Wat is er leuker dan samen bezig zijn met je kat als je thuis zit? Dit is een trucje dat élke kat kan leren. Volg ons stappenplan en krijg een unieke band met je kat! 

Hoe begin je eraan?

De makkelijkste (en diervriendelijkste) manier om je kat iets te leren, is via een beloningssysteem dat goede pogingen beloont en foute pogingen negeert. Straffen heeft geen zin: dan zal je kat al snel een andere bezigheid zoeken. Een handig hulpmiddel daarbij is de clicker: een toestel met een knop dat perfect in je hand past. Als je op de knop drukt, hoor je een ‘klikgeluid’.

Laat het geluid een paar keer horen en geef vlak erna telkens wat lekkers (gebruik bijvoorbeeld wat mager vlees op piepkleine stukjes kaas). Je kat gaat de klik associëren met de lekkernij die erop volgt en de clicker transformeert tot een ‘bruggetje’ naar de beloning.  Eens je kat doorheeft dat op een ‘klik’ een ‘snoepje’ volgt, zal ze het linken aan het gedrag dat ze vlak ervoor deed. 

Heb je geen clicker in huis? Geen nood: je kan hetzelfde effect bereiken door met je tong te klakken of door met een hoge stem 'yes' uit te roepen
 
 

 
 
5 stappen om je kat een 'vuistje' aan te leren

 • STAP 1

  Gebruik een plastic beker die klein genoeg is zodat je kat er met haar hoofd niet in past. Zet de beker neer en gooi er wat lekkers in.
   
 • STAP 2

  Je kat zal proberen om het lekkers uit de beker te vissen. Zodra haar pootje de beker raakt, klik en beloon je (met lekkers uit je hand, niet uit de beker). Gaat dat vijf keer na elkaar goed, ga dan naar de volgende stap. 
   
 • STAP 3

  Haal het lekkers uit de beker en wacht tot je kat opnieuw het bekertje aanraakt om lekkers te verdienen. Klik en beloon wanneer ze de beker aanraakt met haar poot. Oefen tot dat vijf keer na elkaar goed gaat. 
   
 • STAP 4

  Doe nu hetzelfde, maar leg je hand over de beker. Klik en beloon voor het aanraken van je hand! 
   
 • STAP 5

  Als ook dat vijf keer na elkaar goed gaat, is het tijd om de beker te laten 'verdwijnen'. Je kat raakt nu je vuist aan! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen