Hoe werkt een vaccin?
Na de geboorte is een kitten deels beschermd door de afweerstoffen van de moeder, maar meestal verdwijnen deze in de eerste vier levensmaanden. Door je kat te vaccineren zodra de afweerstoffen van de moeder zijn verdwenen, maakt de kitten zelf afweerstoffen aan. Op die manier zorg je ervoor dat de afweer op een veiligere manier wordt opgebouwd en dat ze de ziekte waartegen ze wordt gevaccineerd niet hoeft door te maken. Bijwerkingen van vaccinaties zijn gelukkig zeldzaam.
Zijn vaccinaties veilig voor mijn kat?
Ja hoor, vaccinaties zijn perfect veilig! De kans dat je kat slecht reageert op het spuitje is klein. Uiteraard bestaat wel altijd de mogelijkheid dat een allergische reactie optreedt, en ook milde bijwerkingen kunnen voorkomen na een inenting. Zo kan er een zwelling of irritatie ontstaan op de plaats van de injectie, maar kan je kat ook last krijgen van een laag energiepeil, niesbuien, een verminderde eetlust, een milde koorts of een lichte hoest.
De gevolgen van de ziekten waartegen je je kat door de inspuiting beschermt, zijn natuurlijk veel erger dan de mogelijke bijwerkingen van een inenting. Katten met medische aandoeningen vermijden vaccins echter beter, want bij hen kan het een respons van het immuunsysteem triggeren, die bepaalde delen van het lichaam kan aanvallen.
Welke vaccins heeft mijn kat nodig?
Er bestaan veel soorten vaccins. Welk vaccin voor jouw kat geschikt is, hangt af van de risico’s. Zit je kat alleen binnen of mag ze ook buiten? Is je kat een vechtersbaasje? Breng je je kat soms naar een kattenhotel? In tegenstelling tot vroeger krijgt niet elk dier dezelfde vaccins. Er wordt eerder een ‘vaccinatie op maat’ gedaan, op basis van de leefomstandigheden van jouw specifieke kat. In sommige gevallen kan een dierenarts zelfs nagaan of er nog afweerstoffen in het bloed aanwezig zijn en zijn vaccinatiekeuze hierop baseren. Vraag je dierenarts naar de vaccinaties die hij adviseert voor jouw kat in jouw situatie.Er zijn ook verplichte vaccinaties. Katten die reizen binnen Europa moeten gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Sommige landen hebben extra eisen en een bezoek aan een kattenhotel vereist vaak een vaccinatie tegen niesziekte. Bij twijfel raadpleeg je het best het kattenhotel of vraag je advies aan je dierenarts.