Een echte was- en knipbeurt heeft een jonge hond (met trimvacht) pas nodig wanneer hij een maand of vijf oud is. Toch loont het de moeite om al veel eerder af en toe met je pup bij de trimmer binnen te springen. Veel hondentrimmers bieden zo’n puppygewenning gratis of voor een zacht prijsje aan. Zij hebben er immers ook baat bij dat honden later graag bij hen over de vloer komen.
Wanneer je een puppy aankoopt of adopteert, krijg je van een goede fokker een heleboel informatie mee over de (vacht-)verzorging van dat specifieke ras. Heb je geen informatie meegekregen, klop dan eens aan bij de rasvereniging. Vaak vind je op hun website een uitgebreid hoofdstuk over de vachtverzorging van hun ras. 
 
 

Welke honden moeten getrimd worden? 

Sommige rassen, zoals de meeste kortharen, hoeven misschien wel helemaal nooit naar de trimmer. Daartegenover staan honden met een uitgesproken knipvacht die heel regelmatig hun snit moeten laten bijwerken. En dan zijn er nog al de ‘tusseninnetjes’, honden met een minder intensieve dagelijkse verzorging die toch best een paar keer per jaar bij de trimmer langsgaan voor een onderhoudsbeurt (bijvoorbeeld: plukken of ontwollen). 
 
Voor alle honden die in hun latere leven mogelijk een trimmer nodig hebben, geldt: vroeg begonnen is half gewonnen. Door je pup op jonge leeftijd te laten wennen aan de trimtafel, het gevoel van borstelen en de geluiden in een trimsalon, voelt hij er zich later als een vis in het water. 
 
Maar ook voor honden die in goede tijden geen trimmer nodig hebben, kan het interessant zijn om kennis te maken met het trimsalon en de gewoontes die daarbij horen. Soms verandert de zorgbehoefte van een hondenvacht in de loop van een hondenleven o.i.v. hormonen, bijvoorbeeld na een castratie of door een ziekte zoals die van cushing. Het kan ook zijn dat je hond op latere leeftijd een allergie of huidprobleem ontwikkelt, of dat zijn nagels niet meer op een natuurlijke manier afslijten. Allemaal redenen waarvoor je bij een hondentrimmer terecht kan, ook al had je hond die eerder nooit nodig. 
Labradorpuppy wordt geborsteld op de trimtafel
Ook kortharige hondenrassen hebben baat bij een puppybezoek aan de trimmer tijdens de socialisatieperiode

Naar de trimmer tijdens de socialisatieperiode 

Neem je pup een eerste keer mee naar de trimmer in de periode van 8 tot 12 weken, dus in de eerste vier weken dat hij bij jou woont. Dan zit hij nog volop in de ‘eerste socialisatiefase’ die gekenmerkt wordt door een grote nieuwsgierigheid en een geringe angst. De ideale periode dus om je huisdier kennis te laten maken met dingen die later deel uit zullen maken van zijn hondenleven. 
 
Voor het beste resultaat op lange termijn maak je een afspraak op een kalm moment zodat je niet gestoord wordt door andere honden en hun eigenaars. Laat je pup op een rustige en ongedwongen manier kennismaken met de trimmer zelf en zorg er met speelgoed en lekkers voor dat dat een positieve ervaring wordt. 
 
Het is tijdens dit bezoekje nog niet nodig om de vacht écht te gaan behandelen, laat staan om je puppy ‘vast’ te zetten op de trimtafel. Daar is later nog tijd genoeg voor! Wat je wel wil bereiken, is dat je pup de aanwezige nieuwe geuren, geluiden en voorwerpen leert kennen én dat hij leuke herinneringen aan de trimmer opslaat in zijn geheugen. Idealiter breng je enkele weken later nog een fun-bezoekje aan het trimsalon, om eerdere (goede) ervaringen te versterken. 
Labrador puppy laat nageltjes knippen
Soms kan het nodig zijn om de nagels van je hond te knippen. Dat is makkelijker als hij het jong geleerd heeft. 

Welke aspecten komen aan bod tijdens een puppybezoek aan het trimsalon? 

De meeste trimmers hebben een draaiboek-op-maat ontwikkeld om een puppybezoek succesvol te laten verlopen. O.a. volgende zaken komen aan bod: 
 
 • Op een tafel staan

  Iets wat thuis meestal niet toegelaten of aangemoedigd wordt, maar een must is bij de trimmer. 
   
 • Het aanraken van het lichaam en het manipuleren van de vacht

  Deze handelingen komen niet alleen van pas in het trimsalon, maar ook in het dagelijkse leven van je hond. Het zijn zaken die je makkelijk thuis verder kan oefenen. 
   
 • Het aanraken en knippen van de nagels

  Bij gezonde honden die regelmatig op harde oppervlakken lopen, is het niet nodig om de nagels zelf bij te houden. Toch komt er in elk hondenleven wel een moment dat het wél handig is om de nagels te kunnen manipuleren. Bovendien zijn er heel wat honden waarbij de nagels van de ‘duimpjes’ (en van eventueel aanwezige hubertusklauwen) zo snel groeien, dat ze regelmatig geknipt moet worden. 
   
 • Het kennismaken met de geuren van een trimsalon

  Zelf kunnen we ons amper een voorstelling maken van de intense geurwereld waarin honden leven. Door op jonge leeftijd een positieve associatie te maken met de aroma’s van een trimsalon, wekken ze ook later een goed gevoel op bij je hond.  
    
 • Het leren kennen van typische geluiden

  De tondeuse en de föhn of waterblazer in een trimsalon kunnen behoorlijk wat afkeer opwekken bij honden die er niet aan gewoon zijn. Laat hen daarom al vroeg kennismaken met deze ongewone geluiden, zonder de toestellen ook effectief te gebruiken. Dat kan je doen bij een tweede of liever derde bezoek. Voor een eerste keer is het geluid alleen al een voldoende grote prikkel om te verwerken. Iets wat vaak over het hoofd gezien wordt, is het geluid van hondennagels die geknipt worden. Dat kan je trouwens nabootsen door gedroogde spaghetti’s of macaroni’s in stukjes te knippen, zodat je de nageltjes van je ukkepup vooralsnog onaangeroerd kan laten. 
 
Het lijkt een hele boterham, toch hou je het fun-bezoek van je pup best kort en krachtig. Ga liever nog eens een tweede en/of derde keer langs bij de trimmer, zodat goede ervaringen zich opstapelen in het geheugen van je pup. Heb oog voor de lichaamstaal van je pup, daaruit kan je afleiden wanneer het genoeg is geweest of wanneer je nog een stapje verder kan gaan. Laat de eerste kennismaking vooral niet te lang duren: beter een korte, goede ervaring, dan een overprikkelde en bijgevolg geïrriteerde pup bij de trimmer!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen