Een grote boom vol ballen, slingers en glinsterdingen, zomaar in je woonkamer? Een kat met speels karakter moet wel denken dat ze de hoofdprijs gewonnen heeft met zo’n ultieme krabpaal in huis! Maar wacht … vind jij dat als eigenaar nét iets minder leuk? 
 
Toch vragen we je om de kerstvrede te bewaren en niet naar afschrikmiddelen te grijpen. Jouw kat heeft immers niet gevraagd om die blikvanger in huis, het is dus niet eerlijk om haar te straffen voor het tentoonstellen van een tikkeltje nieuwsgierigheid. Bovendien bereik je er niks mee: het resultaat is dat je kat de toediener van de straf (jou dus) gaat vermijden en dat de kerstboom nog steeds kop van jut is wanneer jij niet in de buurt bent. 
 
Wat kan je dan wel doen om de schade te beperken? De Katviseur Benjamin Jacobs geeft hier de beste kerstboomtips voor katteneigenaars! 
 
 

Maak de kerstboom minder aantrekkelijk voor je kat 

Om deze tip tot een goed einde te brengen, kan je een beetje inzicht in het brein van jouw kat gebruiken. Want waarom laat ze jouw kerstboom niet met rust? 
 
  • Voor de klimmers: katten die een kerstboom vooral zien als interessante klimpaal kan je tegemoetkomen door in de buurt een nog hogere kattenpaal te plaatsen. Moedig haar aan om die hogere plaats te gebruiken door traktaties te geven als ze erop zit. Bovendien zal dit type katten lagere kerstbomen links laten liggen - je moet niet altijd de grootste hebben!   
     
  • Voor de spelers: katten die op hun achterste poten staan te hengelen naar de kerstversiering, kan je het leven vergemakkelijken door aan de onderste takkenrijen geen kattenspeeltjes - euh kerstballen - te hangen. De kans is groot dat ze er dan gewoon aan voorbij wandelen. Misschien minder mooi maar wel effectief: je kan ook ‘kartonnen tussenschotten’ maken, zodat grijpgrage pootjes geblokkeerd worden.
     
  • Voor de gravers: aanziet jouw kat de pot van jouw kerstboom als een ‘natuurlijke’ kattenbak met vers zand? Dan kan je er met een stukje op maat geknipt kippengaas voor zorgen dat ze er niet meer in kan graven. Wat dikke keien of sierstenen leggen kan natuurlijk ook. Dat zal haar al snel doen beslissen om weer netjes op de voorziene plaats haar behoefte te doen. 
     
  • Voor de eters: begint je kat te knabbelen aan de takken van je kerstboom? Dan is directe actie noodzakelijk, want de sappen in de naalden zijn giftig voor je kat. Wees er ook op bedacht dat je kat niet gaat drinken van het water waarin je (afgezaagde) kerstboom staat. Bij de minste twijfel, verwittig je best meteen de dierenarts. Elke minuut telt in geval van vergiftiging! 
Getijgerde kat speelt met kerstbal onder kerstboom
Gebruik kerstballen die niet stuk kunnen gaan
Kitten in kerstboom speelt met kerstban
Zet een klimpaal in de buurt van je kerstboom en maak die interessant met kattenspeeltjes

Maak je kerstboom zo veilig mogelijk voor je kat  

Misschien ben je net zoals de Beestig-redactie zo’n crazy cat human die het stiekem helemaal niet zo erg vindt dat je kat met de kerstboom speelt. En waarom zou je ook - er is toch geen man overboord wanneer Felix per ongeluk een (onbreekbare) bal uit de boom tikt? Zorg er dan wel voor dat je kat ‘veilig’ kan spelen met haar ultieme kerstcadeau. Dat doe je zo: 
 
  • Kies voor de zekerheid voor een kunstboom in plaats van een echte kerstboom, zeker als je kat wel eens aan planten durft knabbelen. 
     
  • Zorg ervoor dat de kerstboom stabiel opgesteld is met voldoende gewicht aan de onderkant. Zo voorkom je dat hij omvalt wanneer je kat op een onbewaakt moment naar de top klimt.  
     
  • Gebruik veilige kerstversiering, bijvoorbeeld kerstballen van hout of plastic. Engelenhaar, kunstsneeuw en zilversliertjes laat je beter achterwege. Misschien kan je zelfs echte kattenspeeltjes onderaan de boom ophangen? 
 
 

Geef je kat alternatieven 

Toch liever geen kat in de buurt van je kerstballen? Bevredig dan haar drang naar activiteit door alternatieve spelletjes met je kat te spelen. 
 
  • Stimuleer het jachtinstinct van je kat door regelmatig met haar te ‘hengelen’. Wanneer ze haar ei elders kwijt kan, heeft ze minder nood om je kerstballen ‘aan te vallen’. 
     
  • Geef je kat tijdens de kerstperiode wat nieuw speelgoed om zich mee te amuseren. Verwissel regelmatig de speeltjes waar ze vrij toegang tot heeft, om het uitdagend te houden. 
     
  • Geef je kat voortaan eten in een voerpuzzel. Ze moet dan met haar pootje brokjes opvissen of natvoer oplikken uit kleine uitsparingen. Door te ‘werken voor haar eten’ is ze sneller voldaan, alsof ze net een uitgebreide jachtpartij beleefde. 
 
Staat je kat plots toch te lonken naar die boom-vol-ballen? Leid haar dan af naar een andere plek in huis en ga daar met haar een spelletje aan. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen