Heb je nog maar net een langharige raskat in huis gehaald? Maak je je wat zorgen om de klitten in de vacht van je oudere poes? Of vraag je je af of je kortharige kat eigenlijk ook hulp nodig heeft? Wanneer de vachtverzorging van jouw kat je eigen petje te boven gaat, is het tijd om een professionele kattentrimmer in te schakelen. Kat- en vachtvriendelijke trimmer Sarah Andries van KatteZacht vertelt je alles wat je moet weten voor je allereerste bezoek aan een trimsalon!

Wanneer moet je naar een kattentrimmer?

Heeft jouw kat een korte vacht en is ze in staat om haar harige jasje zelf te verzorgen – dit wil zeggen: is ze niet gehinderd door ouderdom of medische problemen om haar vacht schoon te likken? Dan kan je jouw kat perfect de ‘stress’ van een bezoekje aan het trimsalon besparen en je beperken tot de basisverzorging die je thuis kan doen. Vooral langharige katten of katten met vachtproblemen hebben baat bij de professionele verzorging van een kattentrimmer.
 
 

Hoe kies je een goede kattentrimmer?

Neem vooraf eens een kijkje op de website en de sociale media van de kattentrimmer die je op het oog hebt. 
 
  • Gaat het om iemand die katten ontwolt of plukt? Niet doen. Door de ondervacht te plukken, haal je de wolharen weg die je kat nodig heeft voor bescherming en isolatie, wat allesbehalve kat- of vachtvriendelijk is.
     
  • Ook een trimmer die katten onnodig wast, is geen goede keuze. Een kattenvacht wassen, verstoort immers de talglaag en de pH-waarde van de huid. Bovendien kan je een kat nu eenmaal niet op een katvriendelijke manier wassen en drogen. Laat dit dus enkel doen wanneer je kat in een plas motorolie, frituurvet of een ander onnatuurlijk goedje is beland. Let wel: rassen zoals de Sphynx of de Devon Rex kunnen wel baat hebben bij een wasbeurt. Bij hen kan de talg immers niet ‘opgevangen’ worden door de vacht.
     
  • Ook scheren en trimmen zijn geen handelingen die te pas en te onpas aan bod mogen komen tijdens de vachtverzorging, maar enkel wanneer het écht nodig is. Dus niet omdat het baasje last heeft van het haarverlies of een geschoren kat mooier vindt. Je kan er immers de natuurlijke vachtgroei en de rui mee verstoren als het onnodig gedaan wordt.
Kat op tafel in trimsalon en kattentrimmer Sarah met een poes
Een goede trimmer doet niet aan ontwollen en onnodig wassen of scheren van de kat
Zoek dus niet alleen naar iemand die aandacht heeft voor de vacht van je kat, maar ook voor je kat als levend wezen. Een trimmer kan misschien perfect op de hoogte zijn van hoe je gelijk welk kattenras ‘coiffeert’, maar weet daarom nog niet hoe je het gedrag van je kat moet interpreteren. Een goede trimmer werkt op maat van je kat en stelt zichzelf drie vragen: wat heeft jouw kat nodig, wat heeft haar vacht nodig en hoe combineren we dat best?
 
 

Hoe verloopt een bezoek aan het trimsalon?

Bij aankomst in het trimsalon wordt het reismandje opengezet, zodat de kat zelf kan kiezen wanneer ze tevoorschijn komt. De trimmer observeert dan meteen het gedrag van de kat: gaat ze nieuwsgierig rondsnuffelen of blijft ze in de mand zitten? Hoe staan de snorharen en de staart als ze eruit komt? Tijdens die eerste momenten kan de trimmer dan al meteen inschatten hoe ze de kat moet aanpakken. 
 

De trimtafel mag dan ergonomisch gezien de beste plaats zijn om een kat te verzorgen vanuit het oogpunt van de trimmer, uiteindelijk is het jouw kat die kiest waar ze zich wil neervleien. Een goed trimsalon is ingericht op maat van katten, met voldoende hoogtes en zachte kussentjes waar ze comfortabel op kunnen zitten. Ook rustgevende kruiden, essentiële oliën of geluiden kunnen helpen om wat meer gespannen katten te kalmeren. Tussendoor zal de trimmer ook steeds een momentje pauze inlassen wanneer je kat er even genoeg van heeft of haar afleiden met een snoepje of een spelletje. De zachte aanpak is altijd de beste!
Katten zitten op vensterbank op een kussentje
Een goed trimsalon is ingericht op maat van katten, met voldoende hoogtes en zachte kussentjes

Blijf je als baasje tijdens het trimmen bij je kat?

Een kattentrimmer laat de keuze om wel of niet aanwezig te blijven meestal over aan het baasje zelf … tenzij je zelf zo nerveus of enthousiast bent, dat je je eigen kat zenuwachtig maakt. In dat geval kan je tussendoor beter even gaan winkelen of iets gaan drinken, zodat de trimmer ongestoord haar werk kan doen en je kat snel en vlot kan helpen. Kan je de kalmte bewaren, dan is het altijd handig om aanwezig te blijven, zodat de trimmer kan uitleggen wat zij doet en waaróm ze het doet. Zo kan ze jou ook meteen praktische tips meegeven voor de vachtverzorging die je thuis kan uitvoeren. Kan je er toch niet bij blijven, vraag die informatie van je trimmer dan achteraf mee via een ‘vachtfiche’.
 
 

Hoe lang duurt een bezoekje aan het trimsalon?

Dit hangt uiteraard af van trimmer tot trimmer, maar meestal moet je rekenen op een bezoek van een uurtje. Je kan namelijk niet voorspellen hoe de kat zich op dat moment zal voelen of gedragen, maar ook niet welke vachtproblemen er eventueel nog naar boven zullen komen. Een langharige kat die snel op haar gemak is, zal sneller weer buiten zijn dan een achterdochtige, kortharige kat met hardnekkige klitten. 
 
Langer dan een uur zal de trimmer niet met je kat bezig zijn, omdat dit te veel energie en geduld vergt van het dier. Is er nog werk aan de vacht na een eerste bezoek? Dan is het beter om een tweede sessie in te plannen, om je kat niet onnodig uit te putten. Een goed geschoolde trimmer kan meestal na een kwartiertje al perfect inschatten wat jouw kat aankan, en op basis daarvan het ‘plan van aanpak’ voor de rest van de trimsessie opstellen.
Katten op tafel in trimsalon
Een bezoekje aan het trimsalon duurt zelden langer dan een uur, want dit vergt veel energie en geduld van je kat
Bij extreme vervilting of bij katten die heel angstig zijn, kan het beter zijn om de vachtverzorging uit te stellen en in de dierenartsenpraktijk – eventueel onder zeer lichte sedatie – uit te voeren. Dit is geen ideale oplossing, maar bij katten die erg te lijden hebben onder stress, kan het wel katvriendelijker zijn dan een verzorging in het trimsalon. Spreek samen met je trimmer af wat het beste is voor je kat: een bezoek aan het salonnetje of meteen samen afspreken in de dierenartsenpraktijk.
 
 

Wanneer plan je een volgende trimbeurt?

Na een eerste verzorging kan een trimmer meestal wel inschatten hoe vaak jij best een bezoekje aan het trimsalon brengt, afhankelijk van wat jouw specifieke (ras)kat nodig heeft. Als eigenaar kies je natuurlijk zelf of jij je aan die regelmaat wil houden of niet. Sommige katten gaan om de vijf weken naar de trimmer, andere slechts twee keer per jaar. Kattenbaasjes die omwille van tijdgebrek of praktische redenen – bijvoorbeeld omdat de kat thuis haar vluchtwegen kent – de verzorging liever helemaal uit handen geven, zullen doorgaans wat vaker binnenstappen voor een trimbeurt.
Om de vijf weken of slechts twee keer per jaar: de kattentrimmer kan het best inschatten hoe vaak jouw kat een bezoekje aan het salon nodig heeft

Drie gouden tips voor je eerste bezoek

 
Tip 1: Maak je afspraak op tijd

Nu meer en meer mensen een kat in huis halen en deze ook optimaal willen verzorgen, raken de agenda’s van kattentrimmers sneller dan ooit gevuld. Bovendien is het in bepaalde periodes van het jaar zoals in het najaar en vooral aan het einde van de winter extra druk. Wacht dus niet tot het allerlaatste moment om een afspraak te maken. En met ‘het allerlaatste moment’ bedoelen we ook: wanneer de vacht van je kat al veranderd is in een onontwarbare, vervilte klittenboel. Als je de vachtproblemen te lang laat aanslepen, zal de trimmer veel ingrijpender moeten optreden, wat alleen maar nadelig is voor het welzijn van je kat.
 
 

Tip 2: Bereid je kat voor op het bezoek

De stressdrempel van een kat ligt heel laag: omgaan met verandering is moeilijk. Pak de verplaatsing naar het trimsalon dus slim aan! Nog voor je goed en wel vertrokken bent, krijgt je kat al een eerste obstakel te verwerken: de reismand. Wacht niet tot vijf minuten voor de afspraak om je kat in dat mandje te zetten, maar laat haar er al ruim op voorhand mee kennismaken. Zet de reismand bijvoorbeeld al een week op voorhand in je leefruimte, zodat je kat kan wennen aan de geur en er – wie weet – al eens spontaan in kan rondneuzen. Wil je het écht goed aanpakken, dan begin je best al enkele maanden op voorhand met de reismandtraining. In dit artikel kan je lezen hoe je dit best aanpakt!
Kat in een bakje
Katten mogen zich dan wel veilig voelen in een doos, bakje of mand met opstaande randen, maar toch wacht je best niet tot het allerlaatste moment om haar aan de reismand te laten wennen”

Tip 3: Volg het advies van de trimmer op

Als je na een eerste bezoek aan het trimsalon de raad krijgt om de verzorging van de vacht van je kat wat beter op te volgen, doe dat dan ook. Zo kan de situatie minder snel uit de hand lopen en is de kans groot dat je zelfs niet eens een tweede bezoek hoeft te plannen. Als het niet écht nodig is, zal een goede kattentrimmer je nooit verplichten om een nieuwe afspraak te maken. Voor een kat is dit namelijk geen verwenmomentje, zoals een uurtje wellnessen dat voor mensen is. De meeste katten ‘ondergaan’ het gewoon, en niets meer. Een kattentrimmer is dus geen luxe-kapper, maar een probleemoplosser. Of beter nog: een probleem-voorkomer!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen