Windt jouw kat je in een handomdraai om haar fluwelen pootje? De kans is groot dat ze daarvoor meestal hetzelfde pootje gebruikt. Want net zoals bij mensen zijn er links- en rechtshandige (of -potige) katten. Uit onderzoek blijkt dat katers een andere poot verkiezen dan kattinnen. En hoe zit het met jouw kat? Lees in dit artikel hoe je de voorkeurskant van jouw huistijger ontdekt! 

Wanneer gebruiken katten hun voorkeurspoot? 

Als je erop begint te letten, kan je zien dat de meeste katten een bepaald gedrag vaak starten met dezelfde voorpoot. Dat doen ze bijvoorbeeld wanneer ze de trap af lopen, over een obstakel stappen, in of uit de kattenbak gaan, tegen een balletje tikken of aan voedsel proberen te geraken. 
 
Het gekke is: terwijl bij mensen de rechtshandigen duidelijk een meerderheid vormen, is de voorkeur van katten ongeveer fifty-fifty. Tenzij je naar de geslachten gaat kijken: katers verkiezen vaker hun linkerpootje dan kattinnen. Dat is trouwens ook bij mensen zo: gemiddeld zijn meer mannen dan vrouwen linkshandig. Wetenschappers vermoeden dat geslachtshormonen een invloed hebben op de ontwikkeling van een voorkeurskant, al stoten ze voorlopig nog op meer vragen dan antwoorden rond deze kwestie. 
Kat komt uit de overdekte kattenbak
Veel katten stappen met telkens dezelfde poot over een obstakel, zoals de rand van de kattenbak
Kat speelt met hengel
Ook tijdens het spelen hebben katten vaak een voorkeurspoot, al zullen ze ook geregeld even afwisselen 

Doe de test: is jouw kat links- of rechtshandig? 

Je kan op twee manieren te weten komen wat de voorkeurskant van jouw kat is.
 
 

Methode 1: Spontaan gebruik van de voorpoten

De meest eenvoudige, maar ook de meest tijdrovende manier is het uitgebreid observeren van je kat. Turf gedurende een aantal dagen welke voorpoot je kat (als eerste) gebruikt in volgende situaties: 
 
  • Het stappen over een obstakel (bijvoorbeeld: de rand van de kattenbak) 
  • Het nemen van de eerste trede van een trap (op en af)
  • Het tikken tegen een speeltje
 
Leg je resultaten na een week streepjes zetten naast elkaar. Hoe vaak gebruikt je kat haar linkerpoot als eerste? En haar rechterpoot? 
 
 

Methode 2: Uitgelokt gebruik van de voorpoten

Wil je sneller resultaat (en heb je een kat die wel ‘in’ is voor een spelletje), dan kan je de wetenschap een handje helpen. 
 
  • Neem een halfhoge beker of snij een rolletje toiletpapier in twee - kies sowieso een voorwerp waar de snoet van je kat niet in past
  • Zet de beker voor je kat en leg er wat lekkers in (geen natvoer)
  • Observeer je kat: met welk pootje hengelt ze naar het voedsel? 
 
Herhaal bovenstaande opdracht minstens tien keer (op verschillende tijdstippen en met andere spullen om uit te vissen). Gebruikt je kat vaker haar linker- of rechtervoorpoot?
 
 

 
 
Wat vertelt de voorkeurskant over jouw kat? 

Uitzoeken met welke poot jouw kat het liefst de wereld ontdekt, is een leuke bezigheid. Je leert je kat objectief observeren en misschien merk je nog meer kattige ‘eigenaardigheden’ op. Bovendien houden de meeste katten wel van een uitdaging én van wat exclusieve me-time met hun lakei. 
 
Toch is hier meer aan de hand. Want of je kat rechts- dan wel linkshandig is, zou ook iets kunnen vertellen over de manier waarop ze in het leven staat. Dieren met een uitgesproken voorkeur voor de linkervoorpoot rekenen in het dagelijkse leven vaker op hun rechterhersenhelft. Dat komt omdat de zenuwbanen tussen hersenen en lichaam elkaar kruisen in de hals. Op motorisch vlak stuurt de linkerhersenhelft de rechterkant van het lichaam aan en omgekeerd, maar op andere vlakken zijn de hersenhelften helemaal niet elkaars spiegelbeeld. 
 
In de humane psychologie wordt wel eens gezegd dat mensen met een dominante linkerhersenhelft rationeler en analytischer in het leven staan, terwijl creatieve en artistieke personen vaker op hun rechterhersenhelft rekenen. Bij honden gaat een dominante rechterhersenhelft (en dus een linker voorkeurspoot) vaker dan gemiddeld gepaard met een hogere gevoeligheid aan stress
 
 

Geef jouw resultaten door!

De Beestig-redactie is erg benieuwd naar jouw resultaten. Deel jouw ervaringen met deze test op Instagram met de hashtag #beestigekatten of tag @Beestig.be op Facebook. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen