Gaat de liefde van jouw dierbare kat door de maag? Begint ze klokslag bij etenstijd om haar portie te miauwen, zet ze haar spin-motor aan zodra jij de koelkast opent en duikt haar poezelige neus gegarandeerd in jouw dessert wanneer ze daar de kans toe krijgt? Proficiat, je hebt een fijnproever in huis! Met deze vijf kattensnacks kan je je verwende huistijger nog een tikkeltje extra vertroetelen. 
Sommige katteneigenaars twijfelen of het wel een goed idee is om snacks uit te delen aan hun huisdier. Toch kunnen we heel wat voordelen opsommen van een snoepje op z’n tijd: 
 
 • Samen snacken verbetert de band tussen kat en eigenaar
   
 • Met wat lekkers als ondersteuning leert je kat omgaan met lastige situaties
   
 • Snoepjes zijn handig om in te zetten wanneer je je kat iets wil leren, bijvoorbeeld vrijwillig in haar reismand gaan
   
 • Je kan verschillende types snacks gebruiken om stressvrij medicatie toe te dienen aan je kat
   
 • Katten die regelmatig wat anders te eten krijgen, schakelen makkelijker over op een andere voeding - bijvoorbeeld wanneer ze ooit op een medisch dieet moeten
 
Natuurlijk is het niet de bedoeling om je kat te overladen met allerlei kattensnoep. De snacks in dit artikel zijn stuk voor stuk extraatjes die je kan uitdelen naast een goed uitgebalanceerde basisvoeding. Vergeet niet om de hoeveelheid voedsel die je kat krijgt aan te passen wanneer je regelmatig naar toemaatjes grijpt - zeker wanneer ze vatbaar is voor overgewicht. Haalt jouw kat haar neus op voor kattensnoep? Probeer dan eens een ander type lekkers. Net zoals mensen hebben katten zo hun voorkeuren: krokant, vloeibaar, kruidig, romig … Er is voor elke kat wat wils! 
 
Tussen deze vijf lekkernijen zit vast een verrassing die het hartje van jouw kat sneller laat slaan: 
 
 

1. Kattenmelk 

Meestal is ‘de kat bij de melk zetten’ geen strak plan. De suikers die volop aanwezig zijn in koemelk - lactose voor de kenners - zijn onverteerbaar voor je kat. Ze krijgt er maagpijn en diarree van! Toch oefenen melkproducten een bijzonder grote aantrekkingskracht uit op de meeste katten. Ze kennen het romige goedje dan ook al van jongs af aan, toen ze met hun broers en zussen aan de melkbar van mams uithingen. 
  
Met de Kattenmelk van Aveve kan jouw kat toch genieten van een heerlijke portie melk, zonder dat haar spijsverteringsstelsel in overdrive gaat. Meer nog: toegevoegde vitaminen, mineralen en spoorelementen maken er een klein ‘gezondheidsbommetje’ van. Kattenmelk is ook een handig hulpmiddel om je kat wat meer te laten drinken, want veel katten ontwikkelen blaasgruis omdat ze gewoonweg té weinig vocht binnen krijgen. Tenslotte kan je er makkelijk medicatie in oplossen wanneer je kat ziek is. Zo kan je haar trakteren terwijl ze ongemerkt haar geneesmiddelen oplikt: een win-win! 
 

2. Kattensnoepjes

Deze heerlijke snoepjes smaken naar vis, geen kat die daar aan kan weerstaan. Ze zijn klein en kruimelen niet, waardoor ze erg handig zijn om je kat te trainen. Is jouw kat niet van het leergierige type? Think again! Doe deze test maar eens: ga elke dag op een ander tijdstip, maar op dezelfde plek in je woonkamer staan. Roep de naam van je kat en strooi wat van de Aveve Cat Mix in het rond. De eerste dag weet Minoes misschien niet wat haar overkomt, maar op dag vijf komt ze gegarandeerd in volle galop naar jou toe gestormd. Vanaf dan kan je ook andere locaties uitproberen. Een ‘trucje’ waar veel hondeneigenaars jaloers op zullen zijn! 

3. Vloeibare snacks 

In de natuur krijgen katten veel vocht binnen via de prooien die ze vangen. Om hun natuurlijk eet- en drinkpatroon na te bootsen, is het dus een aanrader om naast brokjes dagelijks wat ‘natvoer’ aan te bieden. Ook met de populaire Aveve Liquids Kip & Zalm likt je kat wat levensbelangrijk extra vocht op, terwijl ze geniet van een heerlijk verwenmomentje samen met haar eigenaar. Deze snack dien je immers niet in een kommetje op, maar rechtstreeks uit het handige zakje. Bovenaan scheur je een klein flapje af, waarna je het zakje zoals een tube tandpasta kan leeg duwen. Je kat weet instinctief wat haar te doen staat: alles zorgvuldig schoon likken! 
 
Na opening kan je vloeibare snacks makkelijk nog een dag in de koelkast bewaren, voor meerdere smikkellsessies. Dit type snacks vormen trouwens een handig hulpmiddel tijdens verzorgtaken waar je kat niet zo tuk op is. Terwijl zij zich al likkend op de heerlijke lekkernij stort, krijg jij de tijd om ongemerkt teken te verwijderen, een pipetje toe te dienen of haar vacht te inspecteren
 

4. Lekkers uit een tube

Nog zo’n handige manier om je kat lekkers aan te bieden, is de Aveve Optima+ Kat Multivitamine Pasta in een tube. Ook hier knijp je op de tube om de pasta tevoorschijn te laten komen. Het voordeel van een halfvloeibare snack is dat je kat continu blijft eten, terwijl ze bij een alledaags kattensnoepje het ‘hap-slik-weg-principe’ hanteert. Daarom vormt het een ideaal hulpmiddel om haar te laten wennen aan niet zo alledaagse situaties zoals bezoekers in huis, een transportmand of het borstelen van haar vacht
 
Extra pluspunt van deze pasta is dat hij een waardevolle aanvulling vormt op een uitgebalanceerd kattendieet. De toegevoegde ingrediënten zorgen voor een gezonde vacht en minder haarballen, een echte aanrader voor katten tijdens de rui.

5. Stokjes om van te smullen 

De meeste katten zijn dol op deze snacksticks. Wanneer je de langwerpige Aveve Sticks Mix aankoopt voor je kat kan je dagelijks variëren in smaak: kaas, leverworst, mout of salami. Breek er kleine stukjes af of trakteer je speelvogel met een volledige stick na een potje hengelen: de ideale beloning na een virtuele jaagsessie! Sommige katten gaan zo op in hun jachtinstinct dat ze willen ‘afmaken’ waaraan ze begonnen zijn. Omdat hun speeltje niet eetbaar is, kan je aan hun innerlijke drang toegeven met een grotere snack zoals deze sticks. Is jouw kat meer een denker dan een doener? Verstop de stick dan in een zelfgemaakte voerpuzzel. Plezier gegarandeerd! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen