Oormijt, een heel vervelend spinachtig beestje dat dol is op de oren van je kat. Hoe weet je zeker of jouw kat er last van heeft? En hoe ga je ermee om? Ontdek het hier!

Wat is een oormijt? 

Oormijten zijn veelvoorkomende kleine parasieten die graag vertoeven in het oor. Ze zijn dan ook dol op oorsmeer, huidschilfers en weefselvocht. De mijten komen niet enkel voor bij katten, maar ook bij andere huisdieren zoals honden, fretten, cavia’s en konijnen. Hun slachtoffers zijn voornamelijk jonge dieren, al kan je kat er op elke leeftijd last van hebben.
 
Oormijten irriteren de gehoorgang waardoor er meer oorsmeer wordt geproduceerd. Daardoor kunnen de mijten zich voeden en nestelen in het oor van je kat. Een vicieuze cirkel waardoor de infectie zich vliegensvlug kan uitbreiden! Het is dan ook een heel besmettelijke parasiet. Als één huisdier er last van heeft, is het een goed idee om ook je andere huisdieren te behandelen.
 

Checklist: hoe weet ik of mijn kat last heeft van oormijt?

  • Krabt je kat veel aan de oren (of andere plekken op zijn kopje/ lichaam)? 
  • Houdt je kat zijn kopje vaak schuin of schudt ze met haar kopje?
  • Zie je een zwarte, korrelige afscheiding in de oorschelp?
  • Merk je een onaangename geur aan de oren?
 
Zei je nu net vier keer volmondig ‘ja’? Dan heeft je kat het waarschijnlijk te pakken! Ga langs bij je dierenarts, hij zal met een oorkijker (otoscoop) een kijkje nemen in het oor. Enkel zo kan oormijt met zekerheid worden vastgesteld. 
 
Het is belangrijk snel te starten met een goede behandeling. Zo voorkom je complicaties en chronische ontstekingen.
Kattenoor verzorgen

Hoe behandel je oormijt? 

Een oormijtinfectie wordt meestal behandeld met oorzalf of pipetten die je in de nek kan toedienen. De behandeling wordt in ernstige gevallen voorafgegaan door het grondig schoonmaken van de gehoorgang. Dat gebeurt met oorcleaners of oorspoelingen, afhankelijk van het oordeel van je dierenarts.
 
Het wordt aangeraden de behandeling te starten bij al je huisdieren en die na vier weken nog eens te herhalen. De oren worden gemiddeld zeven tot tien dagen behandeld, vaak in combinatie met een anti-vlooienmiddel. Bij het toedienen van pipetten is dat niet nodig aangezien ze niet enkel oormijt bestrijden, maar ook vachtmijt, vlooien en sommige wormen.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen