De huidige gebeurtenissen in Oekraïne raken ons allemaal diep in ons hart. Ook hier op de redactie van Beestig kunnen we alleen maar verdrietig toekijken terwijl de situatie dag na dag verder escaleert. En toch hoeven we niet machteloos langs de zijlijn te blijven staan ... Ondertussen zijn er al heel wat acties op poten gezet om de getroffen inwoners – mens én dier – de nodige hulp en steun te bieden. Wil je graag iets betekenen voor de vele huisdieren die noodgedwongen ter plaatse zijn achtergebleven, of samen met hun baasjes naar België zijn gevlucht? Wij maakten een lijstje met verschillende acties voor Oekraïense (huis)dieren in nood.

Oorlog eist zijn tol … ook voor huisdieren

Op het moment van publicatie van dit artikel is de situatie in Oekraïne ronduit zorgwekkend. Meer dan 2,5 miljoen inwoners zijn inmiddels hun thuisland ontvlucht, en dat gebeurt soms zo haastig en onvoorbereid dat ze amper extra bagage kunnen meenemen. Gelukkig zien we toch heel regelmatig beelden van mensen die ook hun dierbare huisdier met zich meedragen in een rugzak of transportmandje. Hartverwarmend en tegelijk hartverscheurend, want er staat hen een zware en vermoeiende tocht naar veiliger oorden te wachten.

En ook voor wie achterblijft met zijn hond, kat, konijn, cavia of ander huisdier liggen er tal van obstakels op de loer. Dierenklinieken zijn niet langer bemand, apothekers sluiten onvrijwillig de deuren en de voorraad diervoeding in de rekken van de supermarkt slinkt zienderogen, net als alle andere levensmiddelen. De onzekerheid of je jouw huisdier morgen nog wel kan voeden en verzorgen … We kunnen het ons nauwelijks voorstellen. Gelukkig engageren tal van organisaties zich zodat we ook vanop afstand een steentje kunnen bijdragen. Een kleine moeite kan een wereld van verschil maken!
Vrouw met hondje en valies zit buiten te wachten
Gelukkig zien we ook dat mensen hun dierbare huisdier met zich meedragen terwijl ze Oekraïne ontvluchten

Hulp voor huisdieren van vluchtelingen in België

 
EU zet grenzen open voor Oekraïense dieren

Niet alleen de mensen, maar ook de huisdieren uit Oekraïne zijn méér dan welkom in België. Verschillende lidstaten van de EU, waaronder ook ons land, hebben hun restricties wat betreft het niet-commercieel vervoer van dieren vanuit niet-EU-landen tijdelijk opgeheven. Zo kunnen vluchtelingen zonder al te veel administratieve rompslomp met hun huisdieren de grens oversteken. 
 
Volgens de Europese regelgeving moeten honden, katten en fretten wel eerst verplicht getest worden op rabiës of hondsdolheid voor ze in de EU binnenkomen, want Oekraïne is een hoogrisicoland wat betreft deze gevaarlijke ziekte. Omdat een eerste vaccinatie minstens 21 dagen voor de afreis moet gebeuren – onhaalbaar voor mensen die op de vlucht zijn – is het momenteel niet noodzakelijk dat het huisdier gevaccineerd is, maar moet de eigenaar wel een negatieve test kunnen voorleggen. Het verplichte bloedonderzoek is echter behoorlijk prijzig … Om de test uitzonderlijk gratis ter beschikking te stellen, slaat de Stichting Prins Laurent de handen in elkaar met Sciensano. Een beestig mooi gebaar! 
 
Ook het FAVV zorgt voor een tegemoetkoming. Oekraïners die in België aankomen met een huisdier zonder Europees paspoort, worden dringend bij een erkende dierenarts verwacht voor een medisch onderzoek en indien nodig een regularisatieprocedure (identificatie, paspoort en vaccinatie tegen rabiës). Een deel van de vaccinatiekosten zal het FAVV voor haar rekening nemen.
Bloedafname bij kat
Elke kat, hond of fret die de EU binnenkomt, moet eerst verplicht getest worden op hondsdolheid

Bijdrage storten? Stichting Prins Laurent biedt noodhulp!

Dat prins Laurent een grote dierenvriend is, hoeven we je niet meer te vertellen. Ook tijdens de huidige crisissituatie neemt hij het op voor de dieren uit de getroffen gebieden. Oorlogsvluchtelingen die vanuit Oekraïne samen met hun huisdier ons land binnenkomen, kunnen terecht in de zes dispensaria van de Stichting Prins Laurent (in Brussel, Charleroi, Gent, Hasselt, Hornu en Luik) voor gratis verzorging, diervoeding, kattenbakvulling, mandjes en andere hulpmiddelen. Je kan de Stichting Prins Laurent steunen met een gift (fiscaal aftrekbaar vanaf € 40) op rekeningnummer BE03 3101 4773 0884 of rechtstreeks via hun website.
 
 

Hulp voor achtergebleven huisdieren in Oekraïne

Niet iedereen slaat op de vlucht, dus heel wat mensen blijven met hun huisdieren achter in Oekraïne. Vaak wonen ze in een stad die nog niet belegerd is, maar waar de bevoorrading stilaan stokt. In steden die wél onder vuur worden genomen, moeten mensen onderdak zoeken in bunkers of metrostations, waar het extra lastig is om aan levensnoodzakelijke spullen raken. Jammer genoeg krijgen we ook verhalen te horen over mensen die halsoverkop uit hun huizen moeten vertrekken en hun huisdieren noodgedwongen alleen moeten achterlaten. Hetzelfde geldt voor de ontelbare dieren die in asielen en opvangcentra verblijven.  Ook deze dieren kan je een handje toesteken, bijvoorbeeld door een gift, diervoeding, medicatie en andere hulpmiddelen te doneren.
 
 

Inzamelacties in eigen land
 

  • Brussels Expo: in Paleis 11 van Brussels Expo op de Heizel rijden tegenwoordig vrachtwagens met Oekraïense nummerplaat af en aan. Goederen die je wil doneren aan mensen in Oekraïne kan je hier komen afzetten, waarna ze gesorteerd worden en rechtstreeks naar de getroffen gebieden vertrekken. Nog zeker tot eind maart (en mogelijk langer) kan je hier op elke dag van de week én in het weekend terecht, van 8 u ’s ochtends tot 20 u ’s avonds. Behalve medicatie, verzorgingsproducten, batterijen, zaklampen, dekens, slaapzakken en niet-bederfbare voeding voor mensen is ook diervoeding en medicatie voor dieren hier zeer welkom!
     
  • Inzameling via je gemeente: geraak je zelf niet tot in Brussel om goederen af te zetten in Brussels Expo? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van je eigen gemeente. De kans is groot dat je daar al meteen kan doorklikken naar de nodige informatie over hoe en waar jij vanuit jouw gemeente jouw steentje kan bijdragen.
     
  • Inzameling via dierenartspraktijken: ben je al eens bij je eigen dierenarts gaan aankloppen? Heel wat dierenartsenpraktijken hebben zelf inzamelacties op poten gezet en rekenen op de goodwill van hun patiënten – of beter gezegd hun baasjes – om met een goedgevulde camionette richting Oekraïne te kunnen rijden. 
     
  • Sprotjesfonds: ook Beestige dierendokter Joshua zamelt geld en diervoeding in voor vierpotige oorlogsslachtoffers. Medewerkers van twee asielen in Dnepr en Kiev, middenin actieve gevechtszones, gaan tussen de bombardementen door op zoek naar honden die achtergelaten zijn aan de ketting. Samen met jouw bijdrage kan Joshua helpen om deze dieren er weer bovenop te helpen! Ook zoekt hij nog chauffeurs om de ingezamelde diervoeding naar de grens met Oekraïne te brengen.
     
  • Natuurhulpcentrum: woon je in de buurt van Opglabbeek, dan kan je ook terecht in het Natuurhulpcentrum om hulpgoederen te doneren. Van daaruit wordt transport naar Oekraïne geregeld, waar lokale dierenorganisaties de logistiek ter plaatse voor hun rekening nemen. Eerder deze maand evacueerden medewerkers van het Natuurhulpcentrum trouwens ook twee Oekraïense leeuwen uit een lokaal opvangcentrum, die omwille van de stress van de bombardementen en beschietingen dringend een veilig onderkomen nodig hadden.
Twee puppy's in een blauwe ton
Ontelbaar veel dieren blijven noodgedwongen achter in asielen, waar de nood aan voeding en medicatie groot is

Internationale organisaties
 

  • UAnimals: deze dierenrechtenorganisatie houdt zich normaal gezien bezig met het beschermen van dieren tegen uitbuiting en mishandeling, maar gooit momenteel al haar expertise en middelen in de strijd om zoveel mogelijk dieren te redden uit Oekraïens oorlogsgebied. Dit doen ze aan de hand van donaties van dierenvoeding en financiële steun aan asielen en het evacueren van achtergelaten dieren naar andere landen.
     
  • IFAW: zowel eigenaars van huisdieren als uitbaters van dierenasielen in Oekraïne kunnen vandaag rekenen op de hulp van IFAW, dat materiële en financiële steun biedt waar die het meest dringend en nodig is. Momenteel opereert het team vanuit Polen, waar ze samenwerken met lokale overheidsinstanties en opvangcentra in Donetsk en Gorlovka.
     
  • OIPA: van dolfinaria tot stierengevechten, van dierproeven tot de handel in exotische dieren, de International Organization of Animal Protection zet zich in voor de bescherming van dieren over de hele wereld. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werken ze nauw samen met de teams van twee organisaties uit Kiev, Lucky Strand en Happy Paw.
     
  • LAV: een Italiaanse dierenorganisatie, die niet alleen hulpgoederen verzamelt en via Hongarije naar de grens met Oekraïne brengt, maar vorige week ook 36 honden uit een kennel in de buurt van Kiev ophaalde. De dieren waren er – met pijn in het hart – achtergelaten zonder voedsel of water. Binnenkort krijgen ze hopelijk snel een nieuwe, Italiaanse thuis!
     
  • Deutscher Tierschutzbund: deze Duitse dierenorganisatie zet zich al sinds 2000 in voor dierenwelzijn in Oekraïne en opende in 2005 een zorgcentrum voor straathonden en zwerfkatten in Odessa. Momenteel zorgen ze voor opvang aan de Pools-Oekraïense grens, voor mensen die met hun dier op de vlucht zijn. Daarnaast zijn ze ook non-stop in de weer om dieren in nood in veiligheid te brengen, te verzorgen en onder te brengen in Poolse en Roemeense dierenasielen.
 
 

Ook Oekraïense paarden hebben hulp nodig!

Een kat, hond of knaagdier kan je nog relatief makkelijk met je meenemen wanneer je wegvlucht uit je land. Maar wat kan een paardeneigenaar doen wanneer de situatie onhoudbaar wordt? Bitter weinig, jammer genoeg … Veel paarden in Oekraïne blijven achter en staan momenteel bloot aan enorm stresserende levensomstandigheden. Paarden zijn immers prooidieren, die bij gevaar instinctief op de vlucht slaan, wat in een oorlogssituatie als deze geen optie is. Ze zitten vast in hun stal of weide en kunnen zelf niet ontsnappen aan het oorlogsgeweld. Paardeneigenaars, fokkers en maneges zitten er met de handen in het haar, terwijl hun dieren doodsangsten uitstaan. Sommige paardenhouders zien geen betere oplossing dan de paarden los te laten in de natuur, in de hoop dat ze zo een grotere kans hebben om de oorlog te overleven.
Paarden in sneeuw
Een paard is een gevoelig dier, dat bij gevaar instinctief op de vlucht slaat … wat in een oorlogssituatie geen optie is
Wil jij iets betekenen voor de meer dan 100.000 paarden die in Oekraïne vechten voor hun bestaan? Surf dan snel naar www.helpukrainehorses.eu of volg hun Facebookpagina en ontdek hoe jij kan helpen!
 
 

Een hart onder de riem

Er zijn nog ontelbaar veel dierenorganisaties die hulp bieden aan de getroffen inwoners, hun huisdieren en de duizenden dieren in asielen en opvangcentra in Oekraïne … Te veel om hier allemaal op te noemen. Stuk voor stuk leveren ze nobel en noodzakelijk werk voor al die kwetsbare, levende wezens, die voor hun voeding en verzorging afhankelijk zijn van ons – soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Via deze weg steekt Beestig een hart onder de riem van alle vrijwilligers en medewerkers die zelfs in de woeligste tijden hun stem voor de dieren niet laten verstommen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen