Konijnen zijn sociale dieren. Ze bloeien open in het gezelschap van een soortgenoot en kwijnen weg wanneer ze alleen door het leven moeten. Alleen … lijken ze zo kieskeurig! Het is dus geen goed idee om je konijn zomaar met een maatje op te zadelen. In dit artikel tovert ‘nijnoloog’ Josine Warnier geen happy stel konijnen uit haar hoed, maar geeft ze de allerbeste tips en tricks voor een succesvolle koppeling. 

Kies twee konijnen die bij elkaar passen

Zie het als een soort ‘blind getrouwd’ voor konijnen: hoe beter twee bunnies bij elkaar passen, hoe groter de kans op een goede match. Een succesvolle koppeling staat of valt dus reeds bij de keuze van je konijnen. Wie zijn huiswerk doet, kan later veel problemen voorkomen.
 
Elk konijn verdient een vriendje. Zonder sociaal contact worden konijnen depressief, ontwikkelen ze vaker gedragsproblemen en kunnen ze zelfs sterven uit eenzaamheid.

Konijn m/v

De hoogste slaagkansen heb je met konijnen van een verschillend geslacht: een ram (mannelijk konijn) en een voedster (vrouwelijk konijn). De ram moet sowieso gecastreerd worden, anders heeft hij té veel last van zijn hormonen. Hou er rekening mee dat rammen tot 3 weken na de castratie vruchtbaar blijven en dat hun geslachtshormonen pas na 7 weken volledig uit hun lichaam verdwenen zijn - start de koppelprocedure pas daarna op. Bij voorkeur gaat ook het vrouwtje onder het mes, want hoe groter de hormoonschommelingen, hoe lastiger de koppeling. Daarnaast ontwikkelen veel niet gecastreerde voedsters baarmoeder(hals) kanker op latere leeftijd. Twee konijnen van hetzelfde geslacht bij elkaar houden is vaak een lastige match en wordt niet aangeraden. Mocht je het toch willen proberen, castreer dan sowieso beide dieren en zorg ervoor dat de karakters compatibel zijn. 
 
 

Klinken of botsen? 

Compatibele karakters, wat bedoelen we daar precies mee? Net zoals bij mensen is het interessant wanneer konijnen elkaar aanvullen. Twee haantjes-de-voorste zullen sneller overgaan tot een gevecht, maar ook twee onderdanige konijnen vormen geen succesgarantie. Wanneer je de keuze hebt, ga dan voor een konijn dat van nature het voortouw neemt en vul je duo aan met een volgzame langoor. 
Ben je niet zeker onder welke categorie jouw konijn valt? In veel konijnenopvangen kan je met jouw konijn ‘speeddaten’ met enkele kandidaten onder begeleiding van een professional.

Leeftijd

Kies bij voorkeur konijnen van ongeveer dezelfde leeftijd, zodat hun energiepeil met elkaar overeenkomt. Een senior opzadelen met een jonge spring-in’t-veld is vragen om problemen. Bovendien zit je enkele jaren later opnieuw met een eenzaam konijn dat gekoppeld moet worden. Een duo van dezelfde leeftijd deelt lief en leed en wordt samen oud. Romantisch! 
 
Hoe schattig ze ook zijn, probeer niet te vallen voor de grote ogen en oren van jonge konijntjes. Wat de verkoper ook beweert, het geslacht van konijnen is soms lastig te zien en pas na 14 à 16 weken met zekerheid te bepalen. En op die leeftijd zijn sommige rammen en voedsters al vruchtbaar! Een bijkomend probleem is dat het volwassen karakter zich pas volledig ontwikkelt in de turbulente puberteit. Ook met twee konijnen uit hetzelfde nest kan je later dus op problemen stuiten. 
 
 

Grootte

Een Vlaamse reus en een dwergkonijn die in harmonie samenleven? Klinkt supercute, maar in de praktijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Tijdens het koppelproces en het bepalen van de rangorde kan de Vlaamse reus het dwergkonijn bezeren. De konijnenrug van het dwergkonijn is hoedanook niet bestand tegen het zware gewicht van een reuzenkonijn dat even op zijn maatje wil ‘rijden’. Met twee konijnen die aan elkaar gewaagd zijn qua grootte, speel je altijd op safe. 
Twee konijnen liggen naast elkaar
Koppel liefst een ram met een voedster van dezelfde grootte en leeftijd, met karakters die elkaar aanvullen 

Recept voor een succesvolle konijnenkoppeling

Heb je een perfect match voor je konijn gevonden? Doorloop dan dit stappenplan om je twee toekomstige huis- of tuingenoten geleidelijk aan elkaar te laten wennen. 
  
  • Stap 1: Vreedzaam naast elkaar

    Richt twee konijnenverblijven in die naast elkaar, maar niet tegen elkaar staan. De konijnen moeten elkaar kunnen zien en ruiken, maar nog niet aanraken om te voorkomen dat ze elkaar kunnen bijten. Op die manier leren de bunny-buddy’s elkaars geur kennen en ontdekken ze hoe de andere beweegt, zonder dat er conflicten kunnen ontstaan. 
      
  • Stap 2: Wissel de konijnen van plaats

    Verwissel de konijnen elke dag van verblijf. Zo kunnen ze elkaars geuren nog beter in zich opnemen en leren ze te leven in elkaars territorium. Doe dat gedurende minstens een week. 
     
  • Stap 3: Korte introductie op neutraal terrein

    Richt een derde konijnenverblijf in dat voor elk konijn ‘nieuw’ is. Dat wil zeggen dat de konijnen er nooit lang genoeg verbleven zijn om het als hun territorium te aanzien. Laat de konijnen de eerste keer niet langer dan 15 minuten bij elkaar, steeds onder toezicht. Het is normaal dat ze achter elkaar aan rennen of op elkaar gaan rijden, maar wanneer ze beginnen vechten moet je ingrijpen en terugkeren naar de vorige stap. 
Als je konijnen enkele dagen later weer beginnen met vechten, dan vormen ze waarschijnlijk geen goede match.
  • Stap 4: Langere introducties op neutraal terrein

    Herhaal de vorige stap enkele dagen tot de twee konijnen zonder problemen 2 uur ontspannen in elkaars nabijheid kunnen vertoeven. Positieve signalen zijn: dicht bij elkaar liggen, elkaar wassen, zichzelf wassen en eten in elkaars buurt. Zie dit wonder zich voor je ogen voltrekken, dan zijn je konijnen nu officieel ‘een koppel’! 
     

  • Stap 5: Verhuis naar definitieve woonst

    De konijnen kunnen nu verhuizen naar hun definitieve verblijfplaats. Zorg ervoor dat elk konijn zich kan terugtrekken in een hok, doos of tunnel wanneer dat nodig is. Zet het kersverse duo niet meteen in een kleine ruimte samen en zorg voor voldoende verrijking om zich mee bezig te houden. Wanneer het eindverblijf voorheen van één van de konijnen was, reinig het dan tijdig en heel grondig met een speciale enzymatische reiniger om geurresten te verwijderen. 
Twee konijnen eten groen blaadje
Konijnen die in elkaars buurt eten, zijn goed op weg om 'forever friends' te worden 

Stuur je konijnen op koppelvakantie

Bovenstaand recept kan vrij intens overkomen en misschien heb je niet echt de tijd, kennis of de ruimte om een koppeling tot een goed einde te brengen. Dan kan je kiezen voor een ‘koppelvakantie’: je brengt beide konijnen naar een konijnengedragsdeskundige die de toekomstige vriendjes op twee weken tijd klaarstoomt voor een gezellig en sociaal konijnenleven
  
Koppelvakanties zijn extra interessant voor konijnen waarbij de koppeling niet vlot verloopt. Een konijn dat altijd alleen woonde en telkens weer in een vechtpartij belandde wanneer zijn eigenaar een goedbedoeld vriendje meebracht, heeft waarschijnlijk wat meer tijd nodig. Onder professionele begeleiding kan het leren om zich toch open te stellen voor (alweer) een nieuw konijn. 
 
  
Heb jij nog een vraag voor onze konijnen-expert? Stel ze via dit formulier
 
 

Deel dit artikel