Het is al van midden jaren ‘90 geleden dat wetenschappers voor het eerst een zoogdier kloonden: schaap Dolly. Vijfentwintig jaar later lijken de mogelijkheden eindeloos en worden verschillende diersoorten met succes gekloond. Vooral in de paardensport is klonen big business, maar menig celebrity liet ook al een ‘kopie’ maken van zijn teergeliefde hond in een poging het dier (of toch diens genen) onsterfelijk te maken. Voor Jan Modaal is de techniek echter zo duur dat een eeuwig hondenleven onbereikbaar blijft. Tenzij je kan ‘opschalen’ en dat is precies wat Snuppy - het eerste Belgische bedrijf dat honden kloont - van plan is. 
Hoe komt iemand op het idee om in een klein land als het onze honden te gaan klonen? Met die vraag - en nog veel meer - klopten we aan bij Bas Maxmans, fertiliteitsdierenarts en CEO van Snuppy. Bas vertelt enthousiast over zijn drijfveren: “Wereldwijd worden regelmatig honden gekloond, vooral in de V.S. en in Zuid-Korea is het geen aardigheid meer. De allereerste hondenkloons dateren trouwens al van 2005, toen als experiment tien pups geboren werden met exact hetzelfde genetische materiaal als de Afghaanse windhond Snuppy - die we als inspiratie gebruikten voor onze bedrijfsnaam. Europeanen die hun hond willen klonen, moeten niet alleen bakken geld neerleggen, er komen ook nog eens peperdure reiskosten bij én je zit met restricties omtrent het invoeren van honden. Door lokaal te gaan klonen, voorkomen we die rompslomp en kunnen eigenaars sneller genieten van hun pupje.”
 
 

Kosten drukken door meer kloons te maken

Bas is niet aan zijn proefstuk toe en kloonde al verschillende andere diersoorten in zijn carrière als fertiliteitsonderzoeker. “Maar met honden had ik eigenlijk nog geen ervaring toen ik me in dit avontuur stortte. Al snel werd mij duidelijk waarom gekloonde honden zo duur zijn: een teefje wordt slechts tweemaal per jaar loops en je hebt er zowel eentje nodig om eicellen te oogsten als eentje om de bevruchte cellen in te planten. Om de ganse overdracht te doen slagen, zit je vast aan een behoorlijk strakke timing, en als dan de natuur niet meewerkt … Kortom: we hebben véél teefjes nodig om de kans op één goede match te vergroten. Daar komt nog bij dat een middelgrote tot grote hond makkelijk 10 pups op de wereld kan zetten, maar de eigenaar van een overleden hond wenst meestal slechts één kopietje. Bedragen van € 100.000 tot € 200.000 per pup-kloon zijn in mijn ogen dan ook geenszins overdreven als je het proces erachter bekijkt, maar voor veel hondeneigenaars een brug te ver - hoe graag ze ook wat meer tijd willen spenderen met hun once in a lifetime dog.”
 
Om de kosten te drukken hebben Bas en zijn collega’s dan ook een nieuw concept bedacht, uniek in de wereld. “We bieden kloons aan van bekende honden of ‘BH’s’, waarvan we meerdere honden tegelijk hopen te verkopen. Omdat één vruchtbaarheidscyclus meerdere pups oplevert, kunnen we ze aanbieden aan een meer haalbare prijs van € 9.500. Nog steeds een behoorlijke smak geld, maar in vergelijking met sommige rashonden best verdedigbaar. In de paardenwereld worden trouwens al langer bekende (lees: goed presterende) paarden gekloond, zodat er gefokt kan worden met de kloons terwijl het originele paard wedstrijden kan blijven winnen.”
Yorkshire terriër in het gras aan de leiband
Van de Yorkshire terriër die Nero speelde werd DNA afgenomen via een speekselswab
Mechelse herder puppy
De gekloonde pups die als twee druppels water op Barry lijken, kunnen er zo uitzien 

Ambitieuze catalogus met gekloonde honden 

Hoeveel bekende honden kan jij opnoemen? Dat zijn er vermoedelijk meer dan je denkt. “Toch was het geen eenvoudige klus om ons basispakket samen te stellen”, zucht Bas. “De huidige baasjes moeten het immers zien zitten om het genetisch materiaal van hun lieverd prijs te geven. In eerste instantie zijn ze altijd heel enthousiast, want in ruil voor hun medewerking krijgen ze zelf de eerste pup toegewezen: een unieke kans. Toch steken er ook twijfels de kop op: zullen alle hondjes wel een goede thuis vinden? Gaan de kloons écht op hun evenbeeld lijken? En wat als er toch iets mis gaat tijdens het proces? Stuk voor stuk terechte vragen waarover we uitgebreid communiceren. We kunnen het alleen maar toejuichen dat mensen de genen van hun hond niet zomaar te grabbel gooien. Net zoals het plannen van eender welk ander nestje, is het maar beter dat ze hier goed over nadenken en volledig achter hun beslissing staan.”
 
Op dit moment heeft Bas drie nestjes gepland die in de tweede helft van dit jaar geboren zullen worden - als alles goed gaat. “Het meest trots zijn we op Barry, de politiehond van Andy Peelman die acteert in het VTM-programma ‘De Buurtpolitie’. Andy maakt er geen geheim van dat hij sperma van zijn Mechelse herder heeft laten invriezen, om later een zoon van zijn trouwe hond te kunnen fokken. Deze kans liet hij dan ook niet schieten. Voor wie het allemaal wat gezapiger mag, hebben we kloons van Swami Bami in de aanbieding. Dat is de golden retriever die in het Canvas-programma Winteruur aan de zijde van Wim Helsen ligt te snurken. Hoe waardevol zo’n kloon kan zijn, bleek toen de vorige Winteruur-hond Boris in 2019 overleed. Met een kloon van Swami Bami als reserve is opvolging voortaan verzekerd. Tenslotte hebben we ook goed nieuws voor liefhebbers van kleine hondjes. Het laatste Nero’ke uit F.C. De Kampioenen - in totaal passeerden er al 6 Yorkshire terriërs de revue in de serie en de films - zal bij ons gekloond worden. Die prijs ligt wel iets hoger, omdat kleine honden doorgaans minder grote nestjes opleveren.”
 
 

Wat moet je in huis hebben om een gekloonde hond te kopen? 

Behalve een dikke portefeuille, stelt Snuppy nog veel meer eisen aan toekomstige kloon-eigenaars. Omdat de medewerkers zoals elke goede fokker alleen maar het beste voor hun pups willen, worden kandidaten vooraf uitgebreid gescreend d.m.v. een vragenlijst. Wie daar goed uitkomt, kan zich aan een huisbezoek en een interview door een gedragstherapeut verwachten. Ben je benieuwd of jij in aanmerking komt voor Belgiës eerste gekloonde pups? Vul dan hier volledig vrijblijvend de vragenlijst in. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen