Van half mei tot augustus kan je in aanraking komen met de eikenprocessierups. De brandhaartjes van die rups leiden tot vervelende klachten, ook bij onze huisdieren. Wat moet je doen als je kat of hond ermee in contact komt en hoe kan je het voorkomen? 

Waarom krijgt je hond of kat jeuk van de eikenprocessierups? 

Waarschijnlijk heb je nog nooit zo’n rups van dichtbij gezien (houden zo!). Ze staat vol met opvallende lange haren. Maar het échte gevaar schuilt in de piepkleine haartjes (minder dan een kwart millimeter lang) die ze op haar lichaam heeft: zo’n 700.000 in totaal. Die minuscule brandharen zijn uitgerust met weerhaakjes die zich vasthechten aan jouw huid of die van je huisdier. Rupsen ‘schieten’ die haartjes af wanneer ze verstoord worden, maar in de buurt van een nest dwarrelen de haren ook zo rond. 
 
Over het algemeen zullen honden en katten minder snel huiduitslag krijgen van de processierups, omwille van hun dikke vacht. Maar … krijgen ze wel jeuk, dan bestaat het gevaar dat ze op die plek gaan likken. Zo verspreiden de brandharen zich over de rest van de vacht én in de mond van je dier. Ook kunnen er brandharen in de ogen terechtkomen. 
 

Wat zijn de gevolgen van contact met de eikenprocessierups voor je dier? 

Wanneer er brandharen in de mond terechtkomen, kunnen tong, keel en zelfs slokdarm gaan zwellen. Op die manier kan je dier in ademnood raken. Brandharen in de ogen kunnen leiden tot een ernstige oogontsteking met blindheid tot gevolg. Daarnaast kan je dier zich ook algemeen ziek voelen, met symptomen zoals braken, misselijkheid en koorts. 
 
De jeuk en de zwelling van huid en slijmvliezen ontstaan door het vrijkomen van histamine, een stofje dat ook gelinkt is aan allergieën. Het lichaam van je dier onthoudt een aanval van brandhaartjes en zal er bij een tweede blootstelling nog feller op reageren. Komt je dier vaker in contact met de eikenprocessierups, dan riskeert het een anafylactische shock op te lopen. 
 
Hond heeft jeuk en krabt achter de oren

Wanneer naar de dierenarts? 

Omwille van de ernst van de reacties, raden wij je aan om altijd een dierenarts te bezoeken wanneer je vermoedt dat je hond of kat klachten heeft na contact met de eikenprocessierups. Zeker wanneer je hond van de rupsen gegeten heeft, is snelle actie vereist. Hou er ook rekening mee dat de symptomen zich soms pas 8 uur na blootstelling manifesteren. 
 
Hoe zielig je hond of kat ook is, raak het dier enkel aan met ondoordringbare handschoenen zodat je ook zelf niet bij de dokter belandt. Probeer de brandharen zoveel mogelijk te verwijderen door overvloedig te spoelen of door ze met plakband van de vacht te trekken. 
 

Hoe voorkom je dat je hond of kat in aanraking komt met de eikenprocessierups? 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een aanval van deze rups wil je élk dier besparen. Met volgende voorzorgsmaatregelen beperk je het risico tot een minimum: 
  • Laat je hond niet snuffelen in de buurt van eikenbomen in het processierupsenseizoen. 
  • Gaat jouw favoriete wandeling via een laan met eikenbomen? Neem dan tijdelijk een andere route
  • Hou je hond aangelijnd wanneer je vermoedt dat er eikenprocessierupsengevaar is. 
  • Hou je kat tijdelijk binnen of in je eigen tuin wanneer er processierupsen in je buurt gesignaleerd zijn. 
  • Wrijf nooit over een huid die geïnfecteerd is met brandharen, want dan verspreid je het probleem. Spoel af met water. 
  • Verwijder nooit zelf een rupsenhaard, want het gevecht met de haartjes win je nooit. Verwittig de gemeente of schakel een professionele firma in. 
Meer info over de eikenprocessierups en wat de risico’s voor mensen zijn, kan je hier raadplegen
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen