Dat de hond van de wolf afstamt, wist je vast al. Maar wie kwam er voor de huiskat? Bestaan er ook wilde hamsters? En wat is ook alweer het enige echte oerpaard? 

Hond en wolf hebben dezelfde voorouder

Van piepkleine chihuahua tot gigantische Duitse dog: alle honden stammen af van de wolf. Dat is niet de ondersoort die zich nu in Limburg gevestigd heeft (de grijze wolf), maar een gemeenschappelijke voorouder van beide roofdieren. Waarschijnlijk zijn er zelfs twee aparte lijnen te onderscheiden: een deel van de honden stamt af uit een Aziatische wolvenlijn, het andere deel van Europese wolven. De gemeenschappelijke voorouder is ondertussen uitgestorven, maar hond en wolf vormen nog steeds ondersoorten van eenzelfde soort: Canis lupus. Dat wil zeggen dat ze met elkaar kunnen paren en vruchtbare nakomelingen opleveren. 
 

Huiskat stamt af van Afrikaanse wilde kat 

In ons land woont de Europese wilde kat, die erg veel lijkt op een dikke, getijgerde huiskat. Je moet al een echte kenner zijn om het onderscheid te zien! Toch is zij niet de rechtstreekse voorouder van onze huiskatten, want daarvoor moeten we naar Afrika. Daar leeft nog een katachtige van dezelfde soort: de Afrikaanse wilde kat of Nubische kat. Het zijn allemaal exemplaren van Felis silvestris en ze kunnen onderling nakomelingen maken. Zo’n 9000 jaar geleden vond de domesticatie van de Afrikaanse wilde kat plaats in Egypte en het Nabije Oosten. 
Grijze wolf
Grijze wolf
Afrikaanse wilde kat
Afrikaanse wilde kat

Op zoek naar het oerpaard

Over de ganse wereld leven nog wel wat wilde paarden, denk maar aan de mustangs, de Camargue pony’s en de Australische brumby’s. Maar al deze paarden stammen af van ontsnapte (of uitgezette) gebruikspaarden. De tarpan, een echt wild (Europees) paard is helaas uitgestorven en ook het przewalskipaard was lange tijd enkel in dierentuinen te zien. Waarschijnlijk is diezelfde tarpan de laatst bekende voorouder van onze warmbloedpaarden, terwijl de koudbloeden afstammen van het minder bekende ‘forest horse’ of bospaard. 
 

Wilde hamsters in Belgische natuur

Er bestaan wereldwijd heel wat hamstersoorten, maar slechts enkele kan je als huisdier houden. Zelfs in ons land zijn er nog enkele wilde hamsterpopulaties te vinden: in Limburg, Vlaams-Brabant en Wallonië. Deze Europese hamster is 20 tot 35 cm lang, waardoor hij eerder de allures heeft van een flinke cavia. Kooihamsters behoren tot een andere soort en kunnen zich dus niet succesvol voortplanten met onze wilde hamsters. 
Tarpan
Tarpan
Wilde hamster
Wilde hamster

Fret is tamme bunzing

Zet een wildkleur fret naast een bunzing en je zal amper het verschil opmerken. De gedomesticeerde fret stamt dan ook rechtstreeks af van de wilde marterachtige. Mogelijk zit er ook nog wat steppebunzingbloed in onze fretten. 
 

Konijn in het wild en in huis

Ook onze konijnen hebben vanuit de tuin soms zicht op hun wilde voorouders. Wie niet oplet, kan op een dag halfwilde konijnenbaby's aantreffen bij een niet-gesteriliseerde voedster! Het Europese konijn heeft het tegenwoordig moeilijk omwille van twee virussen: het Amerikaanse myxomatose en het Chinese Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS). Zitten jouw konijnen buiten, vraag dan zeker aan je dierenarts om hen in te enten. 
Bunzing
Bunzing
Wild konijn
Wild konijn 

Waar woont de oerkip? 

De belangrijkste voorouder van de kip is het bankivahoen: een slanke loopvogel waarvan vooral het mannetje erg lijkt op onze gedomesticeerde hanen. Reeds 7500 jaar geleden gingen mensen aan de voet van de Himalaya dit dier als huisdier houden. De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen probeert nu het omgekeerde proces te laten gebeuren: hij kruist gedomesticeerde kippen telkens opnieuw met een ander ras, om zo tot een ‘cosmopoliete kip’ te komen. 
 

Voorouder van cavia leeft in hooggebergte 

Dit populaire huisdier komt oorspronkelijk uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. Daar werd een caviasoort (de tschudicavia) zo’n drie millennia geleden tam gemaakt om ze te kunnen kweken als voedsel. Het resultaat was de huiscavia zoals we hem nu kennen, maar in het wild komt deze soort niet voor. 
Bankivahoen
Bankivahoen
Tschudicavia
Tschudicavia

Deel dit artikel