Katten zijn eigenwijze beestjes die vaak moeilijk te doorgronden zijn. Trainen? Daar beginnen we zelfs niet aan. Maar … het kan! Welke magische krachten je daarvoor nodig hebt? Geen, tenzij je geduld als magie beschouwt. Erachter komen wat jouw snorremans motiveert, dát is de sleutel.
 

Hoe motiveer je je kat?

Simpel: vind een beloning die voor haar waardevol genoeg is om iets te leren en het door jou gewenste gedrag uit te voeren. Dat kan een speeltje, een aai of een snoepje zijn. Voor het snelste leerproces werkt een lekkernij vaak het beste. Ga voor kleine, ‘snelle’ snoepjes waar je kat niet te lang over doet. Zo houdt ze haar aandacht bij de les. Bij sommige katten is het niet meteen duidelijk wat hen motiveert. Maar eens je dát gevonden hebt, ben je al halverwege!
 
 

Waarom zou je je kat trainen?

Eerst en vooral omwille van praktische redenen. Hoe handig is het als je kat begrijpt wat je bedoelt met ‘in de reismand’ of wanneer ze zich zonder problemen laat kammen? Bovendien vindt ze het geweldig om een uitdaging te krijgen waarmee ze zich uren kan bezighouden. Vooral binnenkatten halen hier hun poezenhart mee op!
 
 

Hoe begin ik eraan?

Er zijn verschillende manieren om je dier te trainen. Onze favoriet: de clickertraining. Een clicker is een klein toestel met een knop: zodra je deze knop induwt, maakt je clicker een ‘klikgeluid’. De bedoeling is dat je kat dit geluid associeert met de lekkernij die erop volgt. De clicker wordt op die manier gebruikt als ‘bruggetje’ naar de beloning. Om je kat dit aan te leren, laat je meerdere keren het geluid van de clicker horen en beloon je steeds vlak na elke klik. Herhaal dit meerdere keren en op verschillende momenten. Eens je kat doorheeft dat op een ‘klik’ een ‘snoepje’ volgt, zal ze het linken aan het gedrag dat ze vlak ervoor deed. 

Katten vinden het geweldig om een uitdaging te krijgen waarmee ze zich uren kunnen bezighouden.

Wat kan je je kat leren?

Een voorbeeld: leer je kat zitten op commando.

 

1.  Kies één hand om de clicker te bedienen en gebruik je andere hand om het snoepje vast te houden.
 
2. Hou het snoepje tussen duim en wijsvinger van de gekozen hand en hou het voor de neus van je kat. Beweeg je hand nu lichtjes omhoog. Je kat zal het snoepje automatisch volgen met haar snoet en de neiging hebben om te gaan zitten.
 
3. Zodra je kat met haar poep de grond raakt, klik je met de clicker en geef je haar het snoepje.
 
4. Herhaal dit een aantal keer, zodat je kat je bedoeling snapt.

5. Lukt dit? Voeg dan een commando toe. Telkens wanneer je kat met haar poep richting de grond gaat, zeg je het woord ‘zit’

6. Herhaal dit en probeer hetzelfde gebaar met je hand te doen zonder een snoepje vast te houden.
 

7. Doe dit een vijftal minuutjes per dag (kort maar krachtig!) en je kat zal al snel gaan zitten wanneer je het vraagt. Je kan ook nog een stapje verder gaan en je kat leren zitten met alleen het commando, zonder handgebaar.

 

Veel succes! 
 
 

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen