Oorsprong – waar komt de Cornish rex vandaan?
De Cornish rex is afkomstig uit Cornwall. Daar werd op een dag in de jaren vijftig een nestje kittens geboren op een boerderij, waarbij één van de kittens er anders uitzag dan zijn broertjes en zusjes: een gekrulde vacht, kleine kop en gigantische oren. Omdat men zo geïntrigeerd was door het bijzondere uiterlijk van de kat en men die kenmerken niet verloren wou laten gaan, kruiste men de jonge kater met zijn eigen moeder. Met succes, want opnieuw werden twee krulharen geboren. Hun vacht was gekruld, maar zag er met kale en doffe plekken allesbehalve gezond uit. Daarom bracht men al snel nieuw bloed in het kersverse ras door de rexen te kruisen met andere rassen, waaronder de Brits korthaar en de Burmese kat.Uiterlijk – hoe herken je een Cornish rex?
De Cornish rex is vooral te herkennen aan haar gekrulde vacht, waarnaar het woord ‘rex’ in haar naam verwijst. Oorspronkelijk is ‘rex’ een begrip dat gebruikt werd in de konijnenwereld, sinds de Belgische koning Albert I met een gekruld konijn naar een tentoonstelling trok. Dit omstreden vachttype komt bijvoorbeeld ook voor bij de Devon rex, de Boheemse rex en de Selkirk rex.De gekrulde vacht is eigenlijk de ondervacht van de kat, daarom voelt de Cornish rex zo zacht aan. Het wil ook zeggen dat deze kat minder goed beschermd is tegen o.a. koude temperaturen en zonnebrand. Je kan deze gedeeltelijk haarloze kat dus niet zomaar tot een buitenleven veroordelen. Behalve de vacht zelf, zijn ook de snorharen en andere tastharen afwijkend of zelfs helemaal afwezig, een kenmerk dat volgens sommigen aanzien wordt als een aantasting van het welzijn van de kat. De snorharen vormen immers een belangrijk communicatiemiddel voor katten onderling en bovendien gebruiken ze hun tastharen de ganse dag door om zich te oriënteren in de ruimte.
De rasstandaard heeft geen beperkingen wat de vachtkleur betreft. Eenkleurig, tweekleurig, driekleurig of tabby: alles is toegstaan. Er zijn echter wel bepaalde vachtkleuren die meer geliefd zijn dan andere, zoals blauw, lilac, zwart, chocolade, oranje en cream.
De Cornish rex heeft een slanke bouw met slanke poten, maar desondanks is ze toch erg gespierd. Dat geeft haar een atletisch uiterlijk, waardoor men haar soms de ‘windhond onder de katten’ noemt. De oren zijn erg groot en lijken bijna niet in verhouding met het slanke lichaam en de kop van de kat. Over het algemeen kan je zeggen dat de Cornish rex een Oosters type is, net zoals de siamees, de burmees en de Oosters korthaar.
Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Cornish rex?
Met haar atletische bouw en vreemde vacht, ziet de Cornish rex eruit als een slanke kat. Maar schijn bedriegt, ze wegen meer dan je denkt wanneer je ze optilt! De katers worden al snel vijf kilogram zwaar, terwijl poezen ongeveer vier kilogram wegen.Karakter en opvoeding – de Cornish rex is een speelse kat
De Cornish rex is een erg speelse, temperamentvolle kat. Dat betekent dat zij houdt van bewegen. Zorg er dus zeker voor dat je voldoende speeltjes in huis hebt, zodat je kat zich nooit moet vervelen. Zij zoekt ook graag de hoogte op, dus een XXL krabpaal of een speciale kattenmuur is als een geschenk uit de hemel voor de Cornish rex. De Cornish rex is ook erg intelligent, waardoor je haar verschillende trucjes kan aanleren. Wist je trouwens al dat zij net als een hond kan apporteren? Als je kat zich gaat vervelen, zou het wel eens kunnen dat ze verandert in een klein monster dat het hele huis afbreekt. Het is dus echt belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat zich weet bezig te houden en haar energie kan uiten. Heb je zelf onvoldoende tijd om met je kat door te brengen? Kies dan van bij het begin voor twee kittens die elkaar kunnen bezighouden.De Cornish rex is ook zeer aanhankelijk. Ze houdt ervan om vertroeteld te worden en de hele avond naast haar baasje in de zetel te liggen. Dit ras hecht zich enorm snel aan het gezin. Het is daarom dus ook belangrijk om te onthouden dat deze kat absoluut niet graag alleen is. Alweer een pleidooi voor een speelmaatje voor je Cornish rex!
Omdat de Cornish rex zo’n speelse kat is, kan ze soms volhardend uit de hoek komen. Voorzie dus voldoende uitlaatkleppen voor je actieve kat, dan is de kans groot dat ze zelf geen ‘spelletjes’ gaat verzinnen die jij niet zo leuk vindt. Richt de omgeving van je kat zo in dat ze zich als vanzelf goed gedraagt. Een uitdagende kattenmuur, een aangepaste tuin of een overdekte kattenren zijn de hemel op aarde voor je gekrulde huistijger!
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Cornish rex nodig?
De vacht van de Cornish rex ziet er op het eerste zicht misschien speciaal uit, maar in tegenstelling tot krullen bij mensen hebben de natuurlijke krullen van de Cornish rex weinig verzorging nodig. Met een regelmatige borstelbeurt is je kat al tevreden. Tijdens de rui moet je uiteraard de vacht vaker doorkammen om loszittende haren te verwijderen.Het is belangrijk om een kwaliteitsvolle voeding uit te kiezen voor je kat. Katten hebben moeite bij het verteren van koolhydraten, dus je kiest best voor een voeding die een laag gehalte aan koolhydraten heeft. Daarnaast hebben katten nood aan veel eiwitten en dus een vleesrijke voeding. Uiteraard moet je de hoeveelheid voeding die je geeft aan je kat laten afhangen van verschillende factoren, zoals haar leeftijd, energiepeil en grootte. Omdat de Cornish rex door haar gedeeltelijke haarloosheid een hoger metabolisme heeft, eet ze gemiddeld meer dan andere katten.
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Cornish rex vatbaar?
De Cornish rex is vatbaar voor verschillende erfelijke ziektes. Bij de rassen met deze bijzondere vacht zijn er bovendien enkele typische problemen die veroorzaakt worden door die vacht. Hieronder vind je een lijstje met aandoeningen waarvoor de Cornish rex gevoelig is:- Gedeeltelijke haarloosheid: doordat er soms snorharen ontbreken of doordat ze een andere vorm hebben dan normaal, functioneren de snorharen van de Cornish rex soms niet naar behoren. Dat betekent dat deze kat vaak moeite heeft om te voelen met haar snorharen, wat voor haar een belangrijke manier is om haar omgeving waar te nemen. Daarnaast biedt deze vacht minder bescherming tegen weersinvloeden.
- Hypertrofische cardiomyopathie: bij deze spierziekte van het hart is de spierwand van de hartkamer verdikt. Die verdikking kan klein zijn, maar ook heel groot. Bij een kleine verdikking zijn er weinig gevolgen voor de kat, terwijl bij een sterk verdikte hartspier hartritmestoornissen kunnen ontstaan. De kat kan daaronder lijden en soms leidt de aandoening tot de dood.
- Polycysteuze nierziekte: deze nieraandoening zorgt ervoor dat er cysten in de nieren groeien. Als er te veel en te grote cysten gegroeid zijn, kan deze aandoening leiden tot nierfalen.
- Progressieve retina atrofie: dit is een veelvoorkomende oogaandoening bij katten. Het netvlies wordt steeds slechter en slechter, wat uiteindelijk vaak leidt tot blindheid. De aandoening is niet te behandelen.
Waarop moet je letten bij het kiezen van een Cornish rex?
Door het risico op verschillende gezondheidsaandoeningen bij de Cornish rex is het des te belangrijker om op zoek te gaan naar een goede fokker. Met deze checklist helpen we je op weg om een goede keuze maken:- Als je een fokker bezoekt, moet je in de eerste plaats letten op de gezondheid en de leefomstandigheden van de kittens en de ouderdieren. Hebben de dieren een gezond gewicht? Hebben zij een mooie vacht? Hoe zien hun oogjes en oortjes eruit? Hebben de dieren voldoende ruimte om in rond te lopen en te ontdekken? Leven de dieren binnen bij het gezin? Hebben ze propere eet- en drinkbakjes? Is er een slaapplaats waar ze warm kunnen liggen? Uiteraard kan je de fokker ook vragen om de medische testresultaten van de ouderdieren te tonen.
- Merk je dat de leefomstandigheden of de gezondheid van de dieren toch niet op peil staan, laat je dan niet verleiden tot de aankoop van een kitten. Misschien denk je dat je de kat kan helpen door ze een beter leven te geven, maar eigenlijk maak je zo plaats (en doneer je geld) om een nieuwe kat in erbarmelijke omstandigheden geboren te laten worden.
- Als je ervoor kiest om een kitten aan te kopen, is het gechipt, gecastreerd of gesteriliseerd, geregistreerd, ingeënt en ontwormd als ze naar jouw huis komt. Ook krijg je belangrijke documenten mee naar huis, zoals het vaccinatieboekje en de stamboom. Kittens mogen bovendien pas na twaalf weken het nest verlaten, omdat ze tot die tijd belangrijke zaken aangeleerd krijgen van hun moeder en broertjes en zusjes.
Maakt het ras van jouw toekomstige huistijger toch niet zoveel uit? Breng dan eens een bezoekje aan het asiel, waar een heleboel dieren zitten te wachten op een tweede kans. De Cornish rex is misschien een zeldzaam kattenras en zal niet gauw in een asiel terechtkomen, maar er zijn wel gespecialiseerde herplaatsingsorganisaties voor raskatten waar je informatie kan inwinnen. De medewerkers kennen de dieren door en door, en zullen dus zeker een goede match voor jou kunnen vinden. Bovendien zijn ze al opgevoed en gesocialiseerd, waardoor jij meteen kan beginnen met je huisdier vertroetelen!