Zelf is Sander trotse eigenaar van twee sportieve Nova Scotia Duck Tolling Retrievers - tollers voor de vrienden. Het was met Toby, zijn toller die ondertussen de kaap van 10 gepasseerd is, dat Sander de eerste stapjes zette in de dock diving-sport. Hoewel Toby toentertijd niet echt van water hield en er al zeker niet uit zichzelf in sprong, was hij wél een echte ballengek. Met veel geduld, in piepkleine stapjes en vooral zonder de funfactor uit het oog te verliezen, slaagde de kynologisch instructeur erin zijn hond te besmetten met het dock diving-virus. Ondertussen is Toby bijna aan zijn pensioen toe, maar wanneer hij het zwembad en z’n bal in het vizier krijgt, beginnen zijn oogjes te twinkelen en denkt hij maar aan één ding: springen! Op dat moment is hij nog altijd even energiek als zijn zeven jaar oude opvolgster Maddy. Sander legt met veel enthousiasme uit aan Beestig wat de sport precies inhoudt, waar je ze kan uitproberen en - vooral - hoe je het veilig én leuk houdt voor je hond.
Wat is dock diving?
Sander: “Eigenlijk is dock diving een soort ‘verspringen’ voor honden. In zijn simpelste vorm is de sport heel rechtdoorzee: je staat met je hond op een steiger (het ‘dock’), je gooit z’n speeltje in een zwembad en je hond springt zo ver mogelijk het water in om zijn apport op te halen. Met een heel precieze camera die boven het zwembad opgesteld is, meten we in één oogopslag hoe ver je hond is gesprongen alvorens hij het water raakte. Het lijkt alsof je hond al het werk doet, maar er is ook een erg belangrijke taak weggelegd voor de begeleider. Hoe beter die zijn hond kan inschatten en hoe preciezer hij het speeltje gooit, hoe verder de hond zal springen. Want laten we eerlijk zijn: onze honden beseffen niet dat ze in een wedstrijd verspringen beland zijn, ze doen gewoon wat ze graag doen. En dat is zo snel mogelijk bij dat speeltje geraken.”Hoe ver springen de beste honden tijdens het dock diven?
Sander: “Het Nederlands record staat al enkele jaren op 6,2 meter. Daarbij moet je in het achterhoofd houden dat we meten tot aan de staartaanzet - de neus van de hond komt dus nog een stuk verder in het water terecht. Ik heb wel een sterk vermoeden dat het Nederlands record binnenkort gaat sneuvelen, want er zijn ondertussen heel wat jonge talenten met enorm veel potentie gestart in de sport! In de Verenigde Staten, waar dock diving veel populairder is, springen sommige wedstrijdhonden 10 meter en verder. Daar moet je dan wel de kanttekening bij maken dat ze er langere (en duurdere) zwembaden gebruiken, waardoor de honden met meer zelfvertrouwen het luchtruim kiezen.”Moeten honden alleen ver kunnen springen, of zijn er nog meer uitdagingen te overwinnen?
Sander: “In Nederland bieden we verschillende disciplines aan die allemaal onder de noemer dock diving vallen. De sport in zijn meest pure vorm, zoals ik daarnet beschreef, noemen we de ‘big air’. Bij de discipline ‘speed retrieve’ meten we de tijd die een hond nodig heeft om een dummy op te halen uit een houder aan de overkant van het zwembad. Dan heb je nog de ‘extreme vertical’: daarbij hangen we een dummy op in de hoogte, op 2 meter afstand van de steiger. Dan moet je als eigenaar goed kunnen inschatten hoe hoog je hond die dag kan springen, want je mag slechts een beperkt aantal keren en een beperkt aantal hoogtes proberen. Tenslotte is er nog de discipline ‘fetch it’. Ook daar wordt een dummy opgehangen, maar dan zo ver mogelijk en op dezelfde hoogte als de steiger waarvan de hond springt.”
Voor welke honden is deze sport geschikt?
Sander: “Natuurlijk moet een hond in eerste instantie houden van zwemmen én de nodige ballen hebben om vanaf de kant in het water te springen. Hoe gekker hij is op een balletje, dummy of ander drijvend speeltje, hoe succesvoller hij kan worden in de sport. Tijdens onze workshops en wedstrijden zien we vooral honden uit rasgroepen 1 en 8. Dat zijn over het algemeen honden met véél werklust en doorzettingsvermogen. De retrievers - honden die van nature dingen apporteren en dol zijn op zwemmen - doen het vaak heel goed. Ook krachtige herdershonden, zoals de Mechelse en andere Belgische herders, zijn goed vertegenwoordigd in de dock diving gemeenschap. In principe kan elke hond die kan zwemmen en speeltjes apporteert meedoen, maar de adrenalinerush is niet iets waar iedere hond op zit te wachten. Het is trouwens een fabeltje dat elke hond kan zwemmen, sommige hebben er gewoonweg de juiste bouw niet voor. Onze sport moet boven alles fun zijn, eerst en vooral voor de hond. Als die het spelletje niet ziet zitten, is er geen haar op mijn hoofd dat er nog maar aan denkt hem toch te laten springen.”Hoe zorg je ervoor dat het springen veilig verloopt voor de honden?
Sander: “Wanneer er beginners aan de startlijn komen, is er altijd een duiker - tevens instructeur - in het zwembad aanwezig. Die kan onzekere honden aanmoedigen, maar helpt hen ook om de uitgang van het bad te vinden na de sprong. Vooraleer we een hond laten springen, nemen we uitgebreid te tijd om hem de omgeving te laten verkennen. Al die tijd blijft hij netjes aangelijnd. Hij mag rondsnuffelen op de steiger, maakt kennis met de duiker, kan al eens een speeltje apporteren op het dock … Al die tijd observeert een instructeur die bij de deelnemer op het dock staat de lichaamstaal en de bewegingen van de hond. Ziet hij tekenen van stress, dan zoeken we naar manieren om de hond te ontspannen, door bijvoorbeeld wat langer ‘droog te apporteren’. Blijft de hond op zijn hoede? Dan gaat het feestje niet door. Het is gewoonweg niet eerlijk om een hond iets tegen zijn zin te laten doen, zelfs al zegt de eigenaar ‘dat ie het vast heel leuk vindt’. Ook wanneer we twijfelen of de hond wel helemaal gezond beweegt, omdat hij nogal stijf loopt of zelfs ronduit mankt, mag de hond niet springen. Dock diving is een veeleisende sport die heel wat vergt van een hondenlichaam. Ook honden die jonger zijn dan 15 maanden worden om die reden niet toegelaten op het dock. Hun lichaam is nog in de groei en dan is deze belasting gewoonweg té groot.”Waar kan je hond kennismaken met dock diving?
Sander: “In 2019 heb ik samen met twee goede vrienden, Sicco Sijbrandij en Patrick van der Linden, Dock Diving Academy opgericht. Wij organiseren regelmatig workshops om je hond te laten proeven van de sport. Die zijn enorm populair en daarom vaak al maanden op voorhand volgeboekt. Op onze homepage kan je de data vinden. Omdat het geen discipline is die elke hondenschool zomaar kan aanbieden - de investeringen voor een geschikt zwembad met dock is best groot - groeit de sport momenteel maar met mondjesmaat. Daarom zijn we ook wat blij met onze sponsor, die allerlei mogelijkheden biedt die we zelf niet zouden kunnen waarmaken. Naast onze locatie in Druten (iets boven Nijmegen) zijn we onlangs een samenwerking aangegaan met Hondenspeeltuin Bello in Rotterdam. Op dit moment kan je dus op twee plekken in de Benelux aan dock diving doen. Wie een workshop gevolgd heeft, kan binnenkort op bepaalde avonden vrij komen oefenen met zijn hond, tegen een zacht prijsje. Om echt goed te worden in de sport, moet je immers de nodige ‘vlieguren’ maken.”“We staan ook regelmatig op hondenevenementen waar je hond onder deskundige begeleiding enkele sprongen mag maken. Deelnemers waar we potentieel in zien op zo’n eenmalig evenement of tijdens een workshop, krijgen een voucher om deel te nemen aan een van onze wedstrijden. Op die manier proberen we het virus verder te verspreiden zodat je binnenkort op nog meer plekken kan gaan springen met je hond. Hopelijk duurt het niet te lang eer er ook in België een afdeling dock diving wordt opgericht. Hoe meer mensen zich inzetten voor de sport, hoe meer we kunnen groeien en hoe beter onze prestaties zullen worden. Misschien voelt een van de Beestig-lezers er wel wat voor om zich te verdiepen in dock diving?”