Nu we het land delen met twee roedels wolven – één in Limburg en één in de Hoge Venen – zijn er ook steeds meer mensen die zo’n wilde wolf op hun pad kruisen. Toch blijken veel ‘wolvenwaarnemingen’ niet te kloppen, want er lopen in België nog veel meer look-a-likes rond dan echte wolven. Wanneer je geen kenner bent, is de fout snel gemaakt. In dit artikel overlopen we welke hondenrassen als twee druppels water op wolven lijken. 
 
In de meeste lijstjes met ‘honden die op wolven lijken’ worden ook sledehonden zoals de Siberische husky, de Alaskan malamute, de West-Siberische laika en zelfs de spierwitte samojeed opgenomen. Soms duiken er zelfs veel kleinere rassen met een wolfachtige vacht op in die lijstjes, zoals de Zweedse vallhund (of Västgötaspets) en de shikoku inu. En er zijn zelfs auteurs die vinden dat de alombekende Duitse herder trekjes van een wolf heeft. 
 
In dit artikel focussen we op hondenrassen die zelfs echte wolvenkenners op het eerste gezicht kunnen doen twijfelen. Daarom vallen alle sledehonden en spits-types al meteen af, omdat ze hun staart vol van trots vrij hoog – soms zelfs in een krul – dragen. We gaan dus op zoek naar forse hondenrassen, met een lage staarthouding, spitse oren een typische wolfsgrauwe vachtkleur. 
 
 

Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is een krachtig, wolfachtig hondenras met een terughoudend karakter. Het Nederlandse ras is ontstaan door het kruisen van wolven met Duitse herders, met als doel een moedige politiehond te kweken. De eerste fokresultaten waren echter minder stoer dan verwacht en aardden beter als blindengeleidehond. Om nieuw bloed in het ras te introduceren, besloten de grondleggers van het ras de Saarlozen terug te kruisen met wolven, maar daardoor kregen de honden nog meer karaktertrekken van de wolf. Het resultaat is een intelligente, maar terughoudende hond die erg gesteld is op zijn familie maar liever ver uit de buurt van vreemden blijft. Zijn hoge jachtdrift in combinatie met een flink energieniveau, maakt dat de Saarlooswolfhond dag in dag uit voldoende uitdaging nodig heeft. 
Saarloos wolfhond
Saarlooswolfhond

Tsjechoslowaakse wolfhond

Ook de Tsjechoslowaakse wolfhond is ontstaan uit kruisingen van Duitse herders, ditmaal met de karpatenwolf. In tegenstelling tot de Saarlooswolfhond is de Tsjech meer onverschrokken en minder timide, waardoor hij soms wel ingezet kan worden als bewakings- of speurhond. Wel moet je er rekening mee houden dat de Tsjechoslowaakse wolfhond – net zoals de Saarlozen – erg dicht bij de ‘oerhond’ staat en een uitstekend reukvermogen en jachtinstinct heeft. Wie een hond van dit kaliber in huis haalt, moet hem de nodige uitdaging en beweging kunnen aanbieden.  
Tsjechoslowaakse wolfhond
Tsjechoslowaakse wolfhond

Tamaskan

Lange tijd spraken liefhebbers van de tamaskan over hun ras als de ‘wolfhond zonder wolvenbloed’, waarmee meteen duidelijk wordt dat dit ras over het algemeen meegaander en makkelijker te houden is dan de saarlooswolfhond en de tsjechoslowaakse wolfhond. Uit DNA-onderzoek is ondertussen gebleken dat er toch nog een tikkeltje wolf in zijn genen zit, dus die slogan gaat niet meer op. Feit is dat de tamaskan misschien wel de meest toegankelijke wolfhond is om mee te draaien in gezinsverband. Het is een sociaal en vriendelijk hondenras, dat niettemin een flinke bewegingsbehoefte én jachtinstinct heeft. Het best floreert de tamaskan in een sportief gezin dat veel tijd spendeert met hun hond(en). 
Tamaskan
Tamaskan

Hond of wolf? 

Bij elke ‘wolfwaarneming’ is het dus een goede reflex om eerst even te dubbelchecken of het echt wel om een wolf gaat, want in België en Nederland leven nog altijd véél meer look-a-likes dan echte wolven. In november stond Nederland nog in rep en roer omdat op een video te zien is hoe een ‘wolf’ fietsende kinderen achtervolgt. In werkelijkheid bleek het te gaan om Tjsechoslowaakse wolfhond Pax die door een open tuinhek was geglipt en zijn huisgenootjes tegemoet wou lopen die terugkwamen van school. 
 
Trouwens, je hoeft geen schrik te hebben om met je eigen hond door wolvengebied te wandelen, zoals je in dit artikel kan lezen. Je ontdekt er ook tips om wolfhonden van échte wolven te onderscheiden. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen