Niezen, hoesten, een lopende neus, jeuk en andere huidproblemen ... Deze symptomen klinken mensen met een allergie waarschijnlijk bekend in de oren. Maar wist je dat ook katten, net zoals mensen, allergisch kunnen zijn? Meer nog, huidproblemen komen zelfs vrij vaak voor bij katten!

 

Waar zijn katten dan allergisch voor?

Bij een allergie reageert je afweersysteem overdreven op stoffen die in principe onschadelijk zijn: de allergenen. Ook katten kunnen zo'n overdreven reactie op bepaalde stoffen krijgen. De meest voorkomende allergenen voor katten zijn vlooien, voeding en huisstofmijt.
 
Vaak is het een hele zoektocht om uit te vissen waarvoor je kat dan precies allergisch is. Een allergie herken je bij katten meestal aan huidproblemen zoals korstjes en kale plekken, gebitsproblemen en vage klachten. Daarnaast kan het zijn dat je kat zichzelf plots veel meer wast of onophoudelijk krabt aan haar oren als zij een allergie heeft.
 
 

Hoe behandel je een allergie bij katten?

Ook de behandeling van een allergie bij katten is een moeilijk traject. Die bestaat uit een combinatie van contact beperken met de veroorzakers van de allergie, de afweer van de huid ondersteunen en eventuele jeuk en infecties onderdrukken. Afhankelijk van de ernst kan een lokale behandeling, zoals een medicinale shampoo, volstaan, of heeft je kat een zwaardere behandeling met medicatie nodig. Raadpleeg altijd je dierenarts indien je denkt dat je kat een allergie heeft!  

Getijgerde kat krabt zichzelf
De behandeling van een allergie bij katten is vaak een moeilijk traject, schakel daarom altijd de hulp in van je dierenarts! 

Wat kan jij doen om je kat te helpen?

Naast de behandelingen van de dierenarts zijn er ook een paar dingen die jij kan ondernemen om je allergische kat te helpen. Als zij allergisch is voor huisstofmijt, kan het helpen om haar slaapplaats regelmatig goed schoon te maken en tweemaal per week het huis te stofzuigen. Sommige katten zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen die misschien gebruikt worden in kattenbakvulling. Je kat zou je dan erg dankbaar zijn als je stofvrije, ongeparfumeerde kattenbakvulling gebruikt.
 
Het klinkt misschien gek omdat kittens melk drinken, maar wist je trouwens al dat katten net als mensen lactose-intolerant kunnen zijn? Zet je kat dus nooit een schoteltje koemelk voor!
 
 
Ben jij eerder een hondenmens? Dan kan je hier lezen waar honden allergisch voor zijn en hoe jij je hond kan helpen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen