Een geschikte woonruimte is een must voor elke diersoort. Heb jij vliegende huisgenoten? Denk dan aan een volière die precies is afgestemd op hun behoeften, inclusief de juiste accessoires. Deze vogelkooi is namelijk hun thuis en het is aan jou om ervoor te zorgen dat ze zich er ook echt thuis voelen.

 

Het geschikte vogelnest

Zoals bij alle dieren geldt ook voor het verblijf van vogels: liever te groot dan te klein. Meestal wordt er een onderscheid gemaakt tussen grasparkieten, grote parkieten, kanaries en papegaaien. Vooral papegaaien en grote parkieten, maar ook kleinere soorten, hebben baat bij een volière. De allerbelangrijkste vereiste is dat je vogel er vrij moet kunnen vliegen, en dat betekent meer dan twee vleugelslagen. De meeste vogels klimmen ook graag. Stimuleer dit natuurlijk gedrag door de kooi van horizontale, beklimbare tralies te voorzien. Let er ook op dat de kooi niet in de tocht, in volle zon of bij de deur staat. Vul het vogelverblijf met een aantal zitstokken, een drinkbak en een voerbak.
 
 

Een goede bodembedekking

Gebruik de juiste bodembedekking zodat je vogel veilig kan rondscharrelen. Denk aan (schelpen)zand, houtkrullen, vogelgrit en krantensnippers. Met dit materiaal kan je gevederde vriend zonder problemen voer van de grond pikken.

Extra tip: Koop een kooi met uitschuifbare lade, zo wordt het veel makkelijker om het vogelhuis schoon te maken.

Een vogel moet vrij kunnen vliegen

Een veilig verblijf

Ga voor een kooi met goede sluiting, zodat je dier veilig zit en niet kan ontsnappen. Een simpele beveiliging is namelijk makkelijk te kraken voor slimme vogels. Kies voor een vierkante of rechthoekige kooi, zodat je vogel hoekjes heeft om zich te verschuilen. Check zeker dat er geen scherpe kantjes of schroeven aan de binnenkant zitten. Je vogel kan zich hieraan verwonden!
Vogel zit op een tak in zijn kooi.
Vogels houden van hoekjes om zich in te verschuilen, dus zorg voor een vierkante of rechthoekige kooi

Alleen of met twee?

Zowel parkieten als papegaaien leven in het wild in groepen en paartjes. Hou ze dus ook bij jou thuis niet alleen. Ook kanaries maak je blij met een vriendje, maar speel op safe door een koppel of twee vrouwtjes te nemen. Mannelijke kanaries kunnen onderling wel eens vechten. Vaak wordt er gesproken van een spiegel in de kooi om eenzaamheid te voorkomen, maar hierover is niet iedereen het eens. Je vogel zou gefrustreerd kunnen raken omdat hij écht contact wil met soortgenoten en dit met een spiegel niet op een normale manier gebeurt. Bovendien kan een vogel die eenzaam is of zich verveelt probleemgedrag vertonen, zoals veren plukken of het vernielen van zijn kooi. Als je je vogel toch alleen houdt, geef hem dan heel veel aandacht en uitdagingen om het gebrek aan een vriendje te compenseren.
 
 

Een echte speelvogel

Een vogel die lang in dezelfde ruimte zit, gaat zich snel vervelen. Het woord ‘speelvogel’ is op de meeste vogels hun lijf geschreven, aan ons om ernaar te handelen. Leg speeltjes op de bodem en hang andere speeltjes op: denk hierbij aan klimtouwen, voedselballetjes, bellen, een schommel, knaaghout of wieltjes. Of als het kan (en er geen scherpe hindernissen zijn): laat je vogel in huis rondvliegen! Controleer het speelgoed wel regelmatig op loshangende stukjes. Klimtouw of speeltjes die wat gaan rafelen, kunnen voor ernstige letsels zorgen wanneer de vogel komt vast te zitten of de rafels inslikt.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen