Van Afghanistan tot in Europa: met zijn zijdeachtige vacht en elegante lichaamsbouw is de Afghaanse windhond over heel de wereld populair. Honden van dit ras zijn vriendelijk maar gereserveerd, gedragen zich zelfstandig en hebben een niet te onderschatten jachtinstinct. Bovendien vergt hun weelderige vacht wekelijks enkele uren aan onderhoud. Het is dus een ras voor de echte liefhebber en allerminst een beginnershond. Benieuwd wat je in je mars moet hebben om deze hond een luxe-hondenleven te bezorgen? Lees dan snel verder! 
lopende Afghaanse windhond
De Afghaanse windhond zit boordevol energie en heeft veel beweging nodig

Oorsprong – waar komt de Afghaanse windhond vandaan?

Afghaanse windhonden zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, afkomstig uit Afghanistan waar ze bekend stonden onder de rasnaam ‘Tazi’. Afhankelijk van welke regio ze vandaan kwamen, hadden de honden een verschillende kleur en vacht. Zo hadden Afghaanse windhonden uit de woestijn eerder een dunne maar volumineuze vacht met lichte kleuren, in tegenstelling tot honden uit de bergen met een dikke en donkerkleurige vacht. 
 
Omwille van hun uiterst scherpe zicht en hoge snelheid werden de Afghaanse windhonden voornamelijk gebruikt om mensen te helpen bij de jacht. De honden kunnen immers tot 64 kilometer per uur halen! Tegenwoordig komen de meeste honden van dit ras niet meer uit Azië maar uit Europa, meer bepaald uit Groot-Brittannië. Omstreeks 1920 brachten Britse militairen de dieren mee naar het westen, waar de Engelsen ijverig met het ras begonnen te fokken. In 1927 werd de Afghaanse windhond voor het eerst geregistreerd door de Amerikaanse Kennel Club waarna hij evolueerde tot populaire showhond.

 

Uiterlijk – hoe herken je een Afghaanse windhond? 

De Afghaanse windhond is met zijn lange, zijdeachtige vacht een uiterst opvallende verschijning. Honden van dit ras zijn typische, grote windhonden met een fijne lichaamsbouw en hebben, in vergelijking met hun de rest van hun lichaam, best grote voeten. Hun vacht kan allerlei kleuren aannemen en is ook op hun hoofd en oren erg lang. Zo moet je heel goed kijken om de oren te zien, omdat ze zo goed als helemaal verdwijnen in hun weelderige haren. Enkel op hun snuit en rug is het haar kort. Afghaanse windhonden dragen het uiteinde van hun staart in een ring
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Afghaanse windhond?

Een Afghaanse windhond is meestal tussen de 63 en 74 centimeter groot en weegt gemiddeld 27 kilogram
witte Afghaanse windhond
De staart van Afghaanse windhonden eindigt onderaan in een ringvorm

Karakter en opvoeding – de Afghaanse windhond is een zelfstandige hond

Afghaanse windhonden hebben veel zelfvertrouwen en zijn enorm onafhankelijk. Zo kunnen ze naar vreemde mensen erg gereserveerd zijn. Niettemin zijn het vriendelijke, rustige dieren die het fijn vinden om tijd door te brengen met hun eigenaars. Op trainingsvlak is de Afghaanse windhond heel intelligent, toch is hij niet altijd de beste leerling van de klas. Omwille van zijn onafhankelijke karakter doet de Afghaan de dingen graag zoals hij het zelf wilt. Wil je met dit type hond gehoorzaamheid trainen, zal je alles uit de kast moeten halen om hem te motiveren met dingen waar hij écht voor wil werken. Bovendien hebben Afghaanse windhonden een sterk jachtinstinct, dat moeilijk onder controle te houden is. Eens ze een prooi in het vizier hebben, zijn ze moeilijk tot niet terug te roepen. De meeste Afghaanse windhonden worden dan ook aangelijnd uitgelaten en mogen enkel loslopen op omheind terrein. 
 
Honden van dit ras hebben veel energie en moeten daarom dagelijks genoeg beweging krijgen. Een paar keer per dag het blokje om lopen is dus zeker niet genoeg! Het is een uitdaging om die beweging aan te bieden zonder de hond te laten loslopen, omdat hij oostindisch doof wordt zodra er een kat of konijn in het vizier komt. Omwille van zijn snelheid en uithoudingsvermogen kan je deze hond gecontroleerd laten bewegen naast de fiets, tijdens het canicrossen of door hem mee te nemen naar de renbaan. Ook mentaal wordt de Afghaanse windhond graag uitgedaagd. Hij doet dan ook niets liever dan jagen, spelletjes spelen of behendigheidsparcours afleggen. Met behulp van ‘hersenwerk’ houd je het spannend voor je hond.
 
Omwille van hun (soms) eigenzinnige karakter, hoge mate van energie en veeleisende vachtverzorging is de Afghaanse windhond mogelijk niet geschikt voor mensen die nog geen ervaring hebben met honden. Niettemin kunnen ze, mits een goede begeleiding en training, wel gehouden worden door gezinnen met (oudere) kinderen of andere honden. Let wel op: Afghaanse reuen appreciëren niet altijd de nabijheid van een seksegenoot. 
twee Afghaanse windhonden
Afghaanse windhonden hebben een lange, zijdeachtige vacht ...
zwarte Afghaanse windhond
… in allerlei verschillende kleuren

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Afghaanse windhond nodig? 

De lange, fijne vacht van de Afghaanse windhond heeft best wel wat verzorging nodig om in optimale conditie te blijven. Om klitten te voorkomen en de zijdeachtige textuur van de vacht niet te verliezen, borstel je jouw hond best meerdere keren per week. Hoe vaker je je Afghaan in het bos laat rondcrossen, hoe meer onderhoud zijn vacht nodig heeft. Hou je de haren in lange conditie - zoals het hoort - neem je de hond best om de 6 à 8 weken mee naar de trimmer voor een was- en knipbeurt. 
 
Verder is het belangrijk om zijn gebit goed te onderhouden en zijn nagels regelmatig te knippen (als ze niet vanzelf afslijten). Het lange haar van de Afghaanse windhond bevindt zich ook rond de oren, waardoor ze sneller een oorontsteking kunnen oplopen. Het is daarom belangrijk om hun oren goed schoon te houden en regelmatig te checken of er geen tekenen zijn van een infectie. 
Om een knoeiboel te voorkomen, kan het handig zijn om de haren bovenop de kop van de Afghaanse windhond samen te binden wanneer hij eet, zodat ze niet in zijn eetbakje terechtkomen. Zo blijft je hond, maar ook je huis een stuk langer proper! 

 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Afghaanse windhond vatbaar?

Afghaanse windhonden worden ongeveer 12 à 14 jaar oud. Zoals alle rashonden, zijn er specifieke gezondheidsproblemen waar dit ras vaker dan gemiddeld last van heeft.
 
  • Cataract: de Afghaanse windhond is bijzonder gevoelig voor de ontwikkeling van staar of cataract. Bij cataract wordt de lens van het hondenoog ondoorzichtig, waardoor de hond uiteindelijk blind wordt. De aandoening kan behandeld worden met behulp van een speciale oogoperatie waarbij de lens vervangen wordt door een kunstlens. 
     
  • Heup- en elleboogdysplasie: zoals vele grote hondenrassen, loopt ook de Afghaanse windhond een groter risico op gewrichtsproblemen. Bij heup- en elleboogdysplasie heeft het gewricht een afwijkende vorm waardoor de gewrichtsdelen niet meer goed in elkaar passen. Daardoor wordt het beendergestel van de hond instabiel met een abnormale slijtage van het kraakbeen als gevolg. De aandoening is genetisch bepaald maar overgewicht en een hoge groeisnelheid kunnen de situatie erger maken. Omdat de gewrichten van grote honden sowieso al meer worden belast en sneller groeien, hebben zij nog meer kans om deze aandoening te ontwikkelen. Heup- en elleboogdysplasie kunnen behandeld worden met pijnstillende medicatie en/of een operatieve ingreep.
   
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Afghaanse windhond?

Nu je alles weet over de Afghaanse windhond en je nog steeds enthousiast bent om er eentje aan te schaffen, is het tijd om na te gaan waar je op moet letten bij het verwelkomen van jouw nieuwe vriend. De Afghaanse windhond is geen kleine hond en zit bovendien boordevol energie. Bedenk dus vooraf of je hem voldoende uitdaging kan bieden om aan zijn energielevel tegemoet te komen. Ga vooraf eens langs bij een Afghaan-eigenaar om de intensieve vachtverzorging mee te maken. Wil je dat borstel-uurtje voor de komende 14 jaar minstens tweemaal per week in je agenda zetten? Nog steeds overtuigd? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een goede fokker. Neem zeker en vast onze ultieme broodfokker checklist door vooraleer je er eentje gaat bezoeken. Kort samengevat: 
 
  • Een goede fokker heeft maximum twee nestjes tegelijkertijd. Dit omdat hij anders niet voldoende tijd heeft om alle pups voldoende tijd en aandacht te geven. Een goede socialisatie begint namelijk al bij de fokker en is cruciaal bij de opvoeding van jouw toekomstige hond. Daarnaast is het belangrijk dat je ook de moederhond te zien krijgt. Het observeren van haar gedrag kan je veel vertellen over het toekomstige karakter van jouw nieuwe hond.
     
  • Ga de algemene levensomstandigheden van de dieren na. Wonen ze in een propere ruimte en hebben ze toegang tot voldoende eten en drinken? Zien ze er gezond en gelukkig uit? Zijn ze schuw of komen ze naar je toe? Leven ze samen met het gezin van de fokker? Maken ze kennis met allerlei geluiden (stofzuiger, dampkap, spelende kinderen …) die ze ook bij jou vaak zullen horen? 
     
  • Na aankoop krijg je van de fokker de officiële stamboom en het vaccinatieboekje van de hond met je mee. Verder is de pup ontwormd, gechipt, geregistreerd en gevaccineerd
     
  • Honden zijn, net zoals mensen, sociale wezens. Denk er daarom goed over na of je voldoende tijd hebt om hen de aandacht te geven die ze verdienen. Als je hond dag in dag uit 8 uur + pendeltijd alleen moet zitten, bedenk dan goed of dat het leven is dat je je toekomstige sociale viervoeter wil geven.
  
Overweeg ook eens om langs te gaan bij een asiel of raadpleeg een herplaatsingsgroep op Facebook. Misschien zit daar wel een Afghaanse windhond (of andere toffe hond) die op zoek is naar een nieuwe thuis. Zeker wanneer je niet per se op zoek bent naar een puppy, kan dit een goede optie zijn. De honden zijn namelijk al zindelijk, hebben al geleerd om alleen thuis te blijven en kunnen misschien al wandelen zonder te trekken. De medewerkers kunnen je in elk geval alles vertellen over hun tweedekansjes en helpen je zo bij de zoektocht naar een hond die perfect bij jouw gezin past.  

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen