Vraag

Waarom likt mijn kat graag aan mijn haar?

Mijn kat is van het gezellige type en zit enorm graag in mijn buurt. Liefst zoekt ze een plekje op waarbij ze dicht bij mijn gezicht zit, en dan begint ze soms aan mijn haren te likken. Waarom doet ze dat, en kan het kwaad?
 
Katten zijn extreem hygiënische dieren. In hun dagelijkse planning maken ze dan ook uitgebreid tijd vrij voor een flinke wasbeurt. Zo houden ze hun pels netjes en gezond. Hun tong functioneert daarbij als een soort washandje, waarmee ze de natuurlijke oliën uit hun huid over hun vacht verspreiden voor extra bescherming tegen vuil en vieze beestjes. Op warme dagen heeft het schoonlikken van de vacht bovendien een verkoelend effect – altijd handig voor dieren die niet of amper kunnen zweten.
 
Wanneer je meerdere katten in huis hebt die samen opgegroeid zijn, of elkaar op z’n minst goed kunnen verdragen, dan bestaat de kans dat ze elkaar wel eens durven te wassen. In het vakjargon heet dit ‘allogrooming’ of ‘social grooming’. Door aan elkaars kop, nek en oren te likken, maken ze duidelijk aan elkaar dat ze tot dezelfde sociale groep behoren: ze hebben dan immers allemaal hetzelfde geurtje en dat versterkt de onderlinge band. Vaak doen ze dit ook om te tonen dat ze de ander wel oké vinden – om haar gerust te stellen, kortom. Dit gedrag leren ze al kennen tijdens hun eerste levensdagen, wanneer mamapoes haar kittens liefdevol schoonlikt.
 
Waarom je kat aan jouw haren begint te likken? Het antwoord hoef je niet ver te zoeken: dat doet ze om dezelfde reden als bij een andere kat in huis. Door jouw ‘vacht’ netjes in de plooi te leggen, zegt poeslief: jij hoort bij de club! Die persoonlijke haarverzorging is dus een teken van vriendschap, genegenheid en waardering. Al kan het ook betekenen dat ze haar superioriteit tegenover jou wil bevestigen … In een kolonie zwerfkatten zijn het namelijk vaker de katten die hoger op de sociale ladder staan die de ondergeschikte katten ‘groomen’. 
 
Merk je dat je kat jouw haar vaker een wasbeurt geeft wanneer je net uit de douche komt? Dan is ze vast dol op de geur of smaak van je shampoo. Schadelijk is dat niet, want een kat zal nooit ergens aan likken als ze twijfelt of het wel veilig is. Als je het vervelend vindt dat je kat jouw pas gewassen haren met haar tong onder handen neemt, dan switch je best naar een shampoo met een frisse citrusgeur, want daar houden de meeste katten niet van. Helpt dat niet, dan kan je ook gewoon rechtstaan en weglopen elke keer je huistijger een poging onderneemt om je kapsel van een laagje kattenspeeksel te voorzien.
 
Opgelet wel: heeft je kat plots wel héél vaak behoefte aan een potje likkebaarden met je haren of je gezicht? Dan kan ze last hebben van angst of stress. Jou wassen is dan een soort van copingmechanisme. In dat geval ga je best zo snel mogelijk – eventueel met de hulp van een dierenarts of gedragsexpert – op zoek naar de oorzaak van de stress.
Rosse kat likt het gezicht van een vrouw