Het is een veelgestelde vraag: kan ik een hond houden als ik allergisch ben? Of als mijn kinderen allergisch zijn? Helpt het als ik een ‘hypoallergene’ hond in huis haal, ofwel een hond die geen allergische reactie veroorzaakt?
Het antwoord op bovenstaande vragen is helaas complexer dan je denkt. Een 100% hypoallergene hond bestaat immers niet. Eerst en vooral: je bent niet allergisch aan de haren van honden. Sorry, Chinese Naakthond! In werkelijkheid zijn de meeste mensen allergisch aan bepaalde eiwitten die hun viervoeter uitscheidt via speeksel of urine. Deze eiwitten hechten zich vast aan de huidschilfers, die loskomen tijdens het ruien. Deze haren kunnen ook andere allergieverwekkers (zoals pollen) verzamelen en verspreiden. Daarom: een hond die 100% allergieproof is bestaat niet. Maar er zijn wel een aantal zaken waarmee je rekening kan houden.


Tip 1: Kies een hondenras dat zo weinig mogelijk ruit en géén ondervacht heeft. Hoe minder de hond ruit, hoe minder schilfers en dus allergenen er in de omgeving terechtkomen.


Tip 2: Kies een kleine hond! Hoe kleiner de hond, hoe minder haar en dus schilfers hij verliest, en hoe minder erg de opgewekte allergie.

Tip 3: Laat je hond niet op je slaapkamer, en houd hem uit de zetel. Zo kunnen zich op die plekken niet te veel allergenen opstapelen. Kies indien mogelijk voor een hondenbed met een plastic overtrek, die je regelmatig buiten kan uitschudden. Was anders het hondenkussen regelmatig om een opstapeling van allergenen te voorkomen.

Tip 4: Let op met honden die binnen en buiten gaan. Als je ook allergisch bent aan andere zaken, zoals pollen, dan kan je hond deze na een wandeling mee naar binnen brengen. Het is dan geen slecht idee om hem te wassen of met een natte handdoek af te vegen voor hij naar binnen komt.
Tip 5: Was en kam je hond regelmatig. Door de allergenen weg te wassen verminder je hun aanwezigheid in huis. Daarnaast zorgt het regelmatig verwijderen van loszittende haren ervoor dat er minder haar rondzweeft in huis. Gebruik wel niet te vaak shampoo! Een hond is een geurdier, en voor hem is het heel raar om iedere keer zijn eigen geur kwijt te spelen.

Tip 6: Poets je vloer regelmatig. Niet alleen stofzuigen, maar ook dweilen. Zo haal je zoveel mogelijk allergenen uit de omgeving.

Tip 7: Filter de lucht in je huis met een goede luchtfilter. Idealiter een filter die echt gemaakt is om dierenallergenen uit de lucht te houden.

Tip 8: Doe eerst een test voor je een hond in huis haalt. Er belanden helaas nog te veel honden in het asiel vanwege allergische baasjes. Ben je allergisch en denk je eraan om een hond in huis te halen? Hoor dan eens rond bij vrienden en familie of ze een van de geschiktere rassen in huis hebben. Kijk eens wat het effect is als je er enkele uren of zelfs dagen spendeert.

Opgelet! Overleg altijd eerst met je huisarts of specialist. In sommige milde gevallen van allergie en astma kan je met deze tips, en eventueel aangepaste medicatie, toch een hond in huis halen. Bij zware vormen blijft het een risico dat je beter niet neemt.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen