Kattenliefhebbers zullen het ongetwijfeld met ons eens zijn: er is niets schattiger dan een kat die vanachter het raam met de vogeltjes in de tuin aan de praat gaat. Tot voor kort vonden wij op de Beestig-redactie de woorden in mensentaal niet om dit grappige geluidje te benoemen … Maar dankzij Instagram weten we nu exact hoe je dat gemekker fonetisch moet neerschrijven: ‘ekekekkekkek’. Ontdek in dit artikel de leukste ‘stotter’-filmpjes!

 
Waarom ‘stottert’ je kat soms?

De winter komt eraan en dat betekent dat de vogels in jouw buurt net iets meer moeite moeten doen om hun dagelijkse kostje bij elkaar te scharrelen. Hou je dus zeker en vast niet in om hen een handje te helpen, bijvoorbeeld door voedersilo’s met pindanoten, zonnebloempitten of vetbollen in je tuin of op je balkon op te hangen. En niet alleen het schouwspel van de tientallen tuinvogels die zich tegoed doen aan jouw ontbijtbuffet levert gratis entertainment op, ook de reactie van je kat op die samenscholing is een leuke vertoning! Tenminste, als ze zich binnen op de vensterbank, achter een veilige buffer van vensterglas, kan verlekkeren aan al dat gefladder in haar territorium en je de vogels kan voeren zonder je kat te voeren
 
Je kat beseft best wel dat haar potentiële prooien daarbuiten onbereikbaar zijn. Maar dat laat niet weg dat haar natuurlijke instincten wel wakker gemaakt worden bij het zien van een mals vogeltje. Eens ze zo’n gevleugelde snack in de gaten krijgt, zal je haar lichaamstaal in één-twee-drie zien veranderen: ze richt haar blik strak op haar prooi, spert haar ogen wijd open en gaat zachtjes met haar staart trillen of kwispelen van opwinding. Ook bereidt haar lichaam – dat niet beter weet – zich alvast voor op dat smakelijke hapje dat eraan komt. Even de kaakgewrichten smeren, zodat ik straks goed kan knabbelen, denkt het onderbewustzijn van je kat! En dan … komt dat alleraardigste geluidje uit haar klapperende bekje. 
Kat zit achter raam en kijkt naar buiten
Wanneer een kat een potentiële prooi in de gaten krijgt, kan ze haar blik er niet van afhouden
Heb je meer dan één kat in huis? Dan heb je je poezelige vrienden misschien ook al eens horen mekkeren naar elkaar. Da’s een overblijfsel uit hun kraamtijd, wanneer hun moeder met behulp van een welgemikte ‘ekekekkekkek’ aan haar kroost kenbaar maakt wat ze van hen verwacht. Sommige katten gebruiken het zelfs in hun communicatie met hun menselijk personeel. Wat ze dan precies van jou willen bekomen? Dat zal je uit eigen ervaring moeten ontdekken!
 
 

Een Instagram-account vol stotterende katten

Dat we niet de enigen zijn die helemaal vertederd raken door het schattige gestotter van onze huistijgers, bewijst het Instagram-account @ekekekkekkek. Wij zetten onze favorietjes alvast op een rij, maar ga gerust zelf eens grasduinen in het enorme aanbod. Disclaimer: je bent hier al snel een paar uurtjes zoet mee, dus stel je kijksessie misschien best uit tot na de school- of werkuren!
 
 

Morsecode voor katten

Het lijkt wel of deze kat een belangrijke boodschap in morsecode probeert te versturen … of is het een fax?
 

 
Drie op een rij

Deze drie beauties maken er een meerstemmig concert van. Het ziet er wel een spannende vertoning uit!
 

 
Alles oké?

Wanneer deze kat met hoge tonen begint te goochelen, komt zijn nieuwsgierige maatje toch even piepen wat er aan de hand is.
 
 

Berichtje typen

Deze witte schoonheid krijgt een lekker hapje in het vizier en wil het nieuws zo snel mogelijk delen … Alsof ze op het toetsenbord van een laptop tikt!
 
 

Gezelligheid troef

Wij horen hier vooral een gezellig knisperend haardvuur in … Zou hij op die manier vogeltjes willen lokken die nood hebben aan wat warmte?
 
 
Heb je zelf ook leuke filmpjes van je mekkerende poezebeest? Misschien kan je ze wel laten toevoegen aan het @ekekekkekkek-account. Hier kan je lezen hoe je dat doet!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen