Jarenlang stond jouw trouwe paard fier aan jouw zijde, maar op een dag is het zover dat hij ‘op pensioen’ mag en niet meer hoeft te presteren. Toch zitten de meeste oude paarden niet te wachten op een leven als grote grasmaaier. Ook in deze fase van zijn leven rekent je paard op jou voor kleine momentjes van geluk, tederheid en plezier. Samen met paardenexpert Rianne van Horse in Mind overlopen we in dit artikel allerlei manieren om het beste uit je seniorpaard naar boven te halen.

Wanneer is een paard ‘oud’? 

Paarden en pony’s kunnen hoge leeftijden bereiken, tot wel 35 jaar en ouder. Maar de dag waarop het allemaal wat minder vlot begint te gaan, varieert sterk van paard tot paard. Sommige dieren zijn al met 20 jaar zo stram en stijf dat ze op rust moeten, andere paarden staan met 30 jaar nog paraat voor een gezellige bosrit. Het is dus onbegonnen werk om een leeftijd te plakken op het label ‘senior’. Zelf ken je je paard het best en kan je als geen ander inschatten wanneer de tijd rijp is om het wat rustiger aan te doen. 
 
Veel hangt ook af van de manier waarop we onze paarden houden. Rust roest - paarden die het grootste deel van hun dagen op stal doorbrengen, zullen dus sneller last krijgen van opstartproblemen, spierstijfheid en artrose. Hoe beter de huisvesting van je paard zijn natuurlijk gedrag simuleert, hoe vlotter hij zal bewegen op zijn oude dag. Onderzoek heeft uitgewezen dat bijna alle oude paarden in min of meerdere mate last hebben van artrose. Voor zulke paarden is het een must om zich doorheen de dag vrij te kunnen bewegen, bijvoorbeeld door op verschillende plekken ruwvoer aan te bieden in een paddock paradise. 
 
 

Mag je nog rijden met een oud paard? 

Wanneer je paard fysiek in staat is om jou op een comfortabele manier te dragen - een grondige check-up bij je dierenarts kan helpen om dat te ontdekken - kan het gerust nog regelmatig mee op buitenrit gaan. Hou je meer van het werk in de piste, kies dan resoluut voor ‘lol met je knol’. Doe dingen waarvan het hart van jouw paard sneller gaat slaan, maar beperk de belasting op zijn lichaam. Maak lage sprongetjes, loop wat balkjes of voltooi een obstakelparcours. Ook buitenritten zijn een dankbare manier om samen plezier te beleven. Wanneer je toch nog aan het rijden gaat met je seniorpaard, zet dan al je ambities in de koelkast. Focus je op wat jouw paard nog kan én leuk vindt, en bezorg hem zo een waardevolle oude dag.
 
Heb je vroeger vooral prestatiegericht getraind met je paard, dan zal je nu moeten leren loslaten. Jullie nieuwe motto wordt: “alles mag, niks moet, we zien wel …” Het is misschien verleidelijk om al je energie in een nieuw, jong paard te steken, maar denk dan aan al die jaren dat jouw toppaard zich ingezet heeft voor jouw hobby. Het is nu tijd om iets terug te doen en je lievelingsdier niet zomaar op de weide te laten wegkwijnen. Ook wanneer het fysiek wat minder gaat, is niet elk oud paard mentaal klaar om de handdoek in de ring te gooien. 
Meisje zit op schimmelpaard met neckrope
buitenritten zijn een dankbare manier om samen plezier te beleven
Paard loopt balkjes aan de hand
Zonder belasting van een ruiter houden veel paarden ervan om aan grondwerk te doen

Wat kan je nog meer doen met je seniorpaard? 

Is rijden geen optie meer, dan bestaan er nog meer zinvolle manieren om je bezig te houden met een ouder paard. Zonder de belasting van een ruiter op hun rug, houden veel paarden ervan om naast de fiets te draven of aan grondwerk te doen. Met clickertraining kan je opnieuw samen naar een doel toe werken zonder enige vorm van fysieke belasting. Dat hoeven geen acrobatische kunstjes te zijn, je kan met de clicker ook handige verzorgingstaken leuker maken zoals het uitkrabben van de hoeven, het inspecteren van de tanden of het toedienen van een ontwormingsmiddel. 
 
Gaan bovenstaande inspanningen jouw paard niet meer goed af? Dan volstaat het om gewoon lekker veel quality-time door te brengen met je paard. Een uitgebreide poetsbeurt, een ontspannende massage, samen grazen langs de kant van de weg … Zo doorbreek je de dagelijkse sleur en las je voor beide partijen een zen-momentje in. 
Paard leert 'lachen' met clickertraining
Met clickertraining kan je samen naar een doel toe werken
Man knuffelt ouder paard
Doorbreek de dagelijkse sleur en las dagelijks een zen-momentje in
Hoe graag we dat ook zouden willen, we kunnen onmogelijk 24/7 bij onze paarden aanwezig zijn. Zorg er daarom voor dat je oudje niet alleen van jou afhankelijk is voor aandacht en beweging. Een pensionstal waar activiteit wordt gestimuleerd en waar hij opgenomen wordt in een stabiele kudde, betekent een enorme meerwaarde voor je paard op rust. 
 
Hou te allen tijde de levenskwaliteit van je huisdier in de gaten. Zo goed als elk ouder paard krijgt vroeg of laat te maken met chronische pijn door artrose, maar dat betekent niet dat het meteen volledig afgeschreven is. Met een goede medische begeleiding, de juiste activiteiten en veel ‘tender loving care’, kan zo’n paard écht nog een waardevolle tijd beleven. Wanneer de levensvreugde op een dag toch uit zijn ogen verdwijnt, kunnen jij en je paard terugkijken op een lang paardenleven dat tot op het eind de moeite waard is geweest. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen