Een kat die de hele dag binnen zit en – op haar baasje na – geen sociale contacten heeft, heeft die eigenlijk wel vaccinaties nodig? Toch wel! Ook binnenkatten kunnen besmet raken met bepaalde virussen die jij mee naar binnen brengt. Een goede hygiëne is dus erg belangrijk, weet dierenarts Rob Lückerath van Dierenartsencentrum DNA, net als de nodige vaccinaties tegen ziektes die zowel voor binnen- als voor buitenkatten gevaarlijk zijn.

Hoe kan je je binnenkat beschermen tegen virussen?

Het spreekt voor zich dat katten die altijd binnen leven minder kans lopen om besmet te raken met een virus dan een sociale buitenkat, die regelmatig in contact komt met soortgenootjes uit de buurt. Maar wist je dat jij als baasje ook bepaalde virussen kan doorgeven aan je kat? 
 
Dankzij de Covid 19-pandemie weten we nu allemaal heel goed wat we moeten doen om te vermijden dat we anderen besmetten: handen wassen. En dat geldt dus ook voor het contact met jouw kat. Ben je op bezoek geweest bij familie of kennissen met een zieke kat en wil je vermijden dat jouw huisdier straks ook met een snotneus, een droge hoest of ernstiger symptomen rondloopt? Dan was je best grondig je handen met water en zeep vooraleer je poeslief aanraakt.
Dankzij een goede hygiëne kan je voorkomen dat je je kat besmet met een virus dat jij mee naar binnen brengt

Tegen welke ziektes moet je je binnenkat vaccineren?

Behalve een goede hygiëne is er ook voor vaccins een essentiële rol weggelegd om virussen een halt toe te roepen. De belangrijkste twee ziektes waar jouw binnenkat vatbaar voor is, zijn de niesziekte en de kattenziekte
 
  • De niesziekte wordt veroorzaakt door twee virussen: het herpesvirus en het calicivirus. Met het herpesvirus zijn wij mensen ook wel bekend. Ben je ermee besmet, dan zal je de rest van je leven last krijgen van koortsblaasjes op je lippen wanneer je immuunsysteem het even laat afweten. Bij katten is dat niet anders! Door dit virus zal je kat heel gevoelig worden voor verkoudheden en andere aandoeningen van de neus en luchtwegen, die jij – we zeiden het al – makkelijk mee naar binnen kan brengen. 
     
  • De kattenziekte is een virale maag-darmziekte, die de weerstand van de kat ernstig aantast en gepaard gaat met (soms hevige) diarree en braken. Het virus wordt verspreid via de ontlasting van de besmette dieren en zal elke niet-gevaccineerde kat ziek maken. Voor de mens is de kattenziekte niet gevaarlijk, maar we kunnen ze wel doorgeven via onze handen en kleren.
 
Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig kan je jouw huisdier tegen beide ziektes beschermen met het zogenaamde ‘binnenkattenvaccin’. Komt je kat wél regelmatig buiten en in contact met andere katten, dan krijgt ze best ook het leucose-vaccin toegediend, wat haar beschermt tegen een virus dat via het speeksel of bijtwonden wordt doorgegeven.
Maine Coon niest
De niesziekte tast de slijmvliezen van de kat aan, waardoor ze onder andere last krijgen van niesbuien, een loopneus en tranende ogen

Hoe vaak moet je je binnenkat vaccineren?

Dit hangt af van het type vaccin. Sommige vaccins zijn geldig voor één jaar, andere voor drie jaar. Je dierenarts zal je adviseren welk vaccin jouw kat het best krijgt toegediend – elke kat wordt anders gevaccineerd al naargelang de leefomstandigheden. Misschien denk je wel dat je nooit in contact komt met die gevaarlijke virussen, maar het hele coronaverhaal heeft ons wel duidelijk gemaakt dat je dit nooit 100% juist kan inschatten. Een virus kan letterlijk in een klein hoekje zitten.
 
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je een jaarlijks bezoek aan de dierenarts moet brengen, enkel en alleen om je kat te laten vaccineren. De vaccinatie gaat ook gepaard met een uitgebreid medisch onderzoek, waarbij je huisdier gewogen en gemeten wordt, gecontroleerd wordt of ze ergens allergisch voor is, of er bepaalde ziektebeelden opkomen … Zo kan je snel handelen wanneer de dierenarts afwijkingen vaststelt.
 
 

Welke katten moeten zéker regelmatig gevaccineerd worden?

Ook hier weer kunnen we refereren naar corona. Wie kwam er als eerste in aanmerking voor een vaccin? Juist, de kwetsbare groepen van de samenleving. In het geval van de katten zijn dit de kittens, de seniorkatten en de katten met een zwak immuunsysteem. Ook zwangere poezen verdienen extra aandacht en zorg! 
 
Kittens moeten zeker op de leeftijd van 9 weken, 12 weken en 1 jaar gevaccineerd worden, en vervolgens jaarlijks afhankelijk van het type vaccin. Het kan altijd gebeuren dat een katje in de eerste weken van z’n leven besmet raakt met de niesziekte. Breng je deze kitten vóór zijn eerste vaccinatie bij je thuis, waar hij in contact komt met een andere kat die goed gevaccineerd is? Dan hoef je je geen zorgen te maken, want die is prima beschermd tegen het virus.
Rosse kitten krijgt vaccin toegediend door dierenarts
Jonge kittens zijn extra kwetsbaar en hebben een strikt vaccinatieschema

Wat als je binnenkat niet gevaccineerd is?

We hoeven er geen doekjes om te winden: de kattenziekte is een dodelijk virus, waar je kat heel snel aan ten onder gaat. En ook de niesziekte kan je kat met heel veel ongemak opzadelen. Bovendien is de kattenziekte bijzonder resistent en kan dit virus zich maandenlang schuilhouden. Net zoals het verhaal van de groepsimmuniteit bij corona, zou je een groot percentage van de kattenpopulatie – maar liefst 70% – moeten vaccineren tegen de kattenziekte om dit virus voor eens en voor altijd uit te roeien. Een haast onmogelijke doelstelling, als je weet hoeveel zwerfkatten er rondlopen die geen enkel vaccin krijgen ... Dit wil dus zeggen dat jij je kat maar beter goed beschermt met een vaccin, zowel tegen de kattenziekte als tegen de niesziekte, die je kat eveneens met heel wat ongemak kan opzadelen. 
 
Heb je meerdere binnenkatten, dan is het des te belangrijker om ze allemaal goed te vaccineren. Zowel de niesziekte als de kattenziekte zijn namelijk enorm besmettelijk. Heeft één van je katten een virus opgelopen dat deze ziektes veroorzaakt, dan kan je er donder op zeggen dat de andere katten het binnen de kortste keren ook te pakken krijgen.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen