Bengalen staan bekend als het meest energieke kattenras ter wereld. Maar dat betekent niet dat een ‘normale’ huiskat niet druk kan zijn. Behangpapier dat in flarden aan de muur hangt of zetels die gebruikt worden als krabmeubel … Komt het jou bekend voor? Met deze tips beperk je kattenkwaad tot een minimum!
 

Voldoende krabmogelijkheden

Katten zijn van nature jagers en moeten hun energie kunnen kwijtraken. Katten die kattenkwaad uithalen doen dat in de meeste gevallen omdat ze zich vervelen. Misschien krijgen ze onvoldoende aandacht of zijn er niet genoeg krabpalen in huis. Voorzie dus zeker meerdere krabmeubels in de leefruimte van je kat. Thor heeft maar liefst drie krabpalen op verschillende krablocaties en één krabton. Maar let op, elke kat is verschillend. Zo zijn er ook veel katten die niet omkijken naar een krabpaal en toch liever de zetel blijven gebruiken om hun nagels aan te scherpen.
 

Aandacht, aandacht, aandacht

Ben je vaak weg van huis? Is jouw kat vaak alleen thuis? Dan kan het wel eens zijn dat ze zich eenzaam voelt. In tegenstelling tot wat we denken (‘honden zijn sociaal, katten zijn graag op zichzelf’), kunnen katten echt genieten van wat ‘me-time’ met het baasje. Probeer dus minstens een halfuur per dag met je kat te spelen. Je hebt hiervoor helemaal geen duur speelgoed nodig. Een pauwenveer is vaak feest voor een kat! Ook met een simpel rietje krijgen wij Thor binnen de vijf seconden in aanvalspositie (met nodige ‘buttwiggle’ natuurlijk). Bij het horen van het geritsel op de grond komt zijn innerlijk luipaard plots naar boven. Gebruik reuzenrietjes van één meter lang. Zo vermijd je opengekrabde handen en een heleboel pleisters!
Kat in boom

Magisch kruid

Als de gewone afleiding niet werkt, heb ik nog een laatste tip die je kan uitproberen: valeriaan of kattenkruid, ook wel catnip genoemd. Dit “magische” kruid brengt een soort euforie teweeg en kan je kat rustiger maken. Ook hier geldt hetzelfde principe: elke kat is anders! Onze ‘gewone’ huiskat wordt de eerste minuten net heel gek en actief van catnip, terwijl onze Bengaal Freya er lekker gaat in liggen rollen tot ze erbij in slaap valt. Dit kruid kan ook handig zijn om oude speeltjes weer interessant te maken of om je kat nieuwe speeltjes te leren kennen. Heb je net een prachtige nieuwe krabpaal gekocht maar wordt die straal genegeerd? Strooi er wat kattenkruid op! Er is een grote kans dat je kat plots wel geïnteresseerd zal zijn. Kattenkruid is zowel beschikbaar in kruidenvorm als in spray.

Nog een extra tip: Voel je aan dat je kat anders doet dan gewoonlijk? Is ze heel druk en onrustig terwijl ze dat normaal niet is? Aarzel dan niet en contacteer even je dierenarts. Iedereen kent zijn eigen dier het best en als je instinct zegt dat er iets niet klopt, dan speel je beter op veilig!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen