De Nova Scotia duck tolling retriever – ‘toller’ voor de vrienden – werd vroeger op het Canadese Schiereiland Nova Scotia gebruikt om de eenden te lokken zodat jagers vrij spel hadden in de jacht. In onze maatschappij eist hij echter steeds meer zijn plaats op als gezinshond. Vergis je niet, het jachtinstinct van de toller is nog steeds aanwezig. Daarom is het belangrijk om dit ras voldoende beweging en uitdaging te geven. Denk jij dat zo’n actieve en leergierige hond bij jou past? Lees dan snel verder!

Oorsprong – waar komt de toller vandaan?

De Nova Scotia duck tolling retriever is afkomstig van het schiereiland Nova Scotia, gelegen in het oosten van Canada. Zoals je kan afleiden uit zijn naam, wordt de hond daar van oudsher gebruikt om eenden en ganzen te lokken. Dat doet hij door rondjes te draaien in het riet. De pluimstaart van de toller steekt boven het riet uit, waardoor de eenden en ganzen meteen hun aandacht erop richten. Zo hadden de jagers de kans om het gevogelte makkelijk neer te schieten, omdat het onoplettend werd. Die techniek wordt trouwens ook gebruikt door vossen. Wanneer de jager een eend of gans had neergeschoten, ging de toller vervolgens het wild halen om het naar de jager te brengen, vandaar het ‘retriever’-gedeelte in hun volle naam. Deze honden zijn dus unieke jachthonden.

Uiteindelijk is dit hondenras ook in Europa terechtgekomen. De eerste tollers werden rond 1982 van Canada naar Europa geëxporteerd. Enkele jaren later werd in Denemarken het eerste Europese nest puppy’s geboren. Nog enkele jaren later kwamen de honden terecht in Nederland.


 
Uiterlijk – hoe herken je een Nova Scotia duck tolling retriever? 

Dankzij zijn gespierde lichaam is de toller een erg sterke hond. Hij heeft een dubbele vacht, waarvan de kleur meestal varieert tussen oranje en rood. Hij mag witte aftekeningen hebben op het puntje van de staart, de voeten, de borst, de neus en de bles. De neus van de toller kan zwart zijn of dezelfde kleur als de vacht hebben. Ook zonder aftekeningen voldoet een toller aan de rasstandaard. De toller heeft middelgrote driehoekige ogen
Nova Scotia duck tolling retriever
De aftekeningen zijn bij sommige honden prominenter aanwezig dan bij andere

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de toller?

De reuen hebben een schofthoogte tussen 48 en 51 centimeter, terwijl de teefjes tussen 45 en 48 centimeter groot worden. Deze gemiddelde lengtes gaan gepaard met een gewicht van 20 tot 23 kilogram voor reuen en 17 tot 20 kilogram voor teefjes.
Wist je dat tollers een kenmerkende ‘toller scream’ hebben? Dit is een hoge gil die de hond maakt tijdens het blaffen wanneer hij opgewonden raakt door iets. Door de schreeuw zou je denken dat je hond pijn heeft, maar eigenlijk is hij gewoon heel erg enthousiast! 

Karakter en opvoeding – de toller is een actieve, lieve hond

De toller heeft een rustig karakter wanneer hij binnenshuis bij zijn baasjes tijd doorbrengt. Dat is tenminste zo wanneer je hem van voldoende uitdaging en spel voorziet. Ga dus zeker dagelijks wandelen met je toller, speel spelletjes met hem, doe aan hondensport… Daag hem ook eens op mentaal vlak uit met hondenpuzzels.

Dit hondenras is erg intelligent en heeft veel geduld. Daardoor is het erg makkelijk om de Nova Scotia duck tolling retriever op te voeden en te trainen. Hij is echter altijd op zoek naar een eenvoudigere manier om het gewenste resultaat te bereiken, waardoor je soms als baasje veel geduld nodig hebt. Door je toller het gevoel te geven dat hij de touwtjes in handen heeft, bijvoorbeeld via clickertraining, krijg je het beste resultaat. 

De toller kan het meestal goed vinden met andere honden. Bovendien is hij erg lief naar zijn gezin toe. De toller is vriendelijk (maar niet overdreven) t.o.v. vreemde bezoekers, al zal hij hun bezoek wel aankondigen. Een groot verschil tussen de Nova Scotia duck tolling retriever en andere retrievers, zoals de golden retriever en de labrador, is zijn zelfstandigheid. Hij hoeft niet te wachten op orders van zijn baasje, maar weet zichzelf te redden. 

Deze honden kunnen goed omgaan met kinderen, maar onthoud altijd dat zowel honden als kinderen erg onvoorspelbaar kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om altijd een oogje in het zeil te houden en je hond niet alleen te laten met je kind.

Zijn verleden als jachthond is nog steeds terug te vinden in het karakter van de Nova Scotia duck tolling retriever. Als je met hem naar buiten gaat, maak je hem uiterst blij met een apporteersessie. Zijn energie lijkt wel onuitputtelijk te zijn, maar gelukkig kan het ras ook makkelijk rust vinden wanneer er niets van hem gevraagd wordt.  

Tollers houden ook enorm van water. Het zijn fantastische zwemmers dankzij de zwemvliezen tussen hun tenen. Met een uitje naar een meer of naar het strand, maak je je toller de gelukkigste hond op aarde. 
Nova Scotia duck tolling retriever staat op een rots
De toller wordt gekarakteriseerd door zijn typische 'toller scream'

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een toller nodig? 

Ondanks zijn dikke, dubbele vacht - perfect voor frisse zwempartijen - hoef je de toller meestal niet meer dan eenmaal per week te borstelen. Tijdens het ruien, drijf je die frequentie best wat op. Aan de oren en de poten is soms wat werk om de haren uit te dunnen. Als je dat zelf niet ziet zitten, kan je om de twee maanden een bezoekje aan het trimsalon brengen. 

Het is ook belangrijk om de tanden van je hond goed te onderhouden. Controleer regelmatig of zijn gebit en tandvlees er goed uitzien. Je kan ook de tanden van je hond poetsen.
Zwemmende Nova Scotia duck tolling retriever
De Nova Scotia duck tolling retriever houdt van zwemmen

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de toller vatbaar?

De toller is over het algemeen een gezonde hond, toch zijn er enkele erfelijke aandoeningen waarmee hij vaker dan gemiddeld geconfronteerd wordt: 
 
 • Oogproblemen, zoals progressieve retina atrofie, haren op het ooglid en een abnormale oogbol.
   
 • Heupdysplasie: dit is een aangeboren afwijking die ervoor zorgt dat de heupkom te steil of te ondiep is.
   
 • Elleboogdysplasie: een gewrichtsafwijking aan de elleboog.
   
 • Ziekte van Cushing: door een goedaardige tumor in de hersenen maken de bijnieren te veel hormonen aan. Daardoor heeft de hond meer honger en dorst, en krijgt hij huidproblemen. 
   
 • Overgevoeligheid aan bepaalde medicijnen en voor narcose door een defect aan het MDR1 gen.
 
De Novia Scotia duck retrieving toller bereikt een gemiddelde leeftijd van 13 jaar.
Nova Scotia duck tolling retriever springt over boomstam
De toller heeft een onuitputtelijke energiebron: voorkom verveling door vanalles met hem te ondernemen! 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Nova Scotia duck tolling retriever? 

Omdat de Nova Scotia tolling retriever zo’n hoge nood heeft aan beweging, moet je eerst goed overwegen of jij hem alles kan bieden wat hij nodig heeft: een liefdevolle opvoeding en vooral voldoende beweging en uitdaging. Deze hond is echt niet tevreden met een dagelijks rondje in de tuin, wel heeft hij nood aan zowel fysieke als mentale uitdaging. Kan je dat niet geven aan je toller, dan loop je het risico op allerlei gedragsproblemen ten gevolge van verveling. Overloop dus eerst je eigen levensstijl en denk na of die past bij de behoeften van je toekomstige dier.

Als je zeker weet dat jij en de toller een goede match zijn en dat jullie samen veel plezier zullen beleven, dan kan je met behulp van deze checklist op zoek gaan naar een goede fokker:
 
 • Net zoals de meeste rashonden, heeft de toller aanleg voor enkele genetische kwaaltjes. Daarom moet je bij een bezoek aan een fokker zeker de nodige medische attesten opvragen. Zo kan je zien of de ouderdieren getest zijn. Bovendien kent een goede fokker de stamlijn van zijn dieren door en door, dus zal hij je kunnen zeggen hoe oud de grootouders zijn geworden en waaraan zij zijn gestorven.
   
 • Kijk ook naar de leefomstandigheden van de ouderdieren en de pups. Hebben zij propere eet- en drinkbakjes? Zit de moeder bij de puppy’s? Hebben zij voldoende ruimte om rond te rennen? Als je merkt dat de leefomstandigheden niet goed zijn, koop je best ook geen pup. Je denkt misschien dat je de pup helpt door hem uit deze slechte situatie te halen, maar eigenlijk hou je enkel de vraag naar goedkope en ongezonde dieren in stand. Met jouw geld, kan de broodfokker blijven doorgaan met deze wanpraktijken.
   
 • Let op het gedrag van de moeder. Gedraagt ze zich vriendelijk naar vreemden en vertoont ze geen nerveus gedrag? Zijn de pups goed gesocialiseerd? Komen ze naar je toe om je te begroeten of zijn ze eerder schuw? Het is belangrijk dat de fokker al van op jonge leeftijd bezig is met de socialisatie van de pups. Daarom heeft een goede fokker maximaal twee nestjes tegelijkertijd. Het kost namelijk veel tijd om al deze pups voor te stellen aan de wijde wereld en zijn inwoners.
   
 • Als je overgaat tot aankoop krijg je de officiële stamboom en het vaccinatieboekje van de hond mee. Bovendien is de hond gechipt, geregistreerd, ontwormd en ingeënt

Ziezo, nu weet je alles wat je moet weten over de Nova Scotia duck tolling retriever! Overweeg zeker ook eens om een asiel te bezoeken en een toller een tweede kans te geven. De dankbaarheid die je zal terugkrijgen van de hond maakt het het helemaal waard. Daarnaast zal de hond al opgevoed en zindelijk zijn, waardoor jij meer tijd kan besteden aan lange wandelingen. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen