Sommige honden gebruiken hun tanden tijdens het spelen. Vooral puppies zijn er dol op! Door op de juiste manier te reageren op die kleine, scherpe liefdesbeten, voorkom je later veel problemen. Hoe je dat doet, lees je hier. 

Pups ontdekken de wereld met hun mond

Puppy’s zien er heel schattig uit, maar in hun snoezelige snuitje zitten een resem vlijmscherpe naaldjes verborgen. Ze vormen een dankbaar gereedschap om vast voedsel te verorberen, maar ook een handige manier om aan de moederhond duidelijk te maken dat de pup groot genoeg is om de melkbar te verlaten. Pups zijn erg nieuwsgierig en gebruiken hun bek - inclusief tanden - ook om alles wat ze tegenkomen aan een grondig onderzoek te onderwerpen. 
 
Speels als ze zijn, bijten pups dan ook graag in hondenspeeltjes en waarschijnlijk ‘proeven’ ze geregeld ook even van je vingers. Dat is heel normaal: ook honden die met elkaar spelen, gebruiken hun bek. Het is hun manier om te ravotten, te worstelen, te speelvechten. Tijdens dat bijten, leren de pups een belangrijke les. Ze ontdekken hoe hard ze kunnen bijten zonder dat het spelletje stopt. De regels in een jong hondengezin zijn duidelijk: zo lang het bijten geen pijn doet, spelen we verder. Bijt een pup nét iets te hard, dan draait zijn nestgenoot zich abrupt om en gaat hij wat anders doen. 
 
 

Bijten is leren 

Het grote voordeel van dit spelend leren, is dat puppytanden nog niet veel schade kunnen aanrichten. Ja, ze zijn vlijmscherp, maar de kracht van een puppenbek is beperkt. Een oor afbijten, een staart perforeren of een vinger breken, behoort nog niet tot hun mogelijkheden. Daarom zijn puppytanden dus zo scherp: ze leren de pup wanneer hij moet stoppen met bijten, zonder dat hij ernstige verwondingen kan veroorzaken. 
Rhodesian ridgeback puppy's spelen
Deze Rhodesian ridgeback puppy's leren hoe hard ze elkaar mogen bijten zonder dat het spel stopt 
Het is belangrijk dat je als toekomstige hondeneigenaar dit spelletje meespeelt. Ook jij kan aangeven wanneer je pup te hard bijt. Let op: het is NIET de bedoeling dat je je kleine oogappel straft van zodra zijn tanden met je huid in aanraking komen. Alleen wanneer het pijn doet, zeg je luid en hoog ‘ai’, waarna je opstaat en het spel onderbreekt. Een beetje ‘speelbijten’ kan dus geen kwaad, integendeel. Het leert je pup doseren. Reageer je niet op harde beten, wees er dan op voorbereid dat je pup steeds feller gaat proberen. Hij is geprogrammeerd om de grens tot het toelaatbare op te zoeken. 
 
 

De bijtrem: waarom het goed is dat honden zacht leren bijten

Het gebruik van tanden zit in de natuur van je hond. Het is dus geen idee om hen die belangrijke tool af te pakken. Want op het moment dat het écht nodig is, kan zelfs een brave hond tot bijten overgaan. En dan speelt een zachte beet in je voordeel. Heb je van bij het begin aan je hond geleerd dat ze hun bijtkracht met mate kunnen inzetten, dan heb je minder kans op schade wanneer hij toch tot bijten overgaat. Leer je je hond dat bijten helemaal not done is, dan loop je de kans dat hij zijn eigen kracht niet kent wanneer hij toch eens tot het uiterste gedreven wordt - bijvoorbeeld wanneer hij schrikt. 
 
 

Hoe leer je je pup af om hard te bijten? 

Over naar de praktijk. Met deze tips begeleid je je kersverse pup in het leren doseren van zijn krachten. Sommige puppy’s zijn er sneller mee weg dan andere, maar in alle gevallen geldt dat je met deze tips doorgaat tot het niet meer nodig is. Wees consequent en handel altijd op dezelfde manier. Laat vandaag niet toe wat gisteren verboden was. 
Franse bulldog pup bijt in vingers van vrouw die au roept
Deze Franse bulldog pup bijt te hard in de vingers van zijn hondenmama
  • Verwacht niet te veel van je pup. In het begin mag hij nog iets harder bijten, vooraleer je reageert. Hij moet zijn gedrag nog finetunen en dat gaat het best in kleine stapjes. Bepaal voor jezelf wat toelaatbaar is: in week 1 aanvaard je bijvoorbeeld nog wat lichte krasjes op je huid, in week 2 zwak je de hoeveelheid toelaatbare druk af en in week 3 wil je alleen nog een zachte beet voelen. 
     
  • Reageer altijd hetzelfde op een te harde beet, maar straf je hond niet. Zeg luid en duidelijk, met een hoge stem: “AI” en ga weg. Je verheft je stem niet en geeft geen fysieke straf. Sta op en ga wat anders doen, het spelen is gedaan. 
     
  • Is je pup niet onder de indruk van jouw stopsignaal en gaat hij in je broek hangen? Zet hem dan even weg in een bench of achter een hekje. Geef hem enkele minuten om te kalmeren en laat hem weer los als hij rustig is. 
     
  • Bijt je pup met de gewenste sterkte, beloon hem dan door een leuk speeltje aan te bieden. Daarin mag hij naar hartenlust verder bijten. Gebruik een langwerpig speeltje dat je makkelijk kan vasthouden zonder dat je hond jouw hand raakt. 
     
  • Speel niet te ruw met je hond, zodat hij geen slecht gedrag aanleert. Later, als de bijtrem van je hond op punt staat, mag je hem wel verleiden tot een potje worstelen. 
 
 

Geef je pup voldoende tijd om uit te rusten 

Misschien heeft jouw pup ook wel last van de ‘dolle vijf minuten’, ergens in de late namiddag of vroege avond. Op dat moment van de dag is er meestal veel leven in huis, terwijl je pup er al een ganse dag vol leermomenten op heeft zitten. Misschien komt er bezoek over de vloer of vertellen de kinderen honderduit over hun schooldag. 
 
Te veel prikkels in combinatie met een vermoeide pup, is het perfecte recept voor het creëren van een (tijdelijk) monstertje. Op dat moment is er maar één remedie die helpt: je pup even te slapen leggen. Geef hem iets om op te kauwen en laat hem tot rust komen op een veilige plek. Vaak eindigt dit ritueel sneller dan je denkt in dromenland! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen