Cavia’s staan bekend om hun geluiden en gezellig gebabbel: het is hun manier om te socializen met elkaar en met ons. Hoewel het niet altijd makkelijk is alle geluiden te herkennen, is goed luisteren de moeite waard! Wil jij weten hoe je cavia zich voelt? Dan komt deze gids over de meest voorkomende geluiden als geroepen!
 

Hard piepen

Dit is verreweg het populairste caviageluid en klinkt als ‘whiep-whiep-whiep’. Je cavia maakt dit geluid wanneer hij weet, wil of kan voorspellen dat er eten aankomt. Bij veel cavia’s gaat de volumeknop al aan als je met een plastic zakje kraakt of als je de koelkast opent. Ook zet hij het ‘gewhiep’ in om aandacht te krijgen of uit het hok te mogen.
 
 

Zacht piepen of pruttelen

Hoor je je cavia’s zacht piepen? Dan heb je te maken met blij gebabbel. Cavia’s uiten dit onregelmatig gepruttel als ze zich op hun gemak voelen: wanneer ze op ontdekking zijn, door ons geknuffeld worden of elkaar willen laten weten dat ze er (nog) zijn. Gelukkige cavia’s kunnen soms eindeloos tetteren! Heel vaak lijken ze het met dit tevreden gepiep ook gewoon tegen zichzelf te hebben.
Knuffelende Cavia's
Cavia’s staan bekend om hun geluiden en gezellig gebabbel

Brommen

Soms hoor je je cavia plots ‘prrrr’ zeggen. Laat je niet vangen: het geluid mag dan wel lijken op het spinnen van een kat, maar bij cavia’s is dit een uiting van irritatie. In deze context is het geluid meestal eenmalig. Hiermee geven ze aan dat ze iets vervelend vinden: dit kan de plek zijn waarop je hen aait (niet alle cavia’s worden graag achteraan op de rug gestreeld), maar het kan ook iets in de omgeving zijn, zoals een rinkelende sleutelbos of een vogel. Vaak is het moeilijk om de bron van irritatie te identificeren. Wees alert voor deze geluiden en ontdek zo de voorkeuren van je cavia’s.
 
Vergis je niet! Beren (mannelijke cavia’s) maken dit geluid ook, op een lagere toon, om indruk te maken op zeugjes (vrouwelijke cavia’s). Hiermee geven ze aan dat ze willen paren. Het geluid houdt dan langer aan en gaat vaak gepaard met een soort dansje en een wiebelende kont.
 
 

Een klagend te-te-te-te

Een soort ‘getutter’ dat voorkomt wanneer de ene cavia de andere stoort wanneer die lekker ligt te rusten of tijdens een eetmoment. Dit geluid wordt ook wel ‘zeuren’ genoemd. In onze taal zou dit zijn: "Ga weg, je stoort!", "Je zit bovenop me" of "Dit is mijn eten!". Let op: het kan ook pijn of een onprettig gevoel aangeven.
Cavia in hok
Wat probeert je cavia jou te vertellen?

Klappertanden

Een cavia doet aan klappertanden als hij boos of geïrriteerd is en met rust gelaten wil worden. Dit waarschuwingssignaal is normaal gedrag, waarbij je niet meteen hoeft in te grijpen. Blijft het geluid duren en gaat de andere cavia niet op de boodschap in? Pas dan op: een aanval is nooit ver weg. Het geluid is vaak te horen wanneer er een nieuwe cavia in de groep wordt geïntroduceerd of als territoriale boodschap.
 
 

Gillen

Dit hoge, luide gepiep maken babycavia’s om op hun mama te roepen. Volwassen cavia’s gebruiken het ook om aan ze geven dat ze verdwaald zijn, pijn hebben of in paniek zijn. Als je dit hoort, ga dan altijd even checken of je dier in orde is.
 
 
Hoe meer je met je cavia’s bezig bent, hoe beter je hun taal zal begrijpen. Oefening baart kunst! En onthoud ook dat je cavia absoluut een maatje nodig heeft.


 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen