Een bloedluizenplaag in je kippenhok kan een regelrechte ramp betekenen voor haar bewoners. Daarom kan je maar beter voorkomen dan genezen! Als je er snel genoeg bij bent, kan je de schade aanzienlijk beperken, wat het welzijn van je kippen alleen maar ten goede komt. Wij maakten een selectie van vijf efficiënte preventie- en bestrijdingsmiddelen tegen bloedluis in je kippenhok.

 
Het gevaar van bloedluizen

Bloedluizen of bloedmijten – kleine, spinachtige parasieten – hebben het gemunt op het bloed van je kippen. Nu mogen kippen dan wel hygiënische dieren zijn die elke dag een deugddoend stofbad nemen, toch bestaat de kans dat die minuscule beestjes via de poten van je kippen hun weg naar boven vinden en zich daar vastbijten in de huid. En dat kan leiden tot stress, energieverlies, immuniteitsproblemen, bloedtekort tot zelfs bloedarmoede, waar je kippen aan kunnen sterven. Geen lachertje, dus!
 
Helaas valt het amper te vermijden dat je kippenhok zo nu en dan bezoek krijgt van bloedluizen. Wil je voorkomen dat het tot een echte plaag komt? Dan is het heel belangrijk om je kippen regelmatig te controleren door onder hun vleugels te kijken. En neem er ook eens een zaklamp bij om een blik te werpen op de donkere plekjes in het kippenhok, want ook onder de zitstok, in de legnesten of tussen de kieren in de planken verstoppen deze venijnige parasietjes zich. Eens de nacht valt, komen ze tevoorschijn en werpen ze zich uitgehongerd op hun feestmaaltijd.
 
Gelukkig bestaan er heel wat manieren om bloedluizen uit je kippenhok te weren, of ze te bestrijden wanneer ze de weg naar binnen al gevonden hebben. Probeer dus zeker eens één van deze producten uit!
 
 

1. Roofmijten

Misschien was je nog niet op de hoogte van het bestaan van bloedluizen en heb je de nodige preventieve maatregelen dus niet getroffen. Niet erg, alle begin is moeilijk en uit je fouten kan je alleen maar leren. In de tussentijd wil je natuurlijk wel van die vervelende indringers verlost raken. Waarom niet het zware werk door anderen laten opknappen? In plaats van met speciale poeders, sprays of vallen te werken, kan je ook beroep doen op de natuurlijke vijanden van de bloedluis, zoals deze DSM Hypoaspi-Guard® Roofmijten tegen Bloedluizen.

Zet een legertje van deze hyperactieve bodemroofmijten uit in je kippenhok en ze maken binnen de kortste keren komaf met je bloedluizenprobleem. En dat op 100% natuurlijke wijze! Om je kippen hoef je je geen zorgen te maken, want die laten ze netjes met rust. Denk er wel aan dat je hier met levende wezentjes met een beperkte levensduur te maken hebt. Zet ze dus meteen na aankoop uit en laat de verpakking niet eerst nog enkele weken in je tuinhuis of je garage rondslingeren. Roofmijten zijn vooral actief bij een temperatuur boven de 10 °C, dus je wacht best tot de lente eer je ermee aan de slag gaat. Met één verpakking kan je een kippenhok met een oppervlakte van zo’n 12 vierkante meter behandelen. Makkelijk, toch?

2. Spray voor het kippenhok

Wil je er als de kippen bij zijn om jouw kippenhok helemaal bloedluis-proof te maken, dan is het een goed idee om het maandelijks te behandelen met een spray zoals de Finecto+ Protect Omgevingsspray 1l. Zo sla je meteen twee – of zelfs meer – vliegen in één klap, want deze spray maakt de omgeving onaantrekkelijk voor zowel vlooien, luizen, mijten als tal van andere parasieten. En bovendien is ook dit product volledig natuurlijk en dus niet giftig voor je kippen, of voor wie van de kippeneieren wil smullen. 
 
Hoe gaat het dan precies in zijn werk? Eerst reinig je het kippenhok grondig met water. Vervolgens leg je met de spray een plakkerig laagje met kleine silicumdioxide-deeltjes over de wanden, bodem, zitstokken en legnesten van je kippenhok. Wanneer jonge bloedluizen het aandurven eroverheen te lopen, zullen ze al snel uitdrogen. Dat klinkt misschien een beetje akelig, maar het is wel een heel effectieve methode om de bloedluizen weg te houden van je kippen. Opgelet: oudere bloedluizen zijn dikker en kunnen over dit laagje heen wandelen. Wil je ook de volwassen bloedluizen buiten de deur houden, dan combineer je deze spray best met onderstaande supplementen.

3. Voedingssupplementen

Even kijken … Hoe kan je deze klein bloedzuigertjes nog meer op andere gedachten brengen? Door hun maaltijd minder aantrekkelijk te maken, natuurlijk! Bloedluizen hebben, net als muggen, bloed nodig om nieuwe eitjes aan te maken. Als ze geen vers bloed meer binnenkrijgen, wordt de cyclus doorbroken en stopt de voortplanting. Alles wat je nodig hebt, is een middeltje om het kippenbloed onverteerbaar te maken voor bloedluizen.
 
In Finecto+ Oral 300 g, een poeder dat je makkelijk onder het dagelijkse kippenvoer mengt, zitten etherische oliën en werkzame kruiden verwerkt die exact dat doen. Zo bereik je dus ook de volwassen bloedluizen die je met de bovenstaande spray niet kan raken. Enkel op eitjes die nog moeten uitkomen of larven die nog geen bloed zuigen, heeft dit supplement geen effect, maar die kan je met de Finecto+ Protect Omgevingsspray 1l wel succesvol bestrijden. Kortom, een combinatie van beide producten is dus zeker een aanrader voor een grondig resultaat. Deze verpakking volstaat voor meer dan 20 kilogram kippenvoer, dus je komt er wel eventjes mee toe. Geen zorgen, voor je kippen is dit product volstrekt onschadelijk en ook hun eitjes blijven geschikt voor consumptie! 

4. Tabaksstro

Bloedluizen zijn dus niet zo tuk op de kruiden en etherische oliën in de Finecto+ Oral 300 g, maar zijn daarnaast ook gevoelig voor bepaalde geuren. Zo hebben de beestjes het helemaal niet begrepen op het sterke aroma van tabaksstro. Wil je uitwendige parasieten ver weg houden van je kippen? Gebruik dan Aveve Tabaksstro voor de legnesten en meng het met de bodembedekking in de rest van het hok. Bloedluizen halen er hun neus voor op en zullen jouw kippenhok naar alle waarschijnlijkheid links laten liggen wanneer ze er een zweempje van opvangen.
 
Opgelet: het gebruik van tabaksstro is slechts een preventieve maatregel. Eens de bloedluizen zich genesteld hebben in je kippenhok, zal het geurige tabaksstro niet effectief genoeg meer zijn om hen te verjagen en heb je extra bestrijdingsmiddelen nodig. Bloedluizen houden bovendien van een vochtige omgeving, dus laat het hok na een schoonmaakbeurt eerst goed verluchten en opdrogen alvorens je het tabaksstro begint rond te strooien. Gebruik je niet de volledige inhoud van de verpakking in één keer? Hou de plastic emmer dan steeds goed gesloten, zodat de geur langer bewaard blijft.

5. Bloedluistest

Zoals je wel al in de gaten had, zijn bloedluizen geniepige kleine diertjes. Niet alleen kunnen ze zich goed verstoppen tussen kieren en spleten, ze wachten ook nog eens tot na zonsondergang eer ze uit hun schuilplaats tevoorschijn komen en langs de poten van je kippen naar hun feestdis klimmen. Eens ze hun buikje volgevreten hebben, kruipen ze snel weer weg naar waar ze vandaan kwamen – liefst een kleine, donkere ruimte waar je kippen geen wraak op hen kunnen nemen. Daarom kan het best lastig zijn om jezelf ervan te vergewissen dat je kippenhok wel degelijk door bloedluizen belaagd wordt.
 
Vrees niet! Met de Finecto+ Bloedluis Test kan je de bloedluizen tóch te slim af zijn. Je bevestigt het buisje simpelweg met twee kabelbinders onder de zitstok van je kippen – een geliefkoosd plekje voor de parasieten waar ze graag een nestje maken om hun eieren te leggen. Eén keer per week kan je het buisje verwijderen om het aantal bloedluizen dat zich liet vangen te controleren. Zo ben je tijdig gealarmeerd bij de aanwezigheid van de venijnige beestjes in je kippenhok en kan je snel passende maatregelen treffen, afgestemd op de hoeveelheid bloedluizen in het testbuisje. Makkelijk in gebruik én je hebt bij twijfel meteen duidelijkheid … of gemoedsrust.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen