Als er één ding is dat alle katten met elkaar gemeen hebben, dan is het dat ze perfect weten wat ze willen. En wat ze niet willen. Maar hoe goed ben jij op de hoogte van de persoonlijke ‘hand-leiding’ van jouw kat? Weet jij van welke aai-plekjes haar motortje gaat spinnen van plezier en welke lichaamsdelen een garantie zijn voor een meet & greet met haar klauwen? Ontdek hier onze ‘aai-gids voor dummies’, opgesteld en goedgekeurd door de Katviseur Benjamin Jacobs!  
Waarom deze gids? Omdat katten en mensen - en bij uitbreiding honden - er heel andere wensen op na houden. We zijn allemaal een andere soort en omdat wij veruit de intelligentste van de drie zijn, zijn we het aan onze huisdieren verschuldigd om ons aan te passen aan hun voorkeuren. Het grootste verschil tussen mensen en katten - en dan hebben het hier over hun drang naar lichamelijkheid - is dat mensen intrinsiek houden van aanrakingen terwijl katten vooral doelmatig tegen elkaar aanstrijken. Terwijl wij kunnen wegdromen bij een urenlange massage, heeft een kat liever korte aanrakingen van lage intensiteit. 
  
 

Je kat aaien: hoe doe je dat? 

Daarom is het beter om je kat meerdere keren per dag heel kort te aaien. Gebruik niet je volledige hand - en zeker niet twee handen zoals je een enthousiaste hond door de haren zou wrijven - maar beperk je tot één of twee vingers. Zo boots je de kattentong van een bevriende kat het beste na. 
 
Wanneer je kat aangeeft dat ze geaaid wil worden door haar kopje richting jouw uitgestoken hand te duwen, strijk dan voorzichtig enkele keren over haar hoofd (zie verder voor haar favoriete plekjes). Stop met aaien na enkele seconden en kijk of je kat om meer vraagt. Als ze dat doet, kan je opnieuw een paar aaitjes aanbieden. 
 
Door katten inspraak te geven in het aaiproces zoals hierboven beschreven, voorkom je dat ze zich onbegrepen voelen. Katten die langer gestreeld worden dan dat ze daar zin in hebben, geven hun onvrede weliswaar aan met subtiele stresssignalen, maar die worden vaak gemist door op aanraking beluste eigenaars. Er wordt dan wel eens gezegd ‘dat het een valse kat is die aanvalt uit het niets’, maar eigenlijk is het puur een vorm van miscommunicatie. Wie regelmatig kort, op de juiste plekjes en niet té intens aait, loopt geen risico op verwondingen. 
 
Zoals altijd zijn er ook uitzonderingen op de regel. Sommige katten zijn echte ‘fletskonten’ die niets liever willen dan urenlang vertroeteld worden. Eigenaars van zulke katten zullen vast wel weten wat we bedoelen. Toch is het ook bij dit kattype geen slecht idee om af en toe te ‘vragen’ of je mag doorgaan met aaien én om je te beperken tot plekjes waar de kat écht houdt van aanrakingen.
 
Omgekeerd zijn er ook katten die absoluut niet graag gestreeld worden. Zij hebben meestal weinig of geen fysiek contact gehad met mensenhanden tijdens hun eerste levensweken, die cruciaal zijn voor een goede socialisatie. Met een aai doe je hen dus absoluut geen plezier. Je kan hen wel ‘leren’ om zich te laten aanraken en dat zelfs leuk te vinden, maar dat is een proces van lange adem dat veel inzet én inzicht van de eigenaar vergt. Vertoeft dit type kat wel graag in jouw buurt? Wees dan vereerd dat ze genoeg vertrouwen in jou heeft om zich in jouw nabijheid neer te vlijen, maar hou je handen thuis om dat vertrouwen niet te beschamen. 
  
 

Op welke plekjes wordt je kat het liefst geaaid? 

We zegden het al: vanuit het standpunt van de kat zijn aanrakingen (meestal) louter functioneel. Ze geven kopjes of strijken langs voorwerpen - ook mensen - om geurtjes achter te laten. Die kunnen wij niet ruiken, maar katten gebruiken ze voortdurend om zich letterlijk en figuurlijk te oriënteren in hun omgeving. Wil je je kat echt verwennen? Leg je dan toe op die lichaamsdelen waar geurklieren zitten. 
Rosse kat ligt voor het raam en wordt door kinderhand achter de oren geaaid
Achter de oren worden de meeste katten graag geaaid 
Kat trekt gelukzalig gezicht terwijl ze onder de kin geaaid wordt
Ook onder de kin is een geliefd plekje om te aaien 

Dit zijn goede aai-plekjes

Het is altijd een goed idee om je op de kop van je kat te focussen. Dat is haar instrument bij uitstek om geurtjes met de omgeving uit te wisselen. Concreet worden katten graag geaaid: 
 
  • aan weerszijden van de kop, tussen het oog en het oor - daar waar je kat nét iets minder vacht heeft 
     
  • achter de oren 
     
  • over de wangen
     
  • onder de kin 
 
Vraagt je kat om meer dan een hoofdmassage? Verken dan eerst de overgang tussen hoofd en hals en strijk vervolgens rustig over de rug. 
 
 

De staartbasis: een geval apart 

Sommige katten worden helemaal wild wanneer je bij hun ‘kontknopje’ komt: het plekje vlak voor de staart waarvoor ze graag hun achterwerk omhoog twerken. Toch is het kontknopje geen universeel gegeven, want andere katten halen er resoluut hun neus voor op. 
 
 

Handen af van deze plekjes! 

Nu we het toch over ‘ongewenste intimiteiten’ hebben, is hier een overzicht van plekjes waar je beter helemaal wegblijft: 
 
  • Een kat die zich als begroeting op de rug rolt voelt zich veilig in jouw buurt, maar ze nodigt je allerminst uit om over haar gevoelige buik te aaien. 
     
  • Kattenpootjes zijn heilig - en al helemaal voor je kat. Afblijven dus! 
     
  • Die fluffy staart? Die is er alleen om mee te pronken - euh communiceren. Een strikte no-go voor mensenhanden. 
Straatkat geeft kopje tegen de hand van een schattig meisje
Een kat die vol overgave een kopje geeft aan je hand, geeft aan dat je mag verder gaan met aaien

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen