De laatste jaren verschijnen er steeds meer kattentrimmers in de huisdierenbranche. Ze bieden een antwoord op de toenemende vraag naar een professionele vachtzorg voor onze geliefde huistijgers, met respect voor hun fysieke én mentale welzijn. Maar wat wil dat concreet zeggen? Hoe onderscheidt een ‘kat- en vachtvriendelijke trimmer’ zich van de rest? In dit artikel doet Sarah Andries van trimsalon KatteZacht haar visie op een welzijnsgerichte aanpak uit de doeken.
Het idee dat katten een ‘gemakkelijk’ alternatief voor een hond vormen, vindt steeds minder aanhangers. Mettertijd groeit het besef dat katten meer in hun mars hebben dan muizen vangen en in de zetel liggen. Nu katten steeds vaker als volwaardig, sociaal voelend gezinslid met een eigen karakter worden aanzien, stijgt ook de aandacht voor hun welbevinden. Wetenschappers onderzoeken hun gedrag, dierenartsen specialiseren zich in het wezen ‘kat’ en gedragstherapeuten helpen mensen om hun huisdier beter te begrijpen. 
 
Een handvol jaren geleden had dan ook nog bijna niemand gehoord van het vak ‘kattentrimmer’, maar tegenwoordig wint het nieuwe beroep razendsnel aan populariteit. Het kwaliteitslabel ‘kat- en vachtvriendelijk trimmer’ duidt aan dat de beoefenaar zich heeft bekwaamd in kattengedrag en alleen ingrijpt wanneer dat nodig is voor de kat zelf. Beide pijlers van het label gaan onlosmakelijk hand in hand: door te focussen op wat écht noodzakelijke handelingen zijn, wordt stress bij de kat tot een minimum herleid. 
  
 

Pijler 1: Katvriendelijk trimmen

In eerste instantie doet een katvriendelijke trimmer er alles aan om het ongemak voor zijn poezelige cliënten te minimaliseren. Dat begint al bij het bijstellen van de perceptie van de eigenaar: een bezoekje aan het trimsalon is geen verwensessie en de meeste katten genieten er niet van. Hoe graag hun eigenaars dat ook zouden willen, katten hebben een heel ander idee van een ‘dagje wellness’. Toch wordt er alles aan gedaan om - in de mate van het mogelijke - een trimbeurt zo aangenaam mogelijk te laten verlopen: 
 
 • Lichaamstaal observeren 

  Elke kat is anders en verdient een aanpak op maat. Als trimmer is het daarom een grote plus om haar lichaamstaal goed te kunnen inschatten. Dat begint al bij de ‘entree’: komt de kat zelfzeker uit haar reismand of drukt ze zich bang weg? Hoe draagt ze haar staart en wat zeggen haar snorharen? Gedurende de behandeling wordt de aanpak continu bijgestuurd naargelang de signalen die een kat laat zien. 
   
 • De kat op haar gemak stellen  

  Een katvriendelijke trimmer laat een kat zelf kiezen wanneer ze tevoorschijn komt en zal haar nooit uit de reismand ‘sleuren’. Maakt een kat echt geen aanstalten om de omgeving te verkennen? Dan wordt de transportbox op een rustige manier gedemonteerd om elk gevoel van dwang zoveel mogelijk te vermijden. Ook tijdens de behandeling zelf is dwang uit den boze: katten worden niet vastgemaakt aan een leiband, hun bewegingen worden niet beperkt en er is zelfs niemand nodig om het dier in een houdgreep te houden. Door een kat de tijd te geven om zichzelf te zijn, krijgt ze zelf inspraak in het proces en dat bezorgt haar een gevoel van veiligheid.  
Kat komt voorzichtig uit haar reismand
Elke kat heeft haar eigen karakter en verdient een aanpak op maat 
Kat rust uit op trimtafel
Deze kat is zo ontspannen dat ze een dutje doet op de trimtafel
 • Een aangepast trimsalon 

  Katten houden van hoogtes en verstopplekjes en die zijn er dan ook volop in een katvriendelijk trimsalon. Tijdens een pauze of wanneer een behandeling afgerond is, mag poes-lief vrij rondlopen en de omgeving verkennen. Vaak worden er ook kruiden gebruikt die een rustgevend gevoel opwekken of geluiden afgespeeld met een relaxerende werking. 
   
 • Hulp inschakelen 

  Voor sommige katten is een bezoek aan het trimsalon gewoonweg té stresserend. In dat geval is er soms geen andere mogelijkheid dan de hulp van een dierenarts inschakelen om een lichte verdoving toe te dienen. Met goede afspraken kan je ook daar de stress minimaliseren, bijvoorbeeld door de trimafspraak te combineren met de jaarlijkse gezondheidscheck en vaccinatie. Soms vragen eigenaars om hun angstige kat thuis te behandelen, maar de meeste katten vinden het juist enorm stresserend om in hun eigen omgeving door een vreemd persoon bepoteld te worden. 
   
 • De eigenaar informeren 

  Tenslotte is ook medewerking en begrip van de eigenaar een niet te onderschatten factor in de wereld van het katvriendelijk trimmen. Soms geeft een kat aan dat het haar teveel wordt en dan moet je dat gevoel respecteren. Dan is een vervolgafspraak noodzakelijk, hoe graag de eigenaar ook de dag zelf al naar huis wil gaan met een kat in onberispelijke vacht. Voorkomen is altijd beter dan genezen, daarom geeft de trimmer steeds tips en tools mee om vachtproblemen in de toekomst te voorkomen. 
 
In een ideale wereld begin je als eigenaar trouwens al erg vroeg met je kat laten wennen aan borstel en kam. Door van jongs af regelmatig je trimmateriaal boven te halen - of je kitten af en toe naar de trimmer te brengen voor een kennismaking - laat je kat zich op latere leeftijd vaak iets gewilliger of gemakkelijker verzorgen. Doe je dat niet, dan stel je je kat voor een voldongen feit op het moment dat ze haar eigen vacht niet meer kan verzorgen. Vaak is dat een gevolg van ouderdom, pijn of een ander ongemak, waardoor ook jouw pogingen om te helpen niet in dank worden afgenomen. Vooral kortharige katten schrikken zich een hoedje wanneer ze na 13 jaar knoopvrij leven plots een metalen verlengstuk aan de arm van hun eigenaar zien verschijnen. Begin je pas met vachtverzorging wanneer je niet anders meer kan, ben je eigenlijk al te laat. 
 
 

Pijler 2: Vachtvriendelijk trimmen

Een kat zo weinig mogelijk stress bezorgen, betekent ook dat je alleen ingrijpt wanneer dat nodig is voor haar fysieke welzijn. Een kattentrimmer is geen kattenkapper: zijn doel is niet om een kat zo mooi mogelijk naar huis te sturen, wel om haar te verlossen van problemen terwijl de natuurlijke functie van haar vacht zoveel mogelijk intact blijft. Want laten we een kat een kat noemen: die weelderige haardos heeft je besnorde vriendin niet voor niks gekregen van moeder natuur. Hij isoleert haar lichaam bij warmte en koude, beschermt je huisdier voor allerlei invloeden van buitenaf én je kat gebruikt hem om te communiceren. 
 
Daarom zal een verantwoorde trimmer altijd vachtbesparend te werk gaan: hij streeft ernaar om zoveel mogelijk haren op het lijf van een kat onaangeroerd te laten. Eigenaars die het beu zijn dat hun kat zoveel haar verliest - een natuurlijk proces waar je niet omheen kan - krijgen de tip om wat vaker te stofzuigen (en het advies om dode haren op een niet-invasieve manier te verwijderen met een vochtige microvezeldoek). 
Kat met geschoren rug
Wanneer er geschoren moet worden, laat een vachtvriendelijke trimmer zoveel mogelijk haren staan
Kat met lion cut naast berg weggeschoren haar
Een zogenaamde 'lion cut' wordt alleen toegepast als het echt niet anders kan
Een zogenaamde ‘lion cut’, een coupe waarbij een kat volledig geschoren wordt behalve aan de poten en het hoofd, is alleen te verantwoorden in uitzonderlijke gevallen. Wanneer bijvoorbeeld enkel de buik en de flanken vervilt zijn, blijft de scheermachine ver weg van rug en staart. Dat geeft esthetisch een minder mooi resultaat, maar vanuit het oogpunt van de kat is het altijd de beste keuze om zoveel mogelijk vacht intact te laten. 
 
Telkens opnieuw komt het er voor een vachtvriendelijke trimmer op neer om het onderscheid te maken tussen menselijke problemen en poezelige problemen. Aan alle menselijke problemen (haren op de zetel, esthetiek, allergieën, geen tijd om te verzorgen) kan de kat in kwestie hoegenaamd niks doen. De oplossing moet dan ook vanuit de eigenaar zelf komen. Het is ethisch niet goed te praten om daarvoor je kat de stress van een trimbeurt te laten doorstaan én ze heeft haar vacht broodnodig om goed te functioneren. 
 
Is het de kat zelf die een probleem heeft met haar vacht, bijvoorbeeld omdat ze zich niet goed meer kan verzorgen of omdat haar vacht te moeilijk of te dik is om zelf bij te houden, dan heeft ze wél hulp van buitenaf nodig. Ernstige problemen met dit type kat kan je voorkomen door thuis regelmatig je trimgerief boven te halen, zodat bezoekjes aan het trimsalon zoveel mogelijk beperkt worden. Wat je zelf kan doen om de vacht van je kat in optimale conditie te houden, kan je hier nalezen

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen