Bezorgde eigenaars panikeren soms weleens als hun kat een droge neus heeft. Moeten katten dan niet altijd een vochtige neus hebben? En is een kat met een droge neus ziek? Wij kunnen je alvast geruststellen: soms heeft een kat een natte neus en soms een droge. En daar zijn verschillende redenen voor.

 
Waarom een kattenneus meestal vochtig is

In een kattenneus zitten klieren. Die zorgen ervoor dat de ingeademde lucht wordt bevochtigd, maar ook dat de huidcellen van de neus voldoende vocht krijgen. Daarom voelt een kattenneus meestal vochtig aan. Een dun laagje slijm op de neus van de kat zorgt er bovendien voor dat ze beter kan ruiken. Het vochtige laagje zorgt ervoor dat ze geuren beter kan absorberen en langer kan vasthouden. Daarom zal je kat tijdens haar dagelijkse kattenwasje nooit haar neus overslaan! Via haar neus krijgt een kat – net als een hond – namelijk belangrijke informatie uit de buitenwereld, véél meer nog dan mensen.
 
 

Wat betekent een droge neus voor mijn kat?

Een droge neus betekent niet dat je kat ziek is. De vochtigheid van de neus hangt van heel wat factoren af, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en blootstelling aan de zon. Een kattenneus verandert van nature van koud en vochtig naar warm en droog – en dit verschillende keren op een dag. Een kat die net een hele tijd lag te slapen, kan een droge neus hebben omdat ze er simpelweg al een tijdje niet aan gelikt heeft. Of omdat ze dat dutje het liefst bovenop de verwarming of naast de kachel doet. Dit heeft niets met de gezondheid van het dier te maken, dus je hoeft niet in paniek je dierenarts te bellen als je kat een droge neus heeft!

Maine Coon likt aan neus
Tijdens een kattenwasje wordt ook de neus niet overgeslagen. Een schone neus kan nog beter geuren opvangen!

Wanneer is droog té droog?

Heeft je kat voortdurend een kurkdroge neus en vertoont die barstjes, korstjes of open wondes, dan is een bezoekje aan de dierenarts wel aan te raden. Mogelijk zijn dit symptomen van koorts, dehydratatie of huidproblemen, al zou het ook kunnen dat de neus van je kat verbrand is door de zon – dat gebeurt wel vaker bij katten met een lichte vachtkleur.
 
 

Wat als er afscheiding uit de neus van mijn kat komt?

Ziet de afscheiding er lopend uit en is ze helder van kleur, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Mogelijks heeft je kat last van een verkoudheid of een andere virale infectie. Gaat ze er onafgebroken bij niezen, dan zou dit wel eens kunnen betekenen dat je kat de niesziekte heeft. Van deze erg besmettelijke aandoening kan je kat wel heel ziek worden, dus een dringend bezoekje aan de dierenarts is dan zeker aangewezen. Gelukkig bestaat er een vaccin tegen de niesziekte, zodat je je kat deze ellende kan besparen.
 
Ook wanneer je kat andere ziektesymptomen vertoont, zoals een gebrek aan eetlust, lusteloosheid, braken, diarree of constipatie, of wanneer de afscheiding dikker of slijmerig is en een andere kleur heeft, ga je best zo snel mogelijk langs bij je dierenarts. 
 
 
Wist je dat ook honden soms een natte en soms een droge neus hebben?
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen