Is het tijd voor een familiebezoekje, een uitstapje naar zee of moet je vlug even naar de dierenarts? Vroeg of laat komt het ervan: je neemt je hond mee in de auto. 

 


Enkele tips

 
  • Zorg dat je hond veilig zit door een geschikt hondentuigje of een bench te gebruiken. De allerveiligste optie is een stevige metalen autobench (geen draadtralies of plastic), lees hier waarom.  
  • Las regelmatig drink- en plaspauzes in en laat je hond nooit achter in een warme auto!
  • Laat je hond niet uit het raam hangen, want door de hevige wind kan hij ziek worden en je wilt niet meemaken dat je hond uit de rijdende auto valt.
  • Je hond mag niet bij de bestuurder kunnen, want dan ben je niet verzekerd. Bovendien is het ronduit gevaarlijk! 
  • Als je de hond vastmaakt met een halsband, kan hij zijn nek kwetsen bij een botsing.
  • Schakel de kinderbeveiligingen in (airbag uitzetten, achterdeuren sluiten, ramen blokkeren, enzovoort.)
  • Als je je hond laat wennen aan het rijden in auto’s en het opgesloten zijn in een beperkte ruimte als hij nog jong is, worden de meeste reisproblemen vermeden.
  • Neem je hond eerst mee tijdens kleine ritjes en ga geleidelijk verder. Neem hem zo vaak mogelijk mee naar leuke plekken, zodat de auto niet linkt aan ongezellige bezoekjes aan de dierenarts.
  • Wanneer je hond in de auto steeds dezelfde plaats krijgt, beschouwt hij dit algauw als zijn plekje en zal hij tijdens de rit niet meer zo de neiging hebben om rond te springen of te klauteren.


Wagenziekte bij honden

Wist je dat sommige honden last hebben van reisziekte? Net zoals mensen worden ze misselijk en moeten ze braken. Het eerste teken van misselijkheid is overmatig speekselen (kwijlen). Als je de wagen stopt en de hond zich even in de frisse lucht kan bewegen, verminderen de symptomen vaak en kan de reis voor een korte tijd worden voortgezet. 

 

je_hond_veilig_vervoeren_doe_je_zo
Je hond meenemen in de auto is niet altijd een gemakkelijke klus


De meeste jonge honden met deze problemen schijnen er met de jaren wel vanaf te raken, in het bijzonder wanneer ze vaak korte autoritjes maken. Indien je hond last heeft van wagenziekte, geef je hem best acht uur voor de rit geen voedsel meer. Het is ook een goed idee om regelmatig te stoppen om je hond uit te laten en voor voldoende ventilatie in de auto te zorgen. 


Wanneer deze maatregelen niet voldoende zijn om braken te voorkomen, bestaan er gelukkig middeltjes tegen reisziekte bij honden. Vraag advies aan je dierenarts.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen