Sommige honden lijken wel geboren ‘waterratten’, andere hebben een natuurlijke koudwatervrees. Er zijn er die gezwind urenlang balletjes ophalen en dan heb je er ook die ‘op z’n hondjes zwemmen’ heel letterlijk nemen en niet verder komen dan wat inefficiënt gespetter. June, de Welsh springer spaniël van Eveline, is een jachthond die gek is op water maar panikeert zodra er gezwommen moet worden. Het ideale proefkonijn voor een zwemles!  
Dat June mag leren zwemmen voor haar 2de verjaardag, is niet iets dat Eveline zomaar beslist heeft: “Ik heb het altijd heel raar gevonden dat ze zich onderdompelt in eender welke plas, spettert doorheen ondiep water en geen mogelijkheid onbenut laat om door onze vijver te banjeren. Alleen wanneer de grond onder haar poten verdwijnt, weet ze hoegenaamd niet wat te doen. Ik heb al geprobeerd door haar favoriete balletje in het water te gooien, door haar zwemmende hondenbroer voorop te sturen en zelfs door zelf mee in het water te gaan. Ik had gehoopt dat ze eruit zou groeien, maar we geraken geen stap vooruit. Dus wordt het tijd om professionele hulp in te roepen, want ik gun haar ook de waterpret waar mijn cocker spaniel zo van houdt!
 

Zwembad voor honden 

Die hulp vond Eveline bij dierenfysiotherapeut Inge Wouters van Dierencentrum FysOs in Arendonk. Ze verwelkomt eigenaars en hun honden die om heel uiteenlopende redenen komen zwemmen in haar hondenzwembad: “Ik heb verschillende klanten die hier gewoon voor het plezier komen: hun honden genieten met volle teugen van een zwembeurt. Daarnaast zijn er mensen die zeker willen zijn dat hun hond de kant haalt, wanneer hij onverwacht in het water zou sukkelen. Natuurlijk komen hier veel honden om te revalideren van een blessure of operatie, of als behandeling bij chronische gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie. Ik krijg ook pups over de vloer die via hydrotherapie ondersteund worden in hun groei. En dan zijn er nog de echte sport- of showhonden, die hier aan hun conditie en spiergroei werken.”
 

Hoe ziet zo’n hondenzwemles eruit? 

In het geval van June werd er in eerste instantie veel aandacht besteed aan gewenning, vertelt Eveline: “Vooraleer ze in het zwembad mocht, werd June afgespoeld, net zoals wij een douche nemen voor we in een publiek zwembad duiken. Dan mocht ze een paar minuten rondkijken op het platform naast het zwembad, om alle nieuwe prikkels in zich op te nemen. Via een loopplank begeleidde Inge haar in het water en ook daar kreeg ze de tijd om te wennen. Maar uiteindelijk was het natuurlijk wel de bedoeling dat ze zou gaan zwemmen. Zelf moest ik plaatsnemen aan de overkant van het zwembad om haar naar mij te lokken. Aan het einde van het bad werd ze via de leiband aangespoord om een bocht te nemen en van daaruit ging het telkens terug richting platform waar ze mocht uitrusten.”
June went eerst aan alle nieuwe prikkels
June zet haar eerste stapjes op de loopplank van het hondenzwembad

Kan elke hond leren zwemmen? 

Inge krijgt veel verschillende types over de vloer, maar het zijn niet allemaal even goede zwemmers. “Bepaalde hondenrassen zijn gewoonweg niet gemaakt om te zwemmen. Vooral bulldoggen hebben het moeilijk, ze zijn té zwaar en kantelen voorover in het water. Ze kunnen wel leren om te zwemmen, maar ik ben er extra voorzichtig mee en laat hen nooit zonder zwemvest in het zwembad.”
 
“Meestal is het echter een techniekprobleem waarmee de hond kampt”, gaat Inge verder. “Sommige honden hebben zwakke buikspieren, waardoor ze moeite hebben om stabiel in het water te blijven liggen. Ze trappelen wel met hun achterpoten, maar door de ligging in het water is dat erg inefficiënt. Er zijn ook honden die hun achterpoten helemaal niet gebruiken en verticaal wegzakken in het water, zeker in combinatie met minder strakke buikspieren. En dan zijn er nog de ietwat ‘luie’ honden die wel netjes horizontaal liggen, maar weinig gebruik maken van hun achterpoten. Ze zwemmen op hun dooie gemakje rond en vergeten hun achteraandrijving. Zulke honden help ik die achterpoten te herontdekken, zodat ze vlotter en langer kunnen genieten in het water.”
 

Hond op zwemles? Neem aangepaste kledij mee! 

Junes techniek bleek dik in orde, maar toch vond ze het eng om een stap in het diepe te zetten en vooral om zonder steun te peddelen. Maar Eveline heeft er goede hoop op. “Nadat we haar enkele keren op weg hielpen, vertrok ze enkele keren uit zichzelf. Ze is zelfs een keertje haar bal gaan opvissen. Met de bochten heeft ze het duidelijk nog wat moeilijk, dan vliegen de spetters je om de oren. Volgende keer breng ik gegarandeerd een regenpak mee!”
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen