Wil je een thuisloze kat of hond een warm nest bezorgen? Bij asielen en opvangcentra zitten dieren van allerlei rassen en kruisingen bij elkaar, dus daar vind je zeker een nieuwe vriend die bij je past! Helaas pinnen veel mensen zich nog te vaak vast op een specifieke rashond of raskat: ze hebben een voorkeur voor een bepaald uiterlijk of laten zich verleiden door een Instagram-hype. En dat levert niet altijd de beste match op …
 
De stichting Verhuisdieren, een Nederlands herplaatsingsplatform voor huisdieren, kiest er daarom voor om potentiële nieuwe baasjes niet langer te matchen met het ras van de hond of kat die ze ter adoptie aanbieden, maar het werkelijke karakter centraal te stellen. Met een heleboel succesverhalen als resultaat!

Focus op het échte karakter 

Heb je je hart verloren aan een echte Perzische schoonheid? Of droom je al jaren van een trouwe Border collie aan je zijde? Rasdieren worden gefokt volgens een officiële standaard en moeten qua uiterlijk en gedrag voldoen aan bepaalde voorwaarden. Voor een 100% raszuivere kat of hond stap je best naar een professionele en betrouwbare fokker, die begaan is met het welzijn van zijn dieren. Zo heb je het minste kans op erfelijke aandoeningen en gezondheidsproblemen, die vaak voorkomen bij rasdieren die doorgefokt worden op bepaalde uiterlijke kenmerken – denk maar aan de korte snuitjes van veel hondenrassen.
 
Natuurlijk kan je voor een rashond of -kat ook in een asiel of bij een herplaatsingsorganisatie terecht, al ben je dan nooit helemaal zeker van de afkomst van het dier. Dikwijls gaat het om bastaarden – het zogenaamde ‘vuilnisbakkenras’ – of een mix van verschillende rassen, die je in de beschrijving van het dier op de website kan vinden. Al gaat het hier vaak om een beredeneerde gok van de medewerkers … Budget voor een DNA-test is in de meeste asielen per slot van rekening niet beschikbaar. 
Hond van gemixt ras ligt in een bloemenweide
Als je een hond of kat adopteert bij een asiel, ben je nooit 100% zeker van de afkomst van het dier
En toch laten veel mensen zich leiden door het vermeende ras en het bijbehorende uiterlijk en karakter van de dieren. Dit zorgt ervoor dat sommige hondjes of katjes amper een kans krijgen om geadopteerd worden: wie zijn zinnen op een specifiek ras heeft gezet, loopt de bastaardjes straal voorbij. Terwijl die ene unieke kruising misschien wel net jouw match made in heaven kan zijn! Door de focus te verleggen van het ras naar het werkelijke karakter van het dier, stijgt de kans dat een adoptie positief verloopt en de hond of kat in kwestie meteen z’n perfecte gouden mandje vindt. Onze boodschap? Laat je voorkeur voor een bepaald ras dus liever varen en kies voor een nieuwe beste vriend die he-le-maal bij je past!
 
 

Verhuisdieren gaat voor ‘de klik’

Zo denken ze er bij de Nederlandse stichting Verhuisdieren, dat zich bezighoudt met het verantwoord zoeken en herplaatsen van huisdieren, ook over. Met succes, want maandelijks vinden ze voor zo’n duizend dieren van particulieren of andere stichtingen een nieuwe eigenaar! Oprichter Femke Pasquino-de Harde wil in de eerste plaats dierenhandel tegengaan en een preventieve oplossing voor het asiel aanbieden. Op de website worden dus mensen met een huisdier gematcht op basis van het karakter en de behoeften van mens én dier, en niet omdat een bepaald ras op dat moment een hype is. 
 
Wat niet wil zeggen dat je niet aan het ras van jouw voorkeur kan gekoppeld worden, natuurlijk. “Onze matching-module is heel specifiek”, legt Femke uit. “Zo kan je bijvoorbeeld aanduiden of je liefst een waakse hond wil, een hond met een jachtinstinct of een actieve hond waarmee je kan sporten. Ben jij helemaal gek op bruine labradors en vul je jouw profiel ook op die manier in, dan zal de eerste bruine labrador die in onze database verschijnt, naar alle waarschijnlijkheid ook opduiken in jouw matches. Hij voldoet namelijk aan de eigenschappen van het soort hond waar jij van houdt en waar je naar op zoek bent.”
Femke met haar hondje Canello
Femke met Canello, een Spaans bastaardje. Zijn vader is een Andalusische Podenco en zijn moeder is een chihuahua-achtig straathondje - ©Cees Hartman
Waar we ook van af willen, zijn de clichés, zoals ‘golden retrievers kunnen altijd goed met kinderen omgaan’ of ‘chihuahua’s gaan altijd netjes op de kattenbak’”, vervolgt Femke. “Op een gegeven moment zag je in Amsterdam plots heel veel mensen met een Rhodesian ridgeback lopen. Terwijl dat toch best pittige honden zijn, die niet zomaar voor iedereen geschikt zijn.” Kortom: het juiste huisdier bij de juiste thuis, daar streven Femke en haar collega’s naar.
 
 

Het ideale plaatje loslaten

Verhuisdieren gaat ook op zoek naar baasjes voor honden die door stichtingen in het buitenland worden gered en bij Nederlandse opvanggezinnen terechtkomen. “In het leeuwendeel van de gevallen zijn dit kruisingen van verschillende rassen. Mensen die een ruwharige teckel in gedachten hebben, worden dan misschien gematcht met een hond die vooral kenmerken van een cocker spaniël heeft. En wat blijkt? Daar zijn ze uiteindelijk supergelukkig mee! We moedigen potentiële adoptanten dus aan om wat breder te kijken dan het ideale plaatje in hun hoofd en hun vooroordelen over bepaalde rassen los te laten.”
 
Staat het ras dan helemaal niet vermeld op de website? “Toch wel,” zegt Femke, “maar je moet eerst verderklikken op het profiel van het dier eer je die informatie te zien krijgt. Eerst krijg je een beschrijving van het karakter en de gezondheid te lezen en daarna volgt de algemene info, zoals het geslacht, formaat, vachttype, ras en de reden van de herplaatsing. Maar deze gegevens worden niet gebruikt voor de matching-procedure en je kan ook niet exclusief zoeken naar een specifiek ras.
Screenshot Verhuisdieren.nl
Je moet eerst verderklikken op het profiel van het dier eer je de rasinformatie te zien krijgt en je kan ook niet exclusief zoeken naar een specifiek ras
Vooral bij honden die uit het buitenland komen, is het vaak moeilijk om de herkomst te achterhalen. In dat geval kan Verhuisdieren die informatie dan ook niet meegeven in het profiel. “Duiken er bepaalde gedragsproblemen op, dan raden we wel aan om een DNA-test te laten doen”, zegt Femke. “Dit kan adoptanten helpen te begrijpen waarom ze hun hond een bepaald gedrag niet simpelweg kunnen afleren, omdat het nu eenmaal in hun rasspecifieke instinct zit. Misschien heeft jouw hond gewoon andere uitdagingen nodig!”
 
 

Wat als een match toch niet werkt?

Dankzij de grondige voorbereiding en de uitgebreide matching-module creëert Verhuisdieren het ene na het andere succesverhaal. Maar wat als de gedroomde combinatie in de praktijk toch een ‘mismatch’ blijkt te zijn? “Het zijn echt uitzonderingen, maar het gebeurt jammer genoeg wel”, aldus Femke. “Een dier dat herplaatst wordt, draagt vaak al een rugzakje mee en kan in een bepaalde situatie onverwacht gedrag vertonen wat je eerder nog niet zag.”
In het uitzonderlijke geval van een ‘mismatch’ gaan we zo snel mogelijk op zoek naar een nieuw adoptiegezin, zodat het dier niet alsnog in het asiel terechtkomt
Ook al doe je nog zo je best om de beste plek te creëren voor je nieuwe huisgenoot, soms lukt het gewoon niet. “Zowel voor het adoptiegezin als voor het dier in kwestie is het in dat geval belangrijk dat er snel voor een herplaatsing wordt gezorgd. Voor onze samenwerking met stichtingen die honden uit het buitenland redden, stellen we een belangrijke voorwaarde: er moet met een vangnet gewerkt worden, in de vorm van een gastgezin, waar het dier indien nodig tijdelijk naar kan terugkeren. We willen namelijk te allen koste vermijden dat zo’n hond alsnog in het asiel terechtkomt.”
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen