Honden hebben prachtige ogen waarin je als baasje helemaal kan verdrinken. Maar wat zien ze precies met die grote kijkers? Nemen ze de wereld om zich heen waar op dezelfde manier als wij? 

Honden zien een breder veld, maar minder kleuren 

De opbouw van de ogen van je hond is grotendeels gelijk aan die van jou, met staafjes en kegeltjes, maar toch ziet hij niet helemaal hetzelfde. We zetten de verschillen op een rij: 
 

 • Doordat de ogen van de hond meer aan de zijkant van de schedel staan, heeft hij een breder gezichtsveld dan jij - ongeveer 240° afhankelijk van het ras
   
 • Honden kunnen wel minder goed diepte inschatten - het gezichtsveld van beide ogen overlapt bij sommige rassen slechts 40° (tot 120° bij rassen waarbij de ogen dichter bij elkaar staan)
   
 • Honden zijn licht verziend - ze zien voorwerpen dichtbij 4x minder scherp dan mensen
   
 • Ze kunnen wel beter zien bij een lage lichtintensiteit, bijvoorbeeld 's nachts - maar niet zo goed als katten
   
 • Ze reageren eerder op bewegingen dan op stilstaande beelden en vertrouwen op grotere afstand eerder op hun reukzin dan op hun zicht
   
 • Tot slot zien honden de wereld in minder kleuren - ze zijn niet kleurenblind, maar zien slechts 2 kleuren (blauw en geel) terwijl mensen er 3 zien
 
Het spreekt voor zich dat honden met heel veel haar voor de ogen, zoals de bouvier en de bobtail, niet altijd alles kunnen zien. Ze voelen zich soms beter bij een trimbeurt om de gordijnen voor hun ogen weg te halen.
 
 

Wist je dat ...

... honden een soort reflector – het tapetum lucidum – in hun ogen hebben, die inkomend licht versterkt? Dat zorgt ervoor dat honden bij weinig licht, dus in de schemer, veel beter zien dan mensen. Het is ook de reden waarom hondenogen oplichten wanneer je een foto neemt van je trouwe viervoeter!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen