Soms vergeet je weleens dat je een kat in huis hebt, omdat ze urenlang kan liggen slapen op een rustig plekje, zonder jou een blik waardig te gunnen. Eens je erop begint te letten, zal je echter al snel merken dat katten heel wat geluiden voortbrengen. Al zal je niet altijd meteen begrijpen wat ze probeert duidelijk te maken. Tijd om de meest voorkomende kattengeluiden voor jou te ontrafelen!

Miauwen om aandacht of een reactie

Je mag je als baasje best bijzonder voelen, want katten ‘babbelen’ doorgaans enkel met mensen. In het wild zal je ze niet snel horen miauwen tegen andere katten. Enkel tijdens de paartijd of wanneer een kattin een nestje kittens heeft, gebruiken ze hun stem om met elkaar te communiceren. 
 
Natuurlijk leren ze al heel snel dat hun schattige of zeurderige miauwtjes de aandacht van hun baasjes trekken en op die manier een reactie kunnen losweken. Meestal krijgt je viervoeter zo ook nog eens exact wat haar hartje begeert: verse brokjes, een aaitje onder de kin, een plekje in de zetel of de deur die opengedaan wordt.
 
Hoe jij dan weet wat je kat precies bedoelt? Let maar eens op de toonhoogte, de frequentie en de lengte van haar verschillende miauwgeluiden. Een korte, hoge miauw geldt vaak als een begroeting, terwijl een langgerekte, lage miauw ongeduld uitdrukt. Door variatie te brengen in haar ‘woordenschat’ kan ze jou in mum van tijd leren naar haar pijpen te dansen!
Zwart-witte kat miauwt
Een kat leert al snel dat haar gemiauw de aandacht van haar baasje trekt en een reactie oplevert

Janken om hulp of aandacht

Kattengejank is niet alleen een synoniem voor muziek die niet om aan te horen is. Het is ook het geluid dat katten voortbrengen wanneer ze op zoek zijn naar een romantisch avontuurtje. Die serenade onder je slaapkamerraam is dus niet aan jou gericht, maar wel aan de toekomstige kittenmama of -papa. Ze laten dit geluid ook weerklinken wanneer ze de strijd aangaan met een concurrent in de liefdesarena.
 
Krolse katten kunnen enorm luid janken of miauwen. Dat gedrag kan je verhelpen door castratie of sterilisatie. Een gesteriliseerde kat gaat immers niet zo actief meer op zoek naar een date. In dat geval heeft haar gejank wel vaak een andere betekenis. Check dus zeker even of je kat niet ergens in nood zit en al jankend een alarmsignaal uitstuurt. Misschien zit ze wel klem tussen een kantelraam? Al kan ze soms ook janken om je naar buiten te lokken, zodat ze kan pronken met die muis of dat vogeltje waar ze zonet heldhaftig haar klauwen in zette.
 
Straatkat jankt
Kattengejank: dé manier om de aandacht van het andere geslacht te trekken

Spinnen bij comfort of bij stress

Bestaat er een beter geluid dan het gespin van een kat? Die heerlijk ronkende soundtrack produceren kittens al van bij de geboorte, om als blinde en dove hulpeloze wezentjes met hun moeder te kunnen communiceren. Zo geven ze aan dat ze zich gelukkig en op hun gemak voelen, bijvoorbeeld tijdens het voeden, wassen of spelen met hun broertjes en zusjes.
 
En dat is doorgaans ook de betekenis die het spinnen op latere leeftijd heeft. Al kan het ook een manier zijn voor de kat om zichzelf gerust te stellen wanneer ze zich in een stresserende of pijnlijke situatie bevindt. Lijkt je kat niet helemaal happy, maar zit ze toch luid te ronken? Dan laat je haar maar beter merken dat ze bij jou veilig is, bijvoorbeeld door haar zachtjes te aaien en vriendelijk toe te spreken.
Tabby kat spint
Een spinnende kat is doorgaans op haar gemak, maar kan zo ook stress of pijn draaglijk maken

Blazen bij sociaal ongemak

Katten hebben een aantal manieren om duidelijk te maken dat ze niet op hun gemak zijn, en blazen is daar één van. Meestal gebruiken ze dit geluid om hun sociale grenzen aan te geven. De boodschap is dan: “ik moet jou niet”, “je komt te dichtbij” of “ik ben bang van jou”. Ze nemen een defensieve houding aan – haren rechtop, oren plat en een dikke staart – en maken zichzelf extra angstaanjagend door te grommen en te blazen.
 
Blazen doet een kat zowel naar mensen als naar andere katten of dieren. Richt ze haar geblaas naar jou als baasje, dan kan je haar maar best eventjes alleen laten of negeren, tot ze in de gaten heeft dat je geen bedreiging voor haar vormt. Ga je haar toch benaderen, dan mag je een uithaal van haar klauwen verwachten! Blaast ze naar andere dieren, zorg dan dat ze ergens een veilig plekje heeft waar ze zich kan terugtrekken.
Abessijn kat blaast
Een kat die blaast, laat je beter even met rust om een aanval te voorkomen

‘Stotteren’ om allerlei redenen

Heb je een kat, een vensterbank en een uitzicht op een boom of struik? Dan is de kans groot dat je viervoeter door het glas heen in gesprek gaat met een vogeltje dat ze buiten ziet zitten. Eigenlijk is het best een grappig zicht: de blik strak op de prooi gericht, de staart trillend van opwinding en dan dat grappige geluidje dat uit haar bek komt terwijl ze met haar onderkaak klappert. De uitleg is wel een beetje ontnuchterend – zo zou ze zich voorbereiden op de fatale hap wanneer ze haar prooi te pakken krijgen.
 
Dit ‘stotteren’ of ‘mekkeren’ doen katten soms ook weleens naar elkaar. Dat hebben ze van hun moeder geleerd, die zo op een vriendelijke maar kordate manier commando’s geeft aan haar kroost. Misschien kreeg jij als baasje ook al eens zo’n poezenpraatje? Dan wil je kat duidelijk iets van jou bekomen, hetzij eten, hetzij aandacht, hetzij … iets helemaal anders. Aan jou om het te achterhalen!
Zwarte kat kijkt naar duif achter raam
Een kat die een prooi in de gaten krijgt, gaat zachtjes stotteren of mekkeren

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen