De Brits langhaar is het langharige broertje van de populaire Brits korthaar. Omwille van zijn lange haren in combinatie met een dikke laag onderwol, krijgt het ras van kattentrimster Sarah van Kattezacht het label ‘high maintenance’ opgespeld. Om de vacht van een Brits langhaar in topconditie te houden, moet de eigenaar immers een ijzersterke discipline aan de dag leggen.

Kenmerken van de vacht van een Brits langhaar  

De Brits langhaar dankt zijn looks van dikke, wollige teddybeer aan zijn weelderige haardos met buitensporig veel ondervacht. Die wolharen leveren een ultrazacht gevoel op tijdens het aaien, maar ze hebben ook een belangrijke functie voor de kat zelf. Hoe meer onderwol, hoe beter de kat beschermd is tegen temperatuurschommelingen van buitenaf. Omdat de Brits langhaar zo’n dikke vacht heeft, staan haar haren dicht op elkaar waardoor die op sommige plekken haast loodrecht op de huid ingeplant lijken. Omdat de Brit zoveel en zo’n lange ondervacht heeft, ondergaat hij jaarlijks een intense ruiperiode (die soms nooit lijkt te stoppen) en krijgt hij sneller knopen dan kattenrassen met minder wolhaar. 
 
 

Hoe verloopt de rui bij een Brits langhaar? 

Wanneer de lente ontluikt en de natuur weer tot leven komt, begint ook de kat aan haar zomerlichaam te denken. Ze vernieuwt stuk voor stuk de haren in haar vacht, maar niet voordat de oude vacht wordt losgelaten. Kortom: je kat zit in de rui - en die periode kan makkelijk maanden duren. De overvloedige wolharen worden als eerste afgestoten. Omdat de vacht van een Brits langhaar zo dik is, vinden dode haren moeilijk de weg naar de buitenwereld. Ze hopen zich op in de vacht en vormen een bron van knopen. Veel Brit-eigenaars zitten in het voorjaar dan ook (letterlijk) met de handen in het haar. 
 
 

Hoe vaak moet je een Brits langhaar kammen? 

Feit is: je moet die dode haren op één of andere manier zo snel mogelijk weg krijgen uit de vacht van je teddy-kat. Toch steek je best niet al té ijverig van wal: hoe vaker je een kat kamt of borstelt, hoe sterker je haar vacht stimuleert en hoe meer haren los komen te zitten. Maar … dat wil niet zeggen dat de vacht van je Brits langhaar geen dagelijkse aandacht nodig heeft. Alleen door consequent (lees: elke dag) de volledige vacht van je oogappel te controleren op kleine knoopjes, voorkom je dat de boel uit de hand loopt. Grijp je niet tijdig in, dan heeft de vacht van een Brit maar een paar dagen nodig om te transformeren tot een onontwarbaar kluwen van klitten. Maak je Brits langhaar van jongs af gewoon aan die vachtinspectie en besteed extra veel aandacht aan buik, oksels en liezen. Scan met je vingers dagelijks op eventuele vachtophopingen en pak de probleemzones aan met een metalen kam zodat ze niet kunnen ontaarden. Let op: elke dag je fluffy lieveling van onder tot boven uitkammen is nefast! Dat maakt de haren kwetsbaar en zorgt net voor meer problemen. 
Brits langhaar borstelen
De Brits langhaar heeft extra veel wolhaar, waardoor zijn rui intenser is dan bij andere rassen

Wanneer moet je met een Brits langhaar naar de trimmer? 

Omdat de vachtverzorging van een Brits langhaar zo veeleisend is, vormen ze een belangrijk deel van het klantenbestand van kattentrimmers. Wanneer je te weinig tijd uittrekt voor de dagelijkse vachtcontrole en -opvolging, kunnen zich in een mum van tijd grote viltplekken ontwikkelen in de vacht van je kat. Die kan je onmogelijk te lijf gaan met een kam en zijn bovendien erg pijnlijk voor je kat. Dan zit er vaak niks anders op dan de samengeklitte boel helemaal wegscheren. Een verantwoorde trimmer gaat altijd vachtbesparend te werk: haren die niet in de war zitten, laat hij onaangeroerd. Dan kan het zijn dat je thuiskomt met een Brits langhaar met een hanenkam op de rug, maar dat herinnert je er vast aan om in de toekomst toch dagelijks even die kam vast te pakken. 
 
 

Helpt het om een Brits langhaar helemaal te scheren? 

Sommige eigenaars vragen met aandrang om hun Brit te scheren om van alle last verlost te zijn. Dat is helaas geen goede oplossing, want de meeste knopen zitten dicht bij de huid. Je kat heeft haar vacht ook niet zomaar: hij zorgt voor de nodige isolatie en bescherming. Bovendien kan je je de vraag stellen waarom je een Brits langhaar hebt aangekocht: om zijn prachtige looks, toch? Net zoals een poedeleigenaar op voorhand weet dat de verzorging veel werk met zich meebrengt, moet je ook als Brit-eigenaar je verantwoordelijkheid opnemen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen