Voel je de stress door je lichaam gieren? Gaat je hartslag in overdrive? Raak je in paniek door onzekerheid of plotse veranderingen in je dagelijkse leven? Weet dan dat een hond in de buurt hebben je weer helemaal rustig kan maken. Ja hoor, het is geen fabeltje: honden hebben écht dat effect op ons! Sommige viervoeters worden zelfs speciaal getraind om mensen in specifieke situaties op hun gemak te stellen. Neem dit lijstje maar eens door, wie weet kom ook jij op een dag in aanmerking voor een van deze ‘kalmerende’ hondentypes. 

De therapiehond

Zit je hoofd in de knoop en vind je het moeilijk om de stap naar een therapeut te zetten om je mentale struggles te bespreken? We weten uit wetenschappelijk onderzoek al dat een wandeling in de buitenlucht helpt om over moeilijke onderwerpen te praten, maar het gaat nog net ietsje vlotter met een trippelende, harige compagnon aan je zijde. Tijdens een lastig gesprek kan een hond immers voor de nodige steun zorgen, waardoor je sneller aan de praat raakt met de therapeut. 
 
Bovendien zal een hond nooit een oordeel vellen over jou en kan hij je leren met je gedachten in het hier en nu – “Daar, een vogeltje! Huh, wat ruik ik hier? Hé, daar loopt mijn speelkameraadje!” – te blijven. Door mee te gaan in de gedachtegang van je hond, creëer je voor jezelf kleine momentjes van afleiding, die de therapiesessie zo nu en dan wat luchtiger maken. Heb je zelf geen hond? Geen nood, er bestaan ook therapeuten die hun eigen hond inschakelen in hun praktijk. Of je kan eens gaan wandelen met een vriend of kennis die een hond heeft en ondertussen een lastig thema aansnijden … Wedden dat het je best goed zal afgaan?
Man en vrouw wandelen met een hond
Praten over moeilijke thema’s gaat altijd beter al wandelend … en met een hond aan je zijde!

De epilepsiehond

Mensen die lijden aan epilepsie, kunnen te pas en te onpas overvallen worden door een epileptische aanval, zonder dat zij dit op voorhand voelen aankomen. We hoeven je niet uit te leggen hoe gevaarlijk dit kan zijn wanneer je alleen op stap bent … Gelukkig bestaan er honden die erop getraind zijn een naderende epilepsie-aanval aan te voelen tot wel dertig minuten op voorhand, en hun baasje – of iemand in de omgeving – te waarschuwen. Zo kan de epilepsiepatiënt zich tijdig in veiligheid (laten) brengen.
 
Tijdens hun opleiding leren deze honden bovendien hoe ze hun eigenaar rustig en beheerst door de verschillende stappen van zo’n aanval moeten loodsen, en hoe ze indien nodig hulp kunnen bieden. Zo kunnen deze ‘seizure alert’-honden de weg versperren wanneer hun baasje tijdens een aanval de straat op wil lopen of een trap wil afdalen. Ook het induwen van een alarmknop behoort tot de vaardigheden van deze trouwe hulphonden. Soms zijn ze zelfs in staat hun baasje in een veilige houding te leggen, wanneer die tijdens een aanval op de grond terechtkomt en het bewustzijn verliest.
 
 

De rusthuishond

Ook in woonzorgcentra zijn honden graag geziene gasten. Door hen regelmatig te knuffelen, trucjes te laten doen en spelletjes met hen te spelen, wordt het voor ouderen makkelijker om in hun herinneringen te duiken. Zeker voor mensen met dementie is een bezoekje van een hond de ideale manier om een gesprek aan te knopen over hun eigen viervoeter die bijvoorbeeld tijdens hun kindertijd thuis rondliep. Maar zelfs bij senioren die nooit een huisdier hadden, maakt zo’n harige bezoeker altijd wel iets los. De komst van de rusthuishond zorgt gegarandeerd voor een levendig gespreksonderwerp in het woonzorgcentrum! Wie nog goed te been is, wordt bovendien nog extra gestimuleerd om te wandelen als de hond mee op uitstap mag.
Voor mensen met dementie kan het bezoek van een hond herinneringen naar boven halen over een eigen huisdier uit hun kindertijd
Vaak zijn het vrijwilligers die met hun eigen hond op bezoek komen bij de bewoners – weliswaar nadat ze een intensieve opleiding hebben gevolgd. Heb je ook interesse om met je hond een verschil te maken in het leven van de bewoners van een rusthuis? Bij AAP vzw kan je je samen met je viervoeter gratis laten bijscholen om deel uit te maken van een AAI-team in een WZC in jouw buurt. Een nobele bezigheid voor jezelf en dé kans voor je hond om extra aaitjes en aandacht te scoren!
 
 

De campushond

Op de campus van een hogeschool of universiteit is de spanning soms te snijden, zeker wanneer de examens in zicht komen. Steeds meer studenten krijgen last van extreme stress-symptomen en angststoornissen gevoed door faalangst wanneer de blokperiode aanbreekt. Daarom liet de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen begin dit jaar voor het eerst ‘knuffelhonden’ aanrukken. Hun taak? Zorgen voor wat broodnodige afleiding en ontspanning, zodat de hartslag, de bloeddruk en de hoeveelheid cortisol in het bloed van de studenten naar een leefbaar niveau zakt, terwijl het knuffelhormoon oxytocine en het gelukshormoon serotonine net pieken.
 
Zo’n furry friend op de campus is dan ook ideaal om je gedachten even te verzetten en een stapje achteruit te zetten zodat je the bigger picture weer kan zien. En ook hier weer wordt er een beroep gedaan op vaste vrijwilligers die met hun hond op vooraf bepaalde tijdstippen een bezoekje willen brengen aan de studentengebouwen. Het initiatief van de Karel de Grote Hogeschool kent alvast een enorm succes! En ook andere onderwijsinstellingen pikken de trend op: in de Thomas More Hogeschool in Mechelen trippelt sinds kort ook een campushond rond tijdens de examenperiodes.
Groepje studenten met een hondje op het gras
Even knuffelen met de campushond en je examenstress verdwijnt als sneeuw voor de zon

De slachtofferhulp-hond

Voor slachtoffers van een misdrijf is het bijwonen van hun proces in de rechtbank vaak een heel zware opgave. De confrontatie met de details van de misdaad en vooral met de dader in kwestie, kan veel stress, emoties en trauma’s naar boven brengen. Getuigen over de misdrijven die hen zijn aangedaan, is voor slachtoffers van mishandeling dan ook heel beangstigend en intimiderend. Een speciaal getrainde hond, die zorgt voor de nodige mentale steun en die omkan met vreemde mensen, spanningen en emotionele situaties, is in zo’n geval een godsgeschenk.
 
In de Verenigde Staten is de courthouse facility dog al enkele jaren een ingeburgerd begrip in de rechtbank. Zij zijn erop getraind om kwetsbare slachtoffers te kalmeren, troost te bieden en doorheen het juridische proces te begeleiden. Voor deze mensen – vaak ook kinderen – kan het rust en houvast bieden om de leiband vast te houden of de hond aan te raken en te aaien terwijl ze praten, maar vaak volstaat zelfs de rustige aanwezigheid van de hond in de getuigenbank al om openlijk te spreken tijdens het proces. Ook de politie van Gent heeft sinds kort zo’n hond in huis: Fluf, de eerste emotionele zorghond die in België werd opgeleid. Fluf maakt deel uit van het Europees pioniersproject FYDO.
 
 

De voorleeshond

Ja, ik weet al wat je denkt … Een hond die voorleest, huh? Een voorleeshond is geen verzinsel van onze fantasie, maar een hulpmiddel om kinderen een steuntje in de rug te geven wanneer ze hardop moeten lezen, bijvoorbeeld in de klas. Als je oogappel geen passie voor voordracht heeft, kan zo’n voorleesmoment namelijk best wat stress en angst met zich meebrengen. In tegenstelling tot een leerkracht of ouder zal een hond nooit ingrijpen wanneer het kind over een woord struikelt of wat te traag leest. Met zo’n leesmaatje dat geduldig luistert, kan het kind meer zelfvertrouwen krijgen en op eigen tempo zijn spreek- en leesvaardigheid verbeteren.
Meisje leest boek voor aan hond
Een hond die geduldig luistert, geeft een kind meer zelfvertrouwen om luidop voor te lezen
Om te garanderen dat zowel het kind als de hond in kwestie genieten van hun gezamenlijke voorleessessies, gaat er uiteraard een professionele training aan vooraf – zowel met de hond als met het baasje. Net als andere zorghonden is het belangrijk dat de literair geschoolde viervoeter onder alle omstandigheden rustig blijft, ook wanneer het kind zijn frustraties over een onuitspreekbaar woord uit. Heb je kinderen met lees-, leer- of gedragsproblemen? Dan kan een kwartiertje met een voorleeshond in de bib of op school echt een wereld van verschil maken. Wie weet kweek je zo nog echte boekenwurmen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen