De kleurdwerg is naast de Pool één van de populairste konijnenrassen ter wereld. Maar dat kan ook niet anders! Dit snoezig konijntje is razend geliefd door zijn schattig uiterlijk en zijn compacte vorm. De roots van de kleurdwerg hoef je ook niet ver te zoeken. Hij kwam voor het eerst voor bij onze noorderburen: de Nederlanders. 

Oorsprong – waar komt de kleurdwerg vandaan?

De kleurdwerg is een ras dat ontwikkeld werd in de jaren ‘30 door onze noorderburen. Dit dwergkonijn is een combinatie van de Pool - een ander dwergkonijnenras - en wilde konijnen van een klein formaat. In 1940 werd het ras officieel erkend door de Nederlandse konijnenfokkersvereniging. Hoewel de kleurdwerg tegenwoordig in alle kleuren van de regenboog te vinden is, kwam hij in het begin enkel in het konijngrijs voor. Pas na de Tweede Wereldoorlog kon je ook al zwarte varianten terugvinden. 
 
Wat later, eind jaren ‘40, werden deze dwergkonijnen ook enorm populair in Engeland. Daar gingen ze door onder de naam de ‘Netherland Dwarf’. Ook in de Verenigde Staten kennen ze dit konijntje met die naam, al werd het daar pas eind de jaren 60 echt bekend. Hoewel de Pool en de kleurdwerg twee aparte rassen zijn, maken beide landen geen onderscheid tussen de twee. Ze beschouwen hen allebei als de Netherland Dwarf. Samen met de Pool is de kleurdwerg het populairste konijnenras ter wereld. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een kleurdwerg? 

De kleurdwerg heeft zijn naam niet gestolen. Hij komt daadwerkelijk in alle kleuren en tinten voor: haaskleur, konijngrijs, ijzergrauw, bruingrijs, blauwgrijs, zwart, oranje, chinchilla… Zijn vacht is kort en heeft een sterke, natuurlijke glans. Idealiter heeft de vacht geen kale plekken en is het konijn niet dun behaard. De kleurdwerg heeft een relatief rond hoofd met snoezige bolle wangen en een breed voorhoofd. Dat schattige kopje wordt ondersteund door een korte nek. De ogen zijn bol en relatief groot. Hij heeft daarnaast fijne, smalle oren die rechtop worden gedragen en dicht bij elkaar staan. 
Grijze kleurdwerg van zijaanzicht.
De kleurdwerg heeft relatief grote, bolle en donkere ogen

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de kleurdwerg?

De kleurdwerg moet – om gezond te zijn – minstens 800 gram en maximum 1 kilo wegen. Daarnaast worden hij tussen de 20 en 40 centimeter lang. 
 
 

Karakter en opvoeding – de kleurdwerg is temperamentvol 

We zijn het er allen over eens: de kleurdwerg ziet er enorm snoezig uit. Daarom hebben veel mensen de neiging om hem te knuffelen en op te tillen, maar je past daar toch best mee op. Het is niet natuurlijk voor een konijn om opgetild te worden en je doet er je huisdier geen plezier mee. Wel kan je je konijnen van jongs af gewoon maken om geaaid te worden. Met de voetjes op de grond, zijn je konijnen sowieso het gelukkigst. De kleurdwerg is daarnaast een temperamentvol konijn. Besteed voldoende tijd aan de opvoeding en het handtam maken, zodat hij later niet bijterig of vernielzuchtig uit de hoek komt.  
 
Enkele tips voor wie een nieuw konijntje in huis heeft gehaald: 
 
  • Benader je konijnen altijd rustig en positief. 
     
  • Beloon je konijnen als ze iets goed doen. 
     
  • Laat een nieuw konijn de eerste dagen wat bij zijn positieven komen en wennen aan de omgeving. Aai hem nog niet onmiddellijk. 
   
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft de kleurdwerg nodig? 

Velen vinden een dwergkonijn erg handig, omdat het minder plaatst nodig heeft dan andere grotere konijnen en huisdieren, maar toch is het belangrijk dat je een ruim hok voorziet. Deze konijnen houden van voldoende ruimte en stellen een grote slaap- en speelplaats zeker op prijs. Hou er ook rekening mee dat je konijn een vriendje nodig heeft om écht gelukkig te zijn. Een konijn alleen wordt depressief.
Twee zwart-witte kleurdwergen knuffelen
Wil je dat je konijn echt gelukkig is? Gun hem dan een speelkameraadje! 
Zorg ervoor dat je hok voorzien is van een rustplek waar de konijnen zich kunnen terugtrekken om te slapen of zich te verschuilen indien ze dat willen. Voorzie daarnaast een voerbak, drinkfles en verschillende bezigheden in het konijnenhok. Zo kan je kleurdwerg zichzelf wat entertainen. 
 
De kleurdwerg houdt van fruit, groenten en kruiden. Maar kijk wel uit, want niet alle groenten en fruit zijn goed voor zijn gezondheid. Geef hem ook dagelijks vers, eiwitarm hooi en groenvoer. Dat is de basis van zijn dieet en bevat voldoende vitaminen en mineralen. 

 
  
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de kleurdwerg vatbaar?

De kleurdwerg is een konijn dat ongeveer vijf à zes jaar oud wordt. Hij is vatbaar voor enkele aandoeningen zoals myxomatose, VHD en coccidiose. Gelukkig kunnen die eerste twee ziektes verholpen worden met een vaccinatie. Maar wat houden die aandoeningen nu precies in? 
 
  • Myxomatose is een gevaarlijke en vaak dodelijke ziekte bij konijnen. Het komt tot stand door een virus dat verwant is aan de pokkenvirussen en wordt verspreid via stekende insecten zoals steekvliegen, muggen en soms vlooien (is niet gevaarlijk voor mensen).
      
  • VHD (Viral Hemorrhagic Disease) of vaak benoemd als Rabbit Hemorrhagic Disease is een ziekte die veroorzaakt wordt door het RHD-virus. Het virus is erg besmettelijk en verspreidt zich door direct en indirect (urine, water, voedsel, handen…) contact tussen konijnen. Ook deze aandoening kan leiden tot ernstige ziekte en zelfs de dood bij konijnen (eveneens niet gevaarlijk voor mensen).
     
  • Coccidiose is een parasitaire infectie die zich voordoet in het maag-darmkanaal van het konijn. Coccidiose is vooral gevaarlijk voor kersverse konijntjes die jonger zijn dan 6 maanden. Dan kan deze infectie dodelijk zijn. 
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een kleurdwerg?

Heeft dit artikel je overtuigd om een snoezige kleurdwerg in huis te halen? Toppie! Maar dan heb je naast een cool hok, voldoende eten en heel veel goesting ook wel de juiste fokker nodig. Koop liever geen konijn in een commerciële dierenwinkel. Vaak komen die konijntjes van fokkers die enkel op winst uit zijn waardoor ze minder geven om de gezondheid van het beestje zelf. Veel van die jonge konijntjes durven dan asociaal gedrag vertonen of blijken ongezond te zijn doordat ze niet in de juiste omstandigheden ter wereld zijn gebracht. 
 
Ga op zoek gaan naar een erkende fokker en kijk uit naar: 
 
  • Glanzende, heldere ogen 
  • Propere oren 
  • Een dikke vacht zonder kale plekken 
  • Het konijntje moet minstens 8 weken oud zijn 
 
Let op: één konijn is geen konijn, je biedt dus best een thuis aan een koppel konijnen. Met een ram (mannetje) en een voedster (vrouwtje) heb je het meeste kans op succes, maar op jonge leeftijd is het geslacht nog niet met zekerheid te bepalen – wat de fokker je ook vertelt. Vaak is het interessanter om een iets ouder konijn te adopteren, want dan is het karakter gekend en weet je wie bij elkaar past. Lees hier meer over het succesvol koppelen van konijnen. 
 
Durf kritisch zijn en leg je fokker maar eens goed op de rooster. Het is belangrijk dat je huisdier in de juiste omstandigheden heeft kunnen leven. Maar vaak zitten er ook veel konijntjes in het asiel te wachten op een nieuwe thuis. Ga daar gerust eens lang en wie weet vind je er wel een lief, klein konijntje dat bij jou past. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen