De Nederlandse hangoordwerg is zowat de kleine versie van de Franse hangoordwerg. Het is een van de populairste konijnenrassen, mede door zijn aandoenlijke uiterlijk maar ook door zijn hoge mate van tamheid. Opgelet: verwar tamheid niet met knuffelbaarheid. Ondanks wat vele kinderen denken, zijn konijnen eerder kijkdieren dan knuffeldieren en haten ze het om opgetild te worden. Aaien mag, maar enkel wanneer het konijn zelf initiatief neemt. Ben je op zoek naar een vriendje om oeverloos mee te socializen, dan is een kat of hond waarschijnlijk een beter idee.  
 

Oorsprong – waar komt de Nederlandse hangoordwerg vandaan?

Je raadt het al… De Nederlandse hangoordwerg is een rasecht Nederlands ras. Zo’n veertig jaar geleden ontstond het uit een kruising tussen een Franse hangoor en een kleurdwerg, vandaar dat men wel eens zegt dat de hangoordwerg een miniatuurversie van de Franse hangoor is. Uit de Nederlandse hangoordwerg is op zijn beurt ook een nieuw ras ontstaan, door het terug te kruisen met de Franse hangoor. Het resultaat werd de Duitse hangoor. Kan jij nog volgen? 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Nederlandse hangoordwerg? 

De Nederlandse hangoordwerg heeft door zijn lange (tot 25 cm!), hangende oren een erg aandoenlijk uiterlijk. Naast klein, is dit ook een rond konijntje: een korte rug met stevige poten, een korte nek en een ronde kop. 

Doordat de Nederlandse hangoordwerg ontstaan is uit een mix tussen de Franse hangoor en de kleurdwerg komt hij voor in enorm veel kleurenvarianten. Hieronder vind je een lijstje met slechts een deel van de mogelijkheden: 
 
  • konijngrijs
  • blauwgrijs
  • chinchilla 
  • madagaskar 
  • bruin 
  • midden geel marter
  • otter zwart
  • rustekening 
  • wit 
  • bont 
   
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Nederlandse hangoordwerg?

De Nederlandse hangoordwerg is een dwergkonijn, maar laat je niet misleiden door het woord ‘dwerg’ in zijn rasnaam. Deze konijnen mogen dan wel tot de kleinste rassen behoren, ze kunnen nog steeds een gewicht bereiken van nog nét geen twee kilogram
Ook blauwe ogen zijn toegestaan bij de Nederlandse hangoordwerg
Ook blauwe ogen zijn toegestaan bij de Nederlandse hangoordwerg
 

Karakter en opvoeding – de Nederlandse hangoordwerg is een rustig konijn

De Nederlandse hangoordwerg is een vriendelijk konijn, dat je kan leren om aaien te appreciëren. Zoals alle konijnen, houdt hij er echter niet van om geknuffeld of opgetild te worden. Laat je Nederlandse hangoordwergen dus maar veilig met hun pootjes op de grond staan!  

In het begin kost het misschien wat tijd om het vertrouwen van je konijnen te winnen, maar vrees niet. Het tam maken lukt over het algemeen vrij vlot bij dit vriendelijke ras. Doorgaans zit er niet veel agressie in dit ras, al zal het zich wel verweren wanneer het in het nauw gedreven wordt - bijvoorbeeld wanneer je het konijn ongewenst optilt. 
Konijnen mag je nooit alleen houden!
Konijnen mag je nooit alleen houden! 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Nederlandse hangoordwerg nodig? 

Als je wil beginnen met konijnen als huisdier te houden, is het belangrijk om te weten dat het echte groepsdieren zijn. Konijnen houden er absoluut niet van om alleen te leven en ze kunnen er ronduit depressief van worden. De beste kans op slagen heb je met twee konijnen van een verschillend geslacht. Lees hier meer over het koppelen van konijnen

Je kan ervoor kiezen om je konijnen binnen of buiten te houden. Konijnen passen zich aan aan het leven dat je voor hen in petto hebt, dus eenmaal je hebt gekozen om je konijn buiten te houden, hoef je het ook niet binnenhalen tijdens een koude winternacht. Het konijn zal namelijk zelf ervoor zorgen dat hij het warm genoeg heeft door een wintervacht aan te maken. 

Waar je je konijnen ook houdt, zorg voor een warm, knus hok met een zo groot mogelijke ren om de benen te strekken. Binnenkonijnen kan je zindelijk maken door hun uitwerpselen consequent naar een konijnentoilet te verplaatsen. Eens het toilet gekend is, verwijder je dagelijks de keutels en vul je aan met bijvoorbeeld papierkorrels. 
Konijnen houden ervan om zo vaak mogelijk los te lopen
Konijnen houden ervan om zo vaak mogelijk los te lopen
 
Op vlak van voeding stelt de hangoordwerg dezelfde eisen als alle andere konijnenrassen. Zo is het belangrijk om een constante voorraad aan hooi te voorzien: konijnen kunnen er nooit te veel van eten! Dat hooi kan aangevuld worden met groenvoer en gras. Keukenrestjes kunnen, maar niet alles is geschikt voor konijnen! Wees matig met fruit, dat is niets meer dan een lekker tussendoortje. Bovendien hebben ze nood aan konijnenvoer, wat vaak voorkomt in een mix of met brokjes. Uiteraard is het ook belangrijk om steeds vers water ter beschikking te stellen. 
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Nederlandse hangoordwerg vatbaar?

Door hun bijzondere oren zijn de Nederlandse hangoordwergen vatbaar voor infecties en ontstekingen aan de gehoorwegen. Dat is echter makkelijk te vermijden door regelmatig de oren te controleren en indien nodig schoon te maken. Leer je jonge konijn van jongs af aan dat je soms zijn oren wil inspecteren en schoonmaken met een wattenschijfje, zodat vuil niet vast blijft zitten. Op die manier worden infecties vermeden.

Omwille van hun kleine gestalte, hebben hangoorkonijnen net zoals sommige hondenrassen een te korte snuit. Dat zorgt in minder mate voor ademhalingsproblemen, maar er worden wel problemen gezien ter hoogte van de tanden doordat de bovenkaak langer is dan de onderkaak. 
Dit konijn bereikt een gemiddelde leeftijd van acht jaar.
Dit konijn bereikt een gemiddelde leeftijd van acht jaar. 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Nederlandse hangoordwerg?

Voordat je overgaat tot de aankoop van een koppel Nederlandse hangoordwergen moet je overwegen of je lange tijd voor deze dieren kan zorgen. Konijnen leven langer dan kleine knaagdieren zoals gerbils, waardoor je al meteen een engagement van zo’n acht jaar aangaat. Wees je er ook van bewust dat je nooit een dier aankoopt enkel voor je kind - jij bent het die voor de dagelijkse verzorging instaat! 

Kies liever niet voor een konijn uit een dierenwinkel, maar bezoek een fokker die begaan is met het ras. Een goede fokker zet de gezondheid van de konijnen op de eerste plaats én hecht belang aan een goed karakter van de dieren. Helaas zijn er ook broodfokkers en kost het wat moeite om een broodfokker van een goede fokker te onderscheiden, maar onze checklist helpt je daarbij al goed op weg: 
 
  • Kijk naar de gezondheid van de diertjes. Hoe zit het met hun oogjes? Is hun vacht schoon? Hebben ze een gezond gewicht? 
     
  • Ook de leefomstandigheden zijn belangrijk. Hebben ze ruimte om rond te rennen? Zijn de drink- en eetbakjes proper? Hoe reageren ze op mensen? 
     
  • Stel kritische vragen aan de fokker. Uit het gesprek zal je al snel een voorgevoel krijgen dat je kan leiden in je keuze. Laat je echter niet te veel leiden door emoties, want dan wil je misschien konijntjes uit slechte omstandigheden redden. Je denkt misschien dat je zo een goede daad verricht, maar eigenlijk houd je enkel de wantoestanden in stand. 
     
  • Laat je kinderen thuis wanneer je een fokker bezoekt, want zeg nu zelf: kan jij nog ‘nee’ zeggen omwille van slechte fokomstandigheden als je kids naast je staan te smeken? 
 
Neem ook eens een kijkje in het asiel of bij een konijnenopvang. Daar zitten vaak konijnen te wachten op een tweede kans, omdat ze hun vorige huisje moesten verlaten door een bijvoorbeeld een allergie. Wedden dat je daar niet één, maar minstens twee schattige konijntjes vindt die je hart kunnen bekoren? Grote plus: de konijnenopvang kan je helpen met een goede koppeling  
 
 

Nog meer dwergkonijnenrassen 
 

  • Kleurdwerg: de kleurdwerg is nog kleiner dan de hangoordwerg en is dan ook één van de populairste konijnenrassen ter wereld is. Toch is het minder rustig en daarom moeilijker om handtam te maken. 
     
  • Pool: ook de pool is een formaatje kleiner en komt alleen spierwit voor. Ook dit diertje heeft een erg temperamentvol karakter en durft zelfs agressief uit de hoek te komen. Geen geschikt huisdier voor kinderen! 
     
  • Hollander: de Hollander is vooral gekend om zijn zwarte uiterlijk met witte bles, rug en pootjes. Het is misschien niet écht een dwergkonijn, maar met zijn 2,75 kilogram is het ook geen reus. Hij is erg rustig, wat maakt dat het handtam maken meestal vlot verloopt. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen