Krabben is voor katten volstrekt normaal gedrag, maar helaas kiezen ze niet altijd de plekjes uit die jij voor ogen had. Gebruikt jouw kat je zetel of gordijn als krabpaal en negeert ze dat grote exemplaar dat je voor haar kocht? Lees hier hoe je ongewenst krabgedrag afleert, bijvoorbeeld met een originele krabpoot die je helemaal zelf maakt!
 

Waarom krabt je kat?

Katten krabben niet alleen om hun nagels te scherpen, maar ook om hun territorium af te bakenen. Tijdens het krabben laat je kat haar geur achter, als een soort signaal voor zichzelf maar ook voor andere katten. Daarnaast kunnen katten tijdens het krabben hun energie kwijt en reflecteert het hun natuurlijk jacht- en spelgedrag.

Let op: Als katten extreem veel gaan krabben en dit vooral aan deur- en raamopeningen, dan kan dat op onzekerheid wijzen. In dat geval zetten ze hun geur overmatig af, steeds op dezelfde plaatsen, om steeds meer territorium af te bakenen en veiligheid te creëren. Dit gebeurt vooral wanneer meerdere katten samenwonen en/of als buurtkatten te dicht bij het huis komen en een bedreiging vormen. Straffen is dan een slecht idee: het versterkt de onzekerheid en kan het vertrouwen tussen baasje en kat schaden.
slapende kat op krabpaal

Wat doe je als je kat aan je meubels krabt?

Je kan je kat het krabben niet afleren, en dat is ook niet nodig. Wat je wel kan doen, is haar leren krabben op een plek die jij verkiest. Zo doe je dat:
 
  • Maak de ongewenste krabplek ontoegankelijk. Dit doe je bijvoorbeeld door tijdelijk een plastic zeil over je zetel te leggen (voor je kat minder aantrekkelijk om aan te krabben).
  • Bied haar een goed alternatief. Plaats een krabpaal in de buurt van de plek waar je kat het meeste krabt en verschuif de paal steeds meer tot hij op de plek staat waar jij het wenst.

Zodra je kat een krabplek heeft gekozen, zal ze daar steeds opnieuw willen krabben. Voorkomen is dus beter dan genezen: probeer je kat vóór te zijn en zet de krabpaal van bij het begin op een goed zichtbare plaats.

 

DIY: Zo maak je zelf een krabpaal

Woon je in een kleine ruimte of wil je je kat gewoon extra krab- en speelgenot bieden? Dan is deze DIY-krabpaal iets voor jou. Het enige wat je nodig hebt, is dik touw en een tafel- of stoelpoot.

Stap 1: Rol je touw uit en begin onderaan de poot: leg daar een knoop in het touw.

Stap 2: Draai het touw vervolgens strak om de paal tot je helemaal boven bent.

Stap 3: Leg er bovenaan opnieuw een knoop in et voilà: een plaatsbesparende én katvriendelijke krabmogelijkheid!
Kat op krabpaal
Voorzie voldoende krabruimte voor je kat

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen