Een kitten kan de boel opvrolijken en je hart volledig doen smelten. Maar een klein katje vraagt ook tijd, ruimte, aandacht en veel zorg. Heb je er goed over nagedacht en ben je er helemaal van overtuigd dat jij een meant to be kitteneigenaar bent? Dan zijn onderstaande tips voor jou!

Tip 1: Safety first

Ga eens op handen en voeten door je huis en bekijk de ruimte vanuit het oogpunt van een kitten. Liggen er gevaarlijke, inslikbare dingen op de grond? Ruim deze dan meteen op. Zorg ervoor dat giftige producten achter slot en grendel bewaard worden. Sluit ook ramen en deuren, zodat je kitten niet kan ontsnappen en rustig aan zijn binnenverblijf kan wennen.
 

Tip 2: Geborgenheid

De eerste dagen weg van zijn vertrouwde omgeving zullen wat vreemd zijn, want tot dan toe was je kitten omgeven door broertjes en zusjes. Geef hem geborgenheid met een warme kruik, dekens of handdoeken. Wacht nog even met 'kraamvisite' om extra stress te voorkomen. Eens je kitten zich op zijn gemak voelt bij jou, volgt de rest.
 

Kitten onder deken
 Geef je kitten geborgenheid met een warme kruik, dekens of handdoeken

Tip 3: Klimmen, krabben & spelen

Kittens zijn heel actief en nieuwsgierig. Door afwisseling in speeltjes houd je de omgeving interessant. Wanneer je kitten jouw hand of voet ook als speelgoed ziet, gebruik je een ander speeltje om hem af te leiden. Zo vermijd je dat je kat, eens volwassen, je ongewild pijn gaat doen. Ook een krabpaal is onmisbaar: je kitten kan er zijn nageltjes op een natuurlijke manier aan slijten én je voorkomt kapotte meubels uit gebrek aan krabmateriaal.
 

Tip 4: Eten & drinken

Kittens zijn nog volop in de groei. Kies daarom voor voeding die speciaal voor kittens ontwikkeld is en in hun energie- en voedingsbehoefte voorziet. Voor de eerste dagen geeft het asiel of de fokker soms een beetje vertrouwd voer mee. Verhuizen is sowieso spannend en als je diertje tegelijkertijd ook nieuwe voeding krijgt, kan dat te veel stress geven. Zorg ook dat er steeds voldoende vers drinkwater is, liefst op verschillende plaatsen in huis.
 

Tip 5: Kattenbak klaar

Grote kans dat je kitten al zindelijk is vóór hij bij jou aankomt. Zorg er dus voor dat zijn kattenbak klaarstaat voor je hem verwelkomt. Kies in het begin voor niet-klontvormige kattenbakvulling, omdat kittens met de klonten kunnen spelen of ze zelfs opeten. Nog een tip: zet twee kattenbakken op een verschillende plaats, katten hebben graag keuze.

 
Zo, met deze checklist kom je al een heel eind. Veel geluk met je nieuwe gezelschap!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen