Water doet leven, ook voor landschildpadden
Alle dieren hebben water nodig. Dus ja, ook landschildpadden kunnen niet zonder, al hebben ze zich in droge regio’s wel aangepast aan een lagere waterinname. Uit onderzoek bij zowel Griekse landschildpadden aan de Middellandse Zee als Moorse landschildpadden in Noord-Afrika, blijkt dat de dieren ook effectief water drinken. Wanneer ze te weinig vocht binnenkrijgen, bestaat immers de kans dat ze uitdrogen. Landschildpadden die langdurig aan hoge temperaturen en droogte blootgesteld worden, gaan zelfs in een soort van ‘sluimerstand’: ze graven zich in zoals bij een winterslaap en doen hun metabolisme vertragen om te kunnen overleven.Wat als je landschildpad een tekort aan vocht heeft?
Tijdens een hittegolf ziet dierenarts Tom ook in zijn praktijk al eens een uitgedroogd exemplaar binnenkomen. Door de aanwezigheid van hun schild is het alleen niet zo makkelijk om uitdroging vast te stellen bij een schildpad. Als de ogen wat dieper gaan liggen in de oogkassen, heb je wel al een goede aanwijzing.Je schildpad een badje geven – van slechts enkele centimeters diep, want landschildpadden kunnen niet zwemmen – is dan de beste manier om zijn vochtopname te stimuleren. Vooral via hun cloaca, maar ook al drinkend met hun mond zullen ze dan op korte tijd vrij veel water binnenkrijgen. In tegenstelling tot de meeste amfibieën kunnen reptielen zoals landschildpadden geen vocht opnemen via de huid.
Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk om je schildpad steeds van een gevuld waterbakje te voorzien. Meer nog: je huisdier geen water geven, is zelfs strafbaar. Maar daarnaast kan je schildpad bij een tekort aan vocht ook last krijgen van nier- en gewrichtsproblemen, omdat het urinezuur zich opstapelt en ter hoogte van de nieren of de gewrichten kristallen vormt, met enorm pijnlijke jicht, blaasstenen en zelfs dodelijk nierfalen tot gevolg.