Wanneer jouw huisdier een ernstige aandoening of verwonding heeft, kan een operatie aan de orde zijn. Maar hoe beslis je of je die wel of niet laat uitvoeren? Een netelige kwestie … Beestig-dierenarts Rob Lückerath van DnA Dierenartsencentrum legt uit welke aspecten een rol spelen in de beslissing om al dan niet voor een behandeling of ingreep te kiezen.

Het belang van het financiële aspect

 
De beste optie is vaak de duurste

Stel, je brengt je hond naar de dierenarts met een gebroken achterpoot. Dan heb je een aantal mogelijke scenario’s die je kan overwegen. Voor de twee uitersten – je laat het dier gewoon zo rondlopen óf je laat hem inslapen – kom je natuurlijk niet naar de dierenarts. In de praktijk zal je dus een andere aanpak voorgesteld krijgen. De meest optimale optie is de achterpoot zo goed mogelijk te herstellen, bijvoorbeeld door er een plaatje in te steken. Dit is een ingreep waar doorgaans een pittig prijskaartje aan vasthangt. Dan heb je nog een alternatieve keuze, namelijk het amputeren van de poot, wat aanzienlijk minder geld kost. Het financiële plaatje speelt dus een heel belangrijke rol bij het maken van die beslissing.
 
Nu denk je vast: als je je huisdier graag ziet, dan heb je er toch wel wat geld voor over, niet? In de praktijk is het echter meestal niet zo zwart-wit. Wanneer je in een moeilijke financiële situatie zit, kan je jouw hond of kat nog zo graag zien, het geld moet wel op tafel gelegd worden … De dierenarts is geen bank en kan de kosten van een dringende ingreep dan ook niet voorschieten. Dikwijls kiezen mensen dan ook voor de betaalbare maar minder ideale optie, zijnde een amputatie.
Dierenarts zwachtelt poot van hond in
Aan de meest optimale behandeling voor je hond of kat hangt helaas vaak een pittig prijskaartje

Tip: overweeg een huisdierenverzekering

Gelukkig heb je tegenwoordig de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten voor je huisdier. Zit je financieel wat krap en verwacht je dat je in de toekomst dure operaties voor je hond of kat niet zal kunnen betalen? Dan is het extra interessant om zo’n verzekering te nemen, want dan kan je die eventuele kosten alvast gespreid beginnen te betalen. Je koopt dan als het ware het risico af. Dit maakt ook voor de dierenarts de discussie over het wel of niet uitvoeren van een operatie een stuk makkelijker. Met een huisdierenverzekering kan je namelijk altijd kiezen voor de optie die het beste is voor het welzijn van je kat of hond, op voorwaarde dat die binnen het budget van de verzekering past. 
 
Denk er wel aan: zoals bij elk type verzekering komt ook een huisdierenverzekering enkel voordelig uit wanneer jouw hond of kat eens of meermaals in zijn leven ingrijpende medische zorgen nodig heeft. Maakt jouw huisdier nooit eens wat mee, dan win je er uiteraard niets mee – behalve dan de gemoedsrust ‘voor het geval dat’. Weet ook dat de premie die je betaalt afhankelijk is van het ras van je hond of kat: sommige rassen zijn veel vatbaarder voor allerhande aandoeningen en zullen dus duurder zijn om te verzekeren dan andere rassen.
Met een huisdierenverzekering win je gemoedsrust en – in het slechtste geval – heel wat euro’s als je hond of kat een dure behandeling nodig heeft
Jouw dierenarts kan je steeds de nodige info over mogelijke verzekeringsfirma’s verschaffen en zal dit vaak ook spontaan ter sprake brengen wanneer je voor het eerst met je huisdier in de praktijk langskomt. Voor je in een achterdochtige kramp schiet: de dierenarts verdient hier helemaal niks extra aan, dus er is geen sprake van een verborgen agenda. Elke goede dierenarts wil nu eenmaal het beste voor de dieren die in zijn praktijk komen. Als jij dankzij zo’n verzekering voor een oplossing kan kiezen waar jouw hond of kat het meest aan heeft, dan kan je dierenarts dat alleen maar aanmoedigen, toch? Eens je de keuze gemaakt hebt, zal hij ‘in eer en geweten’ een bewijs van de gezondheidstoestand van je dier opstellen en een verzekeringsaanvraag indienen. 
 
 

Het belang van de nazorg

Heb je zelf voldoende financiële middelen of ben je aangesloten bij een huisdierenverzekering? Dan is het wel of niet uitvoeren van een bepaalde operatie alvast geen kwestie van geld. Wat de dierenarts dan gaat doen, is een inschatting maken: in hoeverre is het baasje bereid om de nazorg op zich te nemen en begrijpt hij goed wat er van hem verwacht wordt? De operatie kan technisch helemaal perfect uitgevoerd worden, maar als de nazorg thuis niet goed verloopt, bijvoorbeeld omdat het dier agressief reageert tijdens de verzorging, dan kan het alsnog slecht aflopen. 
 
 

Correcte informatie

Een goede dierenarts zal je steeds heel duidelijke instructies geven en die zo nodig blijven herhalen of op een briefje schrijven. Als jij de nazorg niet goed hebt uitgevoerd omdat je niet begrepen hebt wat er van je verwacht wordt, dan is dat niet de verantwoordelijkheid van het baasje, maar van de dierenarts. De medische kant van de zaak behoort tot het vakgebied van de dierenarts, maar de meeste ‘leken’ hebben die specifieke kennis niet en dat mag ook niet verwacht worden. Wat voor de dierenarts heel vanzelfsprekend lijkt, is dat voor de eigenaar van het dier dus zeker niet altijd. Het is aan de dierenarts om in te schatten of jij alle informatie goed hebt begrepen, en bij nieuwe ‘patiënten’ is dat niet altijd evident. Een eerste intakegesprek is dan altijd handig, maar ook een flinke portie mensenkennis komt zeker goed van pas!
Kat wordt onderzocht door de dierenarts
Het is de verantwoordelijkheid van de dierenarts om jou begrijpelijk uit te leggen hoe je de nazorg van je huisdier moet uitvoeren

Goede opvolging

Niet alleen het informeren, maar ook het opvolgen van de nazorg is een heel belangrijke taak van de dierenarts. Kijk dus niet raar op wanneer je de dag na de operatie een telefoontje krijgt van je dierenartsenpraktijk met de vraag hoe het gaat of om opnieuw langs te komen met je huisdier. Zo kan hij kort op de bal spelen wanneer je hond of kat bijvoorbeeld tijdens de nacht zijn hechtingen heeft kapotgebeten. Hoe langer je wacht om dan in te grijpen, hoe erger het alleen maar wordt, want de dagen na een operatie zijn echt cruciaal voor het herstel van je huisdier. Je komt dus beter een keertje te veel dan te weinig langs voor een controle.
 
 

Het belang van het emotionele aspect

De keuze van het baasje

Aan elk huisdier hangt een mens vast, een mens met emoties, gedachten en meningen. Ook daar dient de dierenarts rekening mee te houden bij de keuze voor de ene of de andere ingreep. De Britten hebben daar een mooie uitdrukking voor: treat the client, not the patient. De patiënt mag dan wel tevreden zijn met een bepaalde operatie, maar als het baasje er niet mee akkoord gaat, dan loop je vast. En omgekeerd geldt natuurlijk net hetzelfde! Zo gebeurt het weleens dat een katten- of hondeneigenaar die al jarenlang bij dezelfde dierenarts gaat, toch eens gaat aankloppen bij een andere praktijk. Het baasje kan zich niet vinden in de diagnose of het plan van aanpak van zijn huidige dierenarts en wil graag een second opinion
 
 

Welzijn van het dier komt altijd eerst

De kans is groot dat dit zich voordoet wanneer het dier in kwestie eigenlijk niet meer te redden valt, maar het baasje dit om emotionele redenen niet kan of wil accepteren. Uiteindelijk is het altijd de eigenaar van het dier die het laatste woord heeft. Wil die toch verder behandelen, dan volgt er een zoektocht naar een dierenarts die de ingreep wél wil uitvoeren, ook al is dit in feite verloren moeite, energie en geld. Bovendien bezorgen zulke overbodige operaties je huisdier veel stress en ongemak, die het eigenlijk best kan missen in de laatste fase van zijn leven.
Kat wordt onderzocht door dierenarts
De dierenarts zal geen onnodige ingrepen uitvoeren, het welzijn van je huisdier komt altijd eerst
Onthoud altijd dit: een goede dierenarts zal jou geen onnodige kosten laten betalen wanneer dit niet in het belang van het dier is. Zet een operatie geen zoden aan de dijk, dan mag je nog zoveel geld neertellen, de dierenarts zal geen wonderen kunnen verrichten. Een ingreep weigeren doet hij dus niet voor zichzelf, maar voor het welzijn van je kat of hond. Kies je er dan alsnog voor om de behandeling te laten uitvoeren, dan is dit jouw eigen verantwoordelijkheid – al zal je in zo’n geval veel moeite moeten doen om een dierenarts te vinden die wél bereid is je huisdier te opereren.
 
 

De specialist als laatste strohalm

Voor elke operatie heeft je dierenarts een ratio die de slaagkans bepaalt. Kan hij moeilijk inschatten of de ingreep al dan niet zinvol is? Dan zal hij met jou rond de tafel gaan zitten en beide scenario’s met de bijbehorende risico’s bespreken. Soms gebeurt het dat een bepaalde aandoening buiten het vakgebied van je dierenarts valt. In dat geval zal hij – net als bij mensen – een consultatie bij een specialist aanraden, zoals een uroloog of een oncoloog. Zo kan er voor een twijfelachtig probleem alsnog duidelijkheid gevonden worden, of het nu een positieve of een negatieve uitkomst betreft.
Wanneer een aandoening buiten het vakgebied van je dierenarts valt, kan je meestal nog een specialist consulteren
Hou er wel rekening mee dat aan een bezoekje bij een specialist uiteraard ook een hoger prijskaartje hangt, wat kan maken dat je op dit punt in het verhaal alsnog afhaakt. Toch merken we dat specialisten voor honden en katten steeds vaker worden ingeschakeld, omdat mensen de laatste jaren beduidend meer budget over hebben voor de gezondheid van hun huisdieren – met of zonder verzekering. En dat vinden we bij Beestig alleen maar goed nieuws, natuurlijk!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen