Het is misschien wel één van de meest impressionante honden ter wereld: de Duitse herder. Hij is werkelijk tot alles in staat door zijn ongelofelijke intelligentie … In de Eerste Wereldoorlog werd hij gebruikt om verschillende taken uit te voeren voor het Duitse leger. Vandaag wordt zijn intelligentie gelukkig vooral gebruikt door baasjes die hem kunstjes willen aanleren. Lees snel verder en ontdek alles over deze prachtige hond!

Oorsprong – waar komt de Duitse herder vandaan?

Zoals je al kan raden, is de Duitse herder afkomstig uit Duitsland, waar ze hem de Deutscher Schäferhund noemen. Deutscher Schäferhund kan je vertalen als 'Duitse herdershond'. De Duitse herdershond is ontstaan doordat een militair tijdens het wachthouden zich verveelde. Hij keek uit op een groot stuk weiland, waarin hij allemaal verschillende honden zag. Hij was verbaasd door wat deze honden allemaal konden. Nadat hij zag dat deze honden een hele kudde schapen konden verplaatsen, besloot hij uit het leger te stappen en deze hondensoort te fokken. Omdat alle honden in het weiland zo verschillend waren, besloot de militair zich één type hond voor te stellen dat zowel qua uiterlijk als qua innerlijk perfect zou zijn. Wist je trouwens al dat de eerste blindengeleidenhond een Duitse herder genaamd Buddy was?
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Duitse herder?

De Duitse herder is een hond met veel spieren: zijn hals, rug en lendenen zijn zeer sterk en gespierd. Hij heeft een lange staart die aan de onderkant langere haren heeft dan aan de bovenkant. Een Duitse herder heeft erg donkere ogen. Zijn puntige oren staan met de oorschelp naar voren gericht op zijn hoofd.
 
De vacht van de Duitse herder is met zwart met roodbruine, bruine, gele of zelfs helgrauwe aftekeningen. Het haar van de Duitse herder is kort aan de kop, de ledematen en de tenen. Hij heeft langer haar aan de hals en de achterzijde van de benen.
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Duitse herder?

De Duitse herder is een groot hondenras. De schofthoogte ligt tussen 55 en 65 centimeter hoog. Het gewicht is afhankelijk van het geslacht van je hond. Teefjes hebben een gewicht tussen 22 en 32 kilogram terwijl reuen wel 30 à 40 kilogram wegen.
 
 

Karakter en opvoeding – de Duitse herder is een loyale en hyperintelligente hond 

Omdat de Duitse herder gebruikt wordt als herdershond, is hij zeer goed te trainen. Het is natuurlijk zeer belangrijk dat je hond gehoorzaam is als je hem gebruikt bij de schapen. Naast een goede herdershond, kan je de Duitse herder thuis ook inzetten als alarmsysteem. Dit hondenras is zeer territoriaal en zal onmiddellijk blaffen als er een inbreker jouw huis betreedt. Door dit territoriale gedrag kan de Duitse herder ook snel argwaan vertonen als hij vreemden tegenkomt.
 
De Duitse herder is een heel loyale hond. Hij houdt echt van zijn baasje en zal altijd proberen te doen wat jij van hem verwacht. Net omdat hij zo aanhankelijk is, is hij niet de meest geschikte hond om een hele dag alleen thuis te laten zitten terwijl jij gaat werken. Het is belangrijk om daaraan te denken voordat je een Duitse herder in huis haalt.
 
Het is ook heel belangrijk om je Duitse herder een goede opvoeding te geven. Als je hem een goede opvoeding geeft, al dan niet met de hulp van een hondenschool of een expert die ervaring heeft met dit ras, zal hij altijd doen wat jij van hem verwacht! Let op, een goede opvoeding betekent niet meteen een strenge opvoeding! Je Duitse herder zal veel sneller dingen bijleren als jij hem beloont bij positieve acties dan als jij op hem schreeuwt als hij eens iets fout doet. Als je de Duitse herder op een jonge leeftijd socialiseert en hem in contact laat komen met andere honden, is er geen enkel probleem. Hetzelfde geldt voor andere huisdieren zoals katten. Ook met kinderen die ze hun hele leven kennen hebben ze geen probleem. Dit ras is dus zeker ook geschikt als gezinshond!
 
Het is een zeer intelligent ras dat je in een mum van tijd eender welk kunstje kan aanleren! Voor een Duitse herder geldt: the sky is the limit. Misschien kan je je hond wel leren plassen op commando? Vandaag wordt de Duitse herder nog vaak gebruikt als blindengeleidehond, wat zijn goedaardige karakter aantoont. Andere jobs die perfect kunnen worden uitgevoerd door dit ras zijn die van politiehond, speurhond of waakhond. Voor deze jobs is het moedige karakter van de Duitse herder echt perfect. Deze hond is werkelijk nergens bang voor!

Duitse herder met politiebadge
De Duitse herder kan ingezet worden als politiehond, waakhond of blindengeleidehond
Duitse herder aan de leiband
Wist jij al dat de eerste blindengeleidehond een Duitse herder was? 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Duitse herder nodig?

De Duitse herder heeft een ondervacht, waardoor zijn vacht makkelijker klitten kan maken dan de vacht van sommige andere hondenrassen. Om dat te vermijden, kan je je hond best twee keer per week een grondige borstelbeurt geven. In bepaalde periodes van het jaar zal je merken dat je Duitse herder nog meer verhaart dan normaal. Het kan in deze periodes heel handig zijn om je Duitse herder meer borstelbeurten te geven dan normaal zodat er minder haar in je huis belandt. Daarnaast helpen deze borstelbeurten ook om de vacht van je hond mooi te houden en klitten te vermijden!
 
De Duitse herder is een hond die erg veel beweging nodig heeft. Hij houdt ervan om lange wandelingen te maken met zijn baasje en als je hem die dagelijks geeft, kan hij ook perfect in een huisje of appartement wonen zonder tuin. Als je hem deze beweging niet geeft, zou het wel eens kunnen dat jouw lieve hond zeer nerveus wordt of zich gaat uitleven op je meubels. Deze hond is zeer sportief, dat betekent dat je hem ook kan meenemen als jij even gaat joggen of een rondje gaat fietsen!
 
Wat een Duitse herder nodig heeft qua voeding varieert van hond tot hond. Het is namelijk afhankelijk van wat hij doet in het dagelijkse leven: is de Duitse herder een politiehond of een gezinshond? Als hij een job uitvoert als politiehond of speurhond, heeft hij namelijk erg veel energie nodig in zijn voeding. Bij het kiezen van voeding voor jouw Duitse herder moet je dus goed nadenken over de situatie bij jouw hond. Het is bij dit grote hondenras namelijk ook belangrijk dat overgewicht vermeden wordt om de erfelijke gewrichtsaandoeningen zo weinig mogelijk kans te geven. Als jij geen raad weet, aarzel dan niet om hulp te vragen aan je dierenarts
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Duitse herder vatbaar? 

Net als alle hondenrassen hebben Duitse herders ook typische kwaaltjes die gelinkt worden aan het ras. Aangezien het een erg grote hond is, hebben Duitse herders regelmatig last van aandoeningen aan de gewrichten zoals heup- en elleboogdysplasie. Hypothyreoïdie is een aandoening aan de schildklier waarbij deze te langzaam werkt door een tekort aan actief schildklierhormoon. De ziekte van von Willebrand is een erfelijke bloedziekte die vaak voorkomt bij Duitse herders. 
 
Het is belangrijk om je pup te kopen bij een goede fokker die preventieve testen uitvoert om deze erfelijke aandoeningen te voorkomen bij zijn pups. Als je een goede fokker hebt gekozen én je laat je hond regelmatig preventief controleren door je dierenarts, is de kans op deze typische kwaaltjes al meteen veel kleiner. Deze kleine maatregelen zorgen er ook voor dat je Duitse herder makkelijk de gemiddelde leeftijd van 12 jaar kan bereiken.

Duitse herder in de sneeuw
Net als alle grote hondenrassen kunnen Duitse herders last krijgen van heup- en elleboogdysplasie

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Duitse herder?

Ben jij ervan overtuigd dat zo’n intelligente hond perfect in jouw gezin past? Is er meestal iemand in huis, zodat deze aanhankelijke hond niet alleen zit? Heb je genoeg tijd om hem zijn dagelijkse beweging te geven? Perfect! Dan is de Duitse herder misschien wel iets voor jou. Nu kan je op zoek gaan naar een goede fokker. Maar hoe weet je dan precies wie een goede fokker is en wie niet? Geen zorgen, wij hebben deze checklist gemaakt om jou te helpen!
 

  • De gemiddelde prijs voor een Duitse herder pup ligt meestal rond 850 euro. Wees altijd op je hoede als je een verkoper tegenkomt die pups voor een veel lagere prijs verkoopt! Er is namelijk meestal een reden voor deze goedkope deal. Is de hond geen volledige Duitse herder? Hebben de ouderdieren van de pup een geschiedenis van erfelijke aandoeningen? Vraag zeker de stamboom en de officiële testresultaten aan de fokker om dergelijke zaken na te kijken voor je een hond koopt!
 
  • Bij een Duitse herder is het van immens belang om tijdens je bezoek aan de fokker te letten op de ouderdieren. Zijn ze angstig of eerder sociaal? Hoe reageren ze op jou als bezoeker in hun huis? Het is namelijk zo dat een Duitse herder agressief kan worden als hij niet vroeg genoeg gesocialiseerd is en geen training heeft gehad. Deze honden zijn vaak ook erg nerveus. Heeft de fokker verschillende nestjes tegelijkertijd in zijn huis? Dan is de kans groot dat je met zo’n honden te maken hebt. De fokker heeft dan namelijk geen tijd om alle pups tegelijkertijd te trainen en alles te leren wat ze moeten weten als hond.
 
  • Meestal kan je een goede fokker van een broodfokker onderscheiden door de interesse die ze tonen in jou en je gezin. Een goede fokker wil namelijk het liefst alles weten over het toekomstige gezin van zijn pup, zodat hij er absoluut zeker van is dat jij een gouden huisje zal geven. Sommige fokkers zijn minder begaan met het lot van hun dieren en is vooral uit op het geld dat hij met z'n pups kan verdienen. Stelt een fokker een heleboel vragen aan jou? Dan is dat zeker een goed teken!
 
  • Denk ook eens of jij misschien een Duitse herder uit het asiel kan redden. Als je zo’n hond adopteert, heb je allerlei voordelen! De honden zijn al zindelijk en ze zijn vaak al helemaal opgevoed! Deze honden kunnen bijvoorbeeld wandelen zonder te trekken, wat zeker geen overbodige luxe is als je een Duitse herder hebt van 40 kilogram. Daarnaast kennen de medewerkers uit het asiel de honden vanbinnen en vanbuiten. Ze zullen jou perfect kunnen zeggen of de Duitse herder bij jouw gezin past of niet. Het is een fantastisch gevoel om een hond een tweede kans te geven! 
 

Met deze checklist zal jij ongetwijfeld een fantastische Duitse herder vinden in een asiel of bij een fokker! Wil jij heel graag een hond die veel beweging nodig heeft en ben je ook voldoende thuis om hem aandacht te geven, maar schrikt de Duitse herder je af door zijn grootte? Misschien is de teckel dan wel iets voor jou!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen