Dat kan zeker! Een kat heeft - net zoals een hond - fysieke en mentale uitdaging nodig. Binnenkatten met een hoog energieniveau kunnen dan ook echt genieten van een dagelijks uitje in de buitenwereld. 

Bedenk wel vooraf of je je kat op een veilige manier kan uitlaten én laat haar geleidelijk aan jullie nieuwe hobby wennen. Merk je dat je kat het helemaal niet leuk vindt om met jou op stap te gaan? Dan heeft het waarschijnlijk meer nut om je huis aan te passen aan haar bewegingsbehoeften, bijvoorbeeld met een uitdagende kattenmuur of een kattenren met zicht op de tuin. Binnenkatten raken hun energie ook kwijt door regelmatig hengelspellen te spelen met hun eigenaar, voederpuzzels op te lossen of trucjes aan te leren
 
 

Onze beestige tips om te wandelen met je kat

 
 • Gebruik nooit een halsbandje, maar kies voor een tuigje waaruit je kat in geen geval kan ontsnappen. Hang er een lichte leiband aan van minstens 2 meter, zodat je kat voldoende bewegingsvrijheid heeft. 
   
 • Laat je kat eerst binnenshuis wennen aan haar tuigje. Trek het niet meteen over haar hoofd, maar laat haar stap voor stap inspecteren en wennen terwijl je haar overvloedig beloont met lekkers. Bouw dit langzaam op tot ze eraan gewend is om met het tuigje rond te lopen in huis. Hang er nu ook eens een leiband aan en beloon je kat om in jouw buurt te blijven. Oefen het wandelen eerst in je tuin. 
   
 • Neem ook een speciale kattenrugzak mee op wandeling, waarin je kat kan schuilen wanneer ze zich bedreigd voelt. Het is haar ‘veilige plekje’ dat altijd toegankelijk is, bijvoorbeeld wanneer je andere katten moet passeren, wanneer er een hond in aantocht is of wanneer het verkeer te druk is. Bekijk deze video om te zien hoe je je kat kan leren om vrijwillig in een transportmand of rugzak te gaan. 
   
 • Kies rustige plekken en momenten uit voor je kattenwandeling. Vermijd parken waar veel honden uitgelaten worden. Oefen liefst ‘s avonds laat of ‘s morgens vroeg. Dan zijn er nog niet veel mensen op straat en het is ook het moment waarop katten graag op pad zijn. Blijf in het begin in de buurt van je huis, zodat je kat zelf kan beslissen wanneer ze er genoeg van heeft. 
   
 • Maak jezelf zichtbaar: draag een fluohesje als het buiten donker is zodat autobestuurders jou en je kat zeker opmerken. Ook voor katten bestaat er trouwens reflectief materiaal! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen