De meeste katten genieten van een heerlijke borstelbeurt. De interactie met een stevige kam of borstel doet hen denken aan de kattenwasjes van moeder-de-poes uit hun kittentijd. En ook katten die écht goede vrienden zijn, ‘borstelen’ elkaar met hun tong. Maar er zijn ook katten die veranderen in een furie wanneer ze jouw trimmateriaal opmerken. Hoe komt dat? En wat kan je eraan doen? Vragen waar de Katviseur Benjamin wel weg mee weet! 
Van een kat die wild van zich afslaat, krabt van jewelste, blaast en sist … kan je veel zeggen, maar niet ‘dat ze het eigenlijk niet zo leuk vindt om gekamd te worden’. Hier is meer aan de hand. Ze vreest écht dat de verschrikkelijkste dingen zullen gebeuren van zodra die borstel nog maar in de buurt van haar zijdezachte vacht komt. Waarschijnlijk heeft ze ooit – zonder dat jij het merkte – een heel nare ervaring opgedaan tijdens het kammen. Misschien deed het veel pijn of raakte de verzorger in kwestie ongevraagd ongewenste plekjes aan. Feit is dat je kat besloten heeft dat ‘kammen gelijkstaat aan levensgevaar’ en dat ze erg moeilijk van dat idee af te brengen is. Toch is er licht aan het eind van de tunnel voor wie de het nodige geduld en empathie kan opbrengen. 
 
 

Je kat borstelen: alleen als het echt nodig is

Vooraleer je verder leest, is het interessant om even kritisch naar je kat en haar vacht te kijken. Is het echt nodig om er dagelijks of wekelijks een kam door te halen? De meeste katten zijn prima in staat om hun eigen vacht in vorm te houden. Ook al ruiven ze je zetel vol kattenharen, dan nog is dat alleen geen reden om het heft in eigen handen te nemen. Enkel wanneer er knopen verschijnen in de weelderige haardos van je kat – omdat het een (half-)langharige raskat, een oudere kat of een dikke kat is, of omdat ze bepaalde medische problemen heeft – moet je als eigenaar ingrijpen. In dit artikel van trimster Sarah Andries kan je checken welke katten sneller aanspraak maken op een borstelbeurt en hoe je hen best verzorgt. 
 
 

Hoe laat je je panische kat wennen aan een borstel of kam? 

Heb je voor jezelf uitgemaakt dat er niets anders opzit dan je kat regelmatig even kammen, dan kan je onderstaand stappenplan gebruiken. Het zorgt ervoor dat je kat enerzijds leert begrijpen dat je écht geen slechte bedoelingen hebt met dat rare voorwerp, anderzijds maakt het van je borstelsessie een uitkijkmoment i.p.v. een paniekmoment. 
Kat snuffelt aan borstel
Laat je kat rustig wennen aan de borstel en ga niet sneller dan haar eigen tempo aangeeft
Vooraleer je start met dit stapsgewijze gewenningsproces, overlopen we eerst nog enkele aandachtspunten. Neem voldoende tijd om elk stapje te doorlopen en te herhalen. Ga alleen naar een volgende stap wanneer je kat de vorige handeling voor 100% aanvaardt (en er zelfs van geniet). Denk eraan dat je kat al maanden, misschien zelfs jaren denkt dat jouw kam een moordwapen is. Verwacht dan ook niet dat ze op enkele dagen tijd helemaal vrolijk wordt van diezelfde tool. Wees je er ook van bewust dat je met betere beloningen sneller succes boekt. Zoek dus eerst uit voor welke kattensnoepjes jouw huistijger als een blok valt en gebruik die exclusief voor de kamgewenning. 
 
Voor de leesbaarheid hebben we het in de rest van dit hoofdstuk over een ‘kam’, de stappen zijn uiteraard hetzelfde voor een ‘borstel’. 
 
 

Stap 1: Wennen aan de kam

In deze fase hoeft jouw kat helemaal niks te doen, maar leert ze wennen aan de aanwezigheid van een kam in haar buurt. Leg het voorwerp ver genoeg weg opdat het geen reactie uitlokt bij je kat, maar nog wel dicht genoeg zodat ze het kan opmerken. Ondertussen beloon jij je kat uitvoerig met lekkers en lieve woordjes. Je kat leert zo dat jij geen enge dingen doet met je trimgerief en dat ze niet hoeft te panikeren wanneer ze een kam spot. Doe dit enkele dagen na elkaar en verklein telkens de afstand tot je kat, tot ze zonder problemen op 10 cm van de kam kan vertoeven. 
 
 

Stap 2: Laat de kam bewegen

Je kat hoeft nog steeds niets meer te doen dan akte nemen van de omstandigheden, in dit geval: een bewegende kam. Nu je kat rustig in de buurt van een kam kan zijn, is het aan jou om voorzichtig te bewegen met het voorwerp. Maak in eerste instantie kleine bewegingen (weg van je kat) en beloon haar met lekkers. Beweeg de kam eerst heen en weer, later op en neer en wanneer dat goed gaat (na meerdere dagen oefenen!) ook boven je kat. 
 
 

Stap 3: De kam raakt je kat aan

Ga niet te snel en doe deze stap alleen als je kat niet meer opkijkt van een bewegende kam in haar nabijheid. Leg de kam voorzichtig met de puntjes op de vacht van je kat, maar weersta aan de verleiding om er opnieuw mee te bewegen. Deze stap kan best heftig zijn voor je kat, dus maak het voor haar zo gemakkelijk mogelijk. Heel kort en heel zacht aanraken levert reeds een beloning op! Ga hier enkele dagen mee door, tot je je kat op verschillende plekken kan aanraken met de kam. 
 
 

Stap 4: Kort het hoofd kammen 

Katten worden het liefst geaaid op hun hoofd (check hier waar precies) en dat is dan ook het allereerste plekje waar je met de kam gaat bewegen. Je maakt nu een korte, zachte kambeweging zonder de haren ook al echt te beroeren. Vergeet je kat niet te belonen voor deze overwinning! Als dat goed gaat, kan je enkele dagen later eens proberen om haar haren echt te kammen.
Kat wordt geborsteld onder de kin
Laat je kat eerst wennen aan het borstelen van haar hoofd en kin

Stap 5: Kort andere plekjes kammen 

Je kat is nu klaar om andere lichaamsdelen in de strijd te gooien. Ga nog steeds heel secuur te werk en kies tijdens elke trainingssessie één plekje uit om aan te werken. Probeer bijvoorbeeld eens om een schouder te kammen en pak volgende keer een stukje van de rug aan. Laat moeilijke plekjes (waar je kat niet graag geaaid wordt) voorlopig nog even achterwege, dat komt later wel. 
 
 

Tips om het kammen leuk te houden 

Wanneer je bovenstaande stappen geduldig maar grondig hebt doorlopen, begrijpt je kat nu dat een kam helemaal niet zo eng is als ze vooraf dacht. Bovendien heeft ze geleerd dat het ook wat oplevert om zich gewillig te laten verzorgen. Toch is het belangrijk om haar niet te ‘overstimuleren’. Ga je al te ijverig te werk ‘omdat het nu toch zo goed gaat’, dan kan het zijn dat je kat plots hervalt in haar agitatie en alsnog het hazenpad kiest. Kortom: het wordt haar eventjes te veel. Om dat te voorkomen, komen deze tips van pas: 
 
  • Hou kamsessies kort, het is echt niet nodig om de ganse vacht in één keer te behandelen. Kam liever elke dag een klein stukje, dan om de week je ganse kat. 
     
  • Gebruik de alom bekende ‘sandwich’-methode: begin met kammen op een plekje dat je kat leuk vindt, ga dan naar een lichaamsdeel dat ze een ietsiepietsie spannender vindt en beëindig je verzorgingstaak opnieuw met een positieve noot.
     
  • Zijn er bepaalde plekjes die je kat nog steeds niet laat kammen? Schakel dan een professionele kattentrimmer in om die taak over te nemen. Je wil immers niet dat al je harde werk voor niks is geweest en dat je kat opnieuw een slecht gevoel krijgt bij jou als kapper. 
 
 

Laat je kat zich plots niet meer kammen? 

Liet je kat zich vroeger met veel plezier borstelen, maar heeft ze daar plots helemaal genoeg van? Dan is het je taak om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de dierenarts. Plotse gedragsveranderingen hebben bijna altijd een medische oorzaak. Misschien voelt je kat zich niet goed, heeft ze pijn of last van een chronische ziekte, waardoor ze liever met rust gelaten wordt. De dierenarts kan met een uitgebreid onderzoek bepalen waar je kat precies last van heeft, zodat je je eerst kan focussen op haar gezondheid. Meestal lukt het borstelen weer als tevoren, wanneer je kat zich opnieuw kiplekker voelt. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen