Veel katten hebben een regelrechte hekel aan hun reismand. Geen wonder: ze zien die speciale kooi enkel wanneer er een onaangenaam dierenartsbezoek op volgt. Zou het niet handig zijn als je kat zich wél lekker veilig voelt in haar mandje, net zoals een hond met plezier neerploft in z’n bench? Met de tips van Beestige dierentrainer Femke Gebruers kruipt binnenkort ook jouw kat spinnend in haar transportbox! 
Een kat gelukkig in haar reismand? Dat kan! Maar dan moet ze wel de kans krijgen om op een positieve manier kennis te maken met dat nieuwe ding. In deze video zie je hoe je je kat langzaam kan laten wennen aan een kattenbench. Opgelet: in werkelijkheid trek je best enkele weken uit voor deze training. Bovendien boek je het beste resultaat wanneer je kat 24/7 toegang heeft tot haar ‘kooitje’.
 
Lees onder de video alle tips nog eens rustig na en ontdek nog meer tools om stressvrij te reizen met je kat.  
 
 

Hoe ziet een goede reismand voor katten eruit? 

Transportboxen voor katten zien er niet altijd even modieus uit, maar dat hoeft ook niet. Een reismand moet vooral functioneel zijn, voor jou én voor je kat. Enkele kenmerken die handig van pas komen: 
 
  • De reismand is makkelijk schoon te maken, want katten op weg naar de dierenarts  kunnen wel eens een ‘ongelukje’ hebben. Als ze niet gewend zijn om vervoerd te worden, komt dat regelrecht door stress. Maar het kan ook zijn dat je kat haar mandje bevuilt omdat ze zich helemaal niet goed voelt. 
     
  • De reismand is groot genoeg voor je kat om rechtop te staan, te zitten en te liggen. Ook moet ze zich zonder al te veel problemen kunnen omdraaien in de kooi. De meeste kattenmanden zijn geschikt voor doorsnee katten van 3 à 4 kg. Weegt je kat meer? Kies dan voor een XL-formaat of kijk eens tussen de hondenbenches. 
     
  • De reismand kan vooraan geopend worden, zodat je kat makkelijk vrijwillig in en uit kan stappen. 
     
  • De reismand kan bovenaan geopend worden, waardoor je een kat die géén zin heeft om te reizen makkelijker in de mand kan laten zakken (zie verder). 
     
  • De bovenste helft van de reismand kan eenvoudig verwijderd worden, zodat je kat in het onderste gedeelte onderzocht kan worden bij de dierenarts. Katten houden van ‘randen’, dat heb je vast al gemerkt wanneer je je kat trakteert op een kartonnen doos. Door je kat tijdens het dierenartsbezoek in haar mand te laten, hoeft ze niet op de gladde, randloze behandeltafel en kan ze veilig op haar dekentje blijven liggen.  
     
  • De reismand heeft een zacht interieur en ruikt naar je kat. Leg er geen vers gewassen, steriele doek in, maar een gebruikt dekentje of kussentje dat liefst vol haren hangt en doordrongen is van de eigen geur van je kat. 
     
  • De reismand draagt geen ‘oude’ geuren. Soms ruikt je transportmand nog naar de angst die je kat tijdens een vorig dierenartsbezoek ervaarde. Dan is een zeer grondige schoonmaakbeurt absoluut noodzakelijk, maar vaak is het eenvoudiger en succesvoller om gewoon een nieuwe transportmand aan te kopen om met een schone lei te beginnen. Je kan de oude dan nog steeds inzetten voor noodgevallen, bijvoorbeeld wanneer je kat ziek wordt terwijl ze haar reistraining nog niet vervolmaakt heeft. 
  
  

De eerste stapjes richting veilig gevoel in de reismand 

Geef de reismand een permanent plekje in je interieur om je kat eraan te laten wennen. Gebruik eerst alleen het onderste gedeelte of de bodem voor de gewenning. Leg er een antislipmat onder om te voorkomen dat de box gaat schuiven en je kat schrikt. Rust het mandje uit met een zacht dekentje of kussentje dat in de smaak valt bij je kat. 
 
Laat je kat rustig wennen aan dit nieuwe onderdeel van je interieur. Sommige katten lopen er in een boog omheen, maar vaak wint hun nieuwsgierigheid het uiteindelijk toch. Beloon je kat wanneer ze er rustig in gaat liggen met wat lekkers of een aai (als ze dat leuk vindt). 
 
Gaat je kat niet vanzelf in de mand, maar toont ze geen tekenen van stress in de buurt ervan? Geef dan haar eten nabij de box en schuif het eetbakje elke dag wat dichter, tot ze het lekker in de transportbox zit op te eten. Het is de bedoeling dat je kat de reismand gaat associëren met een knus en veilig gevoel en dat kan je alleen bereiken zonder dwang. Weersta dus aan de verleiding om je kat op te tillen en in de mand neer te zetten. Geef haar zelf de keuze om erin te gaan zitten. Eens ze die stap maakt, is het resultaat des te krachtiger. 
Maine coon kitten in reismand
Geef je reismand een permanente plek in je huiskamer 
Kat in transportmand wordt buiten gedragen door vrouw
Oefen traag op allerlei situaties met je kat in haar reismand 

Het deksel op de mand

Wanneer je je kat regelmatig uit eigen beweging aantreft in de knusse bodem van je reismand, kan je een stapje verder gaan. Monteer het deksel op de mand, voorlopig nog zonder het deurtje. Wanneer je kat in de reismand gaat, kan je haar belonen doorheen de tralies. 
 
De meeste katten houden van holletjes en ‘doosachtige’ voorwerpen, tenzij ze er verplicht in opgesloten worden. In een ideaal scenario kiest je kat er dus opnieuw zelf voor om in de reismand te gaan zitten of liggen. 
 
Als je kat helemaal relaxed in haar reismand is, hang je het deurtje eraan (op een moment dat je kat er niet in zit). Zorg ervoor dat het deurtje niet per ongeluk kan dichtklappen tijdens deze fase van de training! Neem je tijd en laat je kat rustig wennen tot ze er uit eigen beweging regelmatig in gaat rusten. 
 
 

Deurtje sluiten? Doe het kort! 

Wanneer je kat lekker ligt te chillen in haar reismand-met-open-deur, kan je voorzichtig gedurende enkele seconden het deurtje sluiten. Niet langer! Het deurtje moet weer open gaan lang voordat je kat zenuwachtig begint te worden. Geef eventueel wat lekkers doorheen de tralies op het moment dat het deurtje dicht is. 
 
Let op de lichaamstaal van je kat om er zeker van te zijn dat ze de situatie ok vindt. De beste graadmeter is het moment dat het deurtje weer open gaat: blijft je kat dan nog altijd rustig zitten? Dan voelt ze zich veilig. Maakt ze zich echter zo snel mogelijk uit de voeten? Dan ben je te snel gegaan. 
 
 

Rustig verder oefenen met optillen, rondlopen en (uiteindelijk) autorijden

Als het je kat geen zier uitmaakt of dat deurtje nu open dan wel dicht is, kan je alweer een stapje verder gaan. Til de transportmand voorzichtig enkele centimeters van de grond en zet ze terug neer, waarna je beloont en het deurtje weer opent. Hou opnieuw goed de lichaamstaal van je kat in de gaten! 
 
Vanaf nu kan je heel voorzichtig telkens de moeilijkheidsgraad voor je kat verhogen. Dat doe je stap voor stap, met stapjes die kleiner zijn dan je stiekem zou willen. Zet haar dus niet meteen in de wagen, maar oefen eerst in huis. Vergeet niet om je kat uitbundig te belonen voor rustig gedrag en zet meteen enkele stappen terug wanneer ze stresssignalen vertoont. 
 
Een goed trainingsplan kan er bijvoorbeeld zo uitzien: 
 
  • Dag 1: til de reismand enkele centimeters op
     
  • Dag 2: til de reismand 15 tot 30 cm op
     
  • Dag 3: til de reismand op en zet ze op een tafel vlakbij, waarna je de reismand opent
     
  • Dag 4: stap een halve ronde omheen de tafel met de reismand
     
  • Dag 5: draag je kat in de reismand naar een andere kamer en laat haar er daar weer uit
     
  • Dag 6: draag je kat eens via de trap naar de bovenverdieping
     
  • Dag 7: zet je kat met de reismand enkele seconden buiten (op een ruistige plek) en haal haar meteen weer naar binnen
     
  • Dag 8: wandel enkele meters door de tuin met je kat in de reismand
     
  • Dag 9: zet de reismand in de auto, zonder de deuren te sluiten 
     
  • Dag 10: vraag een gezinsgenoot om je te helpen en blijf je kat belonen terwijl de autodeur gesloten wordt 
     
  • Dag 11: vandaag kan je de auto ook even starten, terwijl je je kat doorheen de tralies beloont
     
  • Dag 12: de auto rijdt enkele meters over de oprit of in je straat - niet te ver! 
     
  • Dag 13: rij eens rond de blok met de wagen, terwijl je kat een lekkere traktatie krijgt in haar reismand
     
  • Dag 14: stel een plan op om het nieuwe ‘kunstje’ van je kat regelmatig te onderhouden
 
 

Wat als je dringend naar de dierenarts moet? 

Is je kat (nog) niet gewend aan de transportbox, maar moet ze dringend naar de dierenarts? Dan zit er niks anders op dan haar toch in die mand te zetten. Weet je uit ervaring dat ze erg tegensputtert, wikkel haar dan in een handdoek en laat haar via de bovenkant in de reismand zakken. 
 
Gebruik rustgevende feromonen om je kat gerust te stellen in de reismand. Die breng je ongeveer 15 minuten voor je vertrek aan op het dekentje. Is je kat bij elk dierenartsbezoek compleet van haar melk? Vraag dan een stressreducerend medicijn om een uur voor de reis toe te dienen. 
 
Leg eventueel een deken over de reismand voor een veiliger gevoel, maar zorg wel voor voldoende luchtgaten. Plaats je kat op een zo hoog mogelijke plek in de wachtzaal: op een stoel, een tafel of een speciale ‘kattentoren’ die steeds meer katvriendelijke dierenartsen installeren. Van daaruit wordt ze minder geconfronteerd met bedreigingen van buitenaf en voelt ze zich veiliger. 
 
Vraag tenslotte aan je dierenarts om je kat te onderzoeken in de bodem van de reismand. Dan hoef je je kat niet uit haar veilige plekje te tillen en bovendien geven de randen én de geur van haar dekentje je kat een geborgen gevoel. Wanneer je thuiskomt, kan je een plan opstellen om je kat écht aan de transportbox te laten wennen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen